FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 23. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

GOSPIĆ - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da su svi preživjeli putnici u nesreći češkog autobusa stabilno i van životne opasnosti. Pohvalio je rad hitnih službi jer je prva ekipa na mjesto nesreće došla sedam minuta nakon prevrtanja autobusa, te je kazao da upravo zbog ovakvih situacija Hrvatska tijekom ljetne turističke sezone ima osim redovnih službi hitne medicinske pomoći i 13 dodatnih timova. Danas se na nesreću u Gospiću odazvalo devet timova od čega dva upravo od ovih iz pojačanog ljetnog sastava, rekao je Ostojić koji je zajedno s kolegama ministrima Rankom i Veljkom Ostojićem posjetio ogulinsku bolnicu. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da su sve žurne službe učinile sve što se moglo u smanjenju posljedica ove tragične prometne nesreće. Također je kazao da je nesreća s prevrtanjem autobusa snimljena nadzornim kamerama, ali da će biti dostupna javnosti tek ako to odobri Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Govoreći o prometu koji je zbog očevida i uklanjanja posljedica nesreće bio otežan, Ostojić je kazao da promet nije bio u prekidu jer je policija organizirala i dobro držala pod kontrolom sve krizne točke na državnim cestama na koje se promet preusmjeravao. Izrazio je očekivanje da će se uskoro promet normalizirati i autocestom. Ministar turizma Veljko Ostojić kazao je da će Ministarstvo turizma pružiti logističku podršku svima kojima to bude potrebno iz autobusa.

GOSPIĆ - U 14,15 minuta autocestom A1 iz pravca mora prema Zagrebu pušten je promet koji je bio u prekidu od noćas u 3 sata i 45 minuta kada se dogodila teška prometna nesreča i uzrokovala potpuni prekid prometa. Pravac od sjevera prema jugu još nije osposobljen za puštanje prometa ali se očekuje da će se to dogoditi najkasnije u 15,15 sati. Prema riječima direktora Milana Stankovića iz Hrvatskih autocesta velika je dizalica uklonila autobus s prometnice, no potrebno je još potpuno očistiti sve tri prometne trake da bi se i u pravcu juga promet mogao pustiti na siguran način. Konzulica Češke Republike u Hrvatskoj Jindra Mala kazala je novinarima da je češka javnost potresena ovom prometnom nesrećom u kojoj je poginulo osam, a ranjeno 43 čeških turista koji su putovali na odmor u Bašku Vodu. U ovom trenutku potrebno je obaviti identifikaciju preminulih osoba i njihov transport u Češku, a za sad je poznato sa sigurnošću samo da je jedna od poginulih osoba i vozač autobusa. Dio ozlijeđenih bit će transportiran helikopterom i sanitetskim vozilima, a u suradnji s ministarstvom vanjskih poslova dviju država organizirat će se prijevoz i svih preostalih putnika.

ZAGREB - Dvije djevojčice teško ozlijeđene u stravičnoj prometnoj nesreći češkog autobusa zbrinute su u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, jedna je u komi i zadobila je teške tjelesne ozljede više organskih sustava, a druga djevojčica je pri svijesti i u nesreći je zadobila komplicirani prijelom potkoljenice. Dežurni kirurg Klinike za kirurgiju KBC Zagreb dr. Tomislav Luetić izjavio je da je djevojčica koja je u komi politraumatizirana, što znači da je u nesreći zadobila teške tjelesne ozljede više organskih sustava - kostiju, glave, abdomena i prsnoga koša. Druga djevojčica je pri svijesti i u nesreći je zadobila komplicirani prijelom potkoljenice, rekao je dr. Luetić. Također je izjavio da su razgovarali s djevojčicom koja je pri svijesti, da će u srpnju napuniti 14 godina te da im je izjavila da joj je druga djevojčica sestra blizanka. U Kliničkoj bolnici Dubrava zadržana je 60-godišnja češka državljanka stradala u toj strašnoj prometnoj nesreći i za sada je stabilno. Šef Kiruruške službe dr. Željko Lacković izjavio je da je žena u nesreći zadobila prijelom rebara, prijelome zdjelice i prijelom potkoljenice.

GOSPIĆ - Ravnateljica opće bolnice Gospić Marija Ilijevski i ostali liječnici izvijestili su ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je došao u bolnicu, da su svi nastradali u prometnoj nesreći pravovremeno zbrinuti i obrađeni jer im je u roku 21 minute priskočilo u pomoć svo medicinsko osoblje gospićke bolnice. U roku od sat vremena sve su povređene osobe bile u bolnici, zahvaljujući radu sedam timova hitne medicinske pomoći iz Gospića, Zadra, Ogulina i Karlovca, istaknula je ravnateljica. Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je da je došao da vidi kako su zbrinuti češki državljani koji su noćas doživjeli tešku prometnu nesreću, te da ustanovi može li im se još kako pomoći. Najavio je dolazak i ministara turizma i unutarnjih poslova , kako bi i oni svako na svom području djelovanja učinili što je više moguće da se ublaže posljedice ovog nemilog događaja. Zamjenik ličko-senjskog župana Ivica Mataija obavijestio je ministra da je Županija kupila nekoliko tisuća bočica vode, odnosno sve raspoložive količine koje su bile na policama prodavaonica. Aktivisti Crvenog križa vodom opskrbljuju putnike 18 km dugačke kolone na potezu Gospić - Sveti Rok, koji čekaju da se promet normalizira.

ZAGREB - Ministar turizma Veljko Ostojić izrazi je danas žaljenje sudionicima stravične nesreće koja se dogodila jutros oko 3,50 kod tunela Krpani. U ime Vlade, Ministarstva turizma i svoje osobno ime izražavam duboku sućut članovima obitelji čeških državljana poginulih u nesreći koja se jutros oko 3,50 dogodila kod tunela Krpani, poručio je Ostojić te najavio da će posjetiti ozlijeđene od kojih je većina zbrinuta u Općoj bolnici Gospić te im osobno zaželjeti što brži oporavak. Ministarstvo turizma pružit će svu logističku potporu koja je potrebna obiteljima unesrećenih te im pružiti pomoć u ovim teškim trenutcima. Ministar izražava uvjerenje kako će se u što skorijem periodu utvrditi točni razlozi ove stravične nesreće, a da je sada najvažnije voditi brigu o ozlijeđenima koji, uvjeren je, trenutno u bolnici Gospić i bolnicama u Zagrebu imaju svu potrebnu skrb i njegu. "Nakon oporavka, što se nadam da će biti vrlo brzo, Ministarstvo turizma ponudit će novi boravak na hrvatskoj obali za sudionike ove nesreće i njihove obitelji", stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

ZAGREB - Udruga za zaštitu okoliša "Zelena akcija" zatražila je danas zabranu upotrebe pesticida na bazi neonikotinoida te postroženje nadzora nad trgovinom i upotrebom svih agrokemikalija, a naročito pripravaka koji mogu nanijeti znatne štete pčelinjim zajednicama. "Neonikotinoidi su insekticidno aktivne tvari, koje su se pokazale djelotvornima u suzbijanju nametnika, međutim u isto vrijeme su pogubne za pčele, koje s njima dolaze u direktni dodir kroz tretman njihovog opasnog nametnika varoe, ali i indirektno kroz niz drugih mehanizama. Uz ostale tvari, biljke iz tla crpe i nerazgrađene neonikotinoide, koji kontaminiraju nektar, a u konačnici i med", navodi u priopćenju Zelena akcija. Dodaje kako su istraživanja pokazala da se otrovnost neonikotinoida prema pčelama, u kombinaciji s pojedinim fungicidima široke upotrebe, može povećati i do 1000 puta.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙