FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 29. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12.30 sati:

KAPOSVAR - Tužiteljstvo je na Županijskom sudu u mađarskome Kaposvaru zatražilo jednu do pet godina zatvora za prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića zbog prometne nesreće u kojoj su 2010. život izgubile dvije osobe. Čačićeva odgovornost je neupitna. Riječ je o prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama, a Čačić ima viši stupanj neodgovornosti u vožnji, smatra tužiteljstvo. Tužiteljstvo je u završnoj riječi istaknulo da je Katlin Liptak, koja je vozila škodu fabiju na koju je svojim chryslerom naletio Čačić, vozila 100 do 110 kilometara na sat. Ona je iznenada vidjela auto, što znači da je razlika u brzini bila velika, kazalo je tužiteljstvo dodajući da se lako može ustanoviti što se dogodilo - osoba nije držala dovoljan razmak i drugi su stradali. Ranije je tužiteljstvo u završnoj riječi ustvrdilo da je vidljivost na autocesti u trenutku nesreće bila dobra.

ZAGREB - Isplata mirovina je sigurna i sredstva za njihova prva usklađivanja s troškovima života osigurana su u proračunu, istaknuo je danas u Hrvatskom saboru ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić, poručivši da zamrzavanja mirovina neće biti dok je sadašnja koalicijska vlada na vlasti. S porastom troškova života i porastom plaća mirovine će se po švicarskoj formuli uskladiti 1. rujna, a iduće godine će se još vidjeti kako će se provoditi usklađivanje, rekao je ministar. Pojašnjavajući izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, o kojima danas u hitnom postupku raspravlja Hrvatski sabor, rekao je da se u prvom redu radi o usklađenju sa Zakonom o poticanju zapošljavanja, a po kojemu će umirovljenici legalno moći raditi sezonske poslove u poljoprivredi, a mirovina im zbog toga neće biti uskraćena. Zakonskim izmjenama propisuje se i da od 1. siječnja 2013. Povjerenstvo za reviziju invalidnosti bude u sklopu ministarstva nadležnog za mirovinski sustav, a s druge strane u sklopu HZMO-a od 1. siječnja 2014. trebao bi početi s radom Centar za medicinska vještačenja s ciljem utvrđivanja zdravstvenog stanja i radne sposobnosti osiguranika.

ZAGREB - Klubovi zastupnika Hrvatskih laburista i HDSSB-a danas su u Hrvatskom saboru ocijenili da su oporbeni zastupnici omalovaženi kada je riječ o dosadašnjoj proceduri imenovanja guvernera Hrvatske narodne banke (HNB), no potpredsjednik Sabora Josip Leko odgovorio im je da se poštuje procedura po Zakonu o HNB-u koji je na snazi već duže vrijeme. "Zakon o HNB-u je na snazi dugi niz godina i uvjeravam vas da će u postupku izbora guvernera, viceguvernera i savjeta, biti u potpunosti poštovan zakon i poslovnik Hrvatskog sabora. Ništa se novo neće dodavati niti oduzimati od vladajućih propisa", rekao je Leko nakon stanke koju su na početku zasjedanja zatražili klubovi Hrvatskih laburista i HDSSB-a. Dragutin Lesar je pak ocijenio da je dosadašnja procedura u imenovanju guvernera HNB-a bila "na štetu oporbe, upitna i čudna".

OSIJEK - U Osječkom poduzetničkom inkubatoru "Bios" danas je položen kamena temeljac za izgradnju nove modularne hale, ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura. Nova hala sufinancirat će se sredstvima iz fondova Europske unije, odnosno programa IPA komponenta IIIc za regionalnu konkurentnost od milijun eura, dok će ostatak osigurati grad Osijek i "Bios". Kamen temeljac položili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, povjerenik Europske unije za regionalnu politiku Johannes Hahn te osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Grčić je rekao kako ovaj projekt pokazuje da je Hrvatska na pragu realizacije programa koji uključuje 32 slična projekta u svim dijelovima zemlje, koji trebaju pridonijeti transferu znanja, tehnologija i razvoju visoko-tehnoloških tvrtki.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Hrvatskog društva profesionalnih baletnih pedagoga i sudionika baletnog natjecanja "Mia Čorak Slavenska", priopćeno je iz Ureda predsjednika Predsjednik Josipović tom je prigodom naglasio kako ovakvi međunarodni događaji pridonose promociji Hrvatske, kao i hrvatske kulturne baštine, ističe se u priopćenju.

ZAGREB - Tradicionalna ljetna manifestacija "Večeri na Griču" počinje večeras u atriju Galerije Klovićevi dvori izvedbom komorne opere Gaetana Donizettija "Il campanello" u režiji Snježane Banović i pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića. Opera koja je hrvatsku praizvedbu imala prošle godine, bit će izvedena na talijanskom izvorniku, ali s govornim dijelovima na hrvatskom jeziku. "Večeri na Griču", koje su od ove godine uključene u program Zagrebačkoga kulturnog ljeta - ZgKul, publici će ponuditi dvadesetak koncertnih večeri klasične glazbe, jazza te jedan koncert etno-glazbe. "Večeri" se održavaju u atriju Galerije Klovićevi dvori i u crkvi svete Katarine, a završavaju 2. kolovoza.

SPLIT - Kod 35-godišnjaka splitska je policija pronašla 0,8 grama heroina, izvijestila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Drogu su mu oduzeli, a protiv njega će biti podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe opojnih droga. Policijski službenici za zaštitu državne granice, u blizini Šestanovca nedaleko Splita, zatekli su 31-godišnjaka i 26-godišnjaka u osobnom vozilu opel astra, kod koji su pronašli 189,8 grama marihuane. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 31-godišnjak u blizini svoje obiteljske kuće najprije posadio i uzgojio marihuanu, a zatim ju je dao 26-godišnjaku.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙