FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 23. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ĐAKOVO - Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol najavila je jučer da u srpnju slijede dobre vijesti za Ergelu Đakovo. "U srpnju će biti donijeta odluka koja će znati cijeniti pet stoljeća njezine povijesti, njezin brend za Đakovo i cijelu Hrvatsku, njezinu tradiciju", rekla je na konferenciji za novinare đakovačkog SDP-a. Time je neizravno dala nadu Đakovčanima da će ovdašnja Ergela ponovno steći pravnu samostalnost koju je izgubila u kolovozu 2010. vladinom odredbom o osnutku Hrvatskog centra za konjogojstvo (HCK) - državnih ergela Đakovo i Lipik sa sjedištem u Lipiku, a kada su obje ergele izgubile pravnu osobnost, a što Đakovčani nisu nikada prihvatili. Španjol je valorizaciju Ergele Đakovo najavila i kroz završetak gradnje zatvorene jahaonice, njezinu turističku ponudu. "Želja ove Vlade jest da Ergela bude prepoznatljiv brend i u EU", najavila je Španjol. No, naglasila je i kako je Državni ured za reviziju uočio brojne nepravilnosti u financijskom poslovanju HCK.

OMIŠALJ - Predstavom "Petritza und Militargrenzemusik" HKK Zadar u režiji Željka Vukmirice sinoć u Omišlju je započeo 12. festival pučkog teatra koji se, osim u Omišlju, odvija i u Čavlima na Grobniku. Predstava je odigrana na Trgu prikešte a temeljena je na "Baladama Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže ali osuvremenjena, uvođenjem novijih povijesnih, društvenih i političkih događanja u tekst. Predstave na festivalu se naizmjenično igraju u Omišlju i frankopanskom Gradu Grobniku. Nastupaju profesionalna i amaterska kazališta i skupine, predstave se igraju na otvorenom, najčešće imaju jednostavnu scenografiju i namijenjene su što široj publici. Na programu ovogodišnjeg festivala su još i predstave Teatra Kerekeš "Ufuraj se i pukni", kazališne družine JAK Mali Lošinj "Traži se novi suprug" po tekstu Mire Gavrana, HNK "Varaždin" "Cabaret singerica" autorice i redateljice Jagode kralj Novak. Nadalje, Kaštelansko kazalište će izvest predstavu "Probudi se, Kato", Gradsko kazalište Jazavac iz Banje Luke "PMS - Ženski razgovori", Zavod za kulturo iz Maribora "XXL Bejbe", a Kazalište Don Hihot iz Ivanić Grada predstavu "Pirandello Cabaret".

VUKOVAR - U perivoju obnovljenog vukovarskog Dvorca Eltz koncert gongova i drevnih instrumenata sinoć su održali članovi Udruge Gong grupa Hrvatske, koja objedinjuje brojne gongaše iz Hrvatske. Riječ je o udruzi osnovanoj krajem prošle godine, koja trenutalno okuplja pedesetak članova, a koji prema riječima predsjednika udruge Mladena Richtera sviraju "duhovni jazz", pokušavajući frekvencijama slušateljima ponuditi svojevrsnu duhovnu terapiju. "Ugodan zvuk je nusproizvod događanja koja nastaju upotrebom gonga, tibetantskih zdjela, bubnjeva i ostalih drevnih instrumneata", kazao je Richter dodajući kako je u Hrvatskoj sve više poklonika gongova i bubnjeva. Prema riječima Ružice Marić, ravnateljice vukovarskog Gradskog muzeja koji je pored Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara suorganizator koncerta, koncert Gong grupe Hrvatske nastavak je aktivnosti Gradskoga muzeja koje bi vhunac trebale doživjeti do kraja godine otvorenjem stalnog postava u Dvorcu Eltz te arheološkog muzeja na Vučedolu.

SPLIT/KOMIŽA - Projekt ekomuzeja pod nazivom "Zemlja od mora" (Terra marique) predstavljen je danas u Komiži gdje će biti i smješten kao prvi ekomuzej u Dalmaciji. Ekomuzej Komiža ponudit će raznolike stručne, interpretacijske, izložbene, edukacijske i zabavne programe u kojima će biti angažirana ukupna lokalna zajednica. Dugoročna je vizija da ekomuzej "Zemlja od mora" postavi Komižu kao jedinstvenu nezaobilaznu destinaciju na europskoj i svjetskoj turističkoj karti. Projekt ekomuzeja predstavljen je u sklopu Festivala mora Rota Palagružana, regate tradicionalnih komiških brodica od Komiže do Palgruže, a idejno rješenje nastalo je u okviru UNDP-ovog projekta COAST koji je financirao projekt sa 70.000 dolara, dok je Ministarstvo kulture doniralo 125.000 dolara za uređenje i prilagodbu Kaštela Komune u kojem će biti smještena stalna postava. "Projekt ekomuzej Komiža zasigurno će označiti prekretnicu u razvoju Komiže jer će promicati održivi gospodarski i turistički razvoj, koristeći prirodne, kulturne, socijalne i druge lokalne baštinske resurse, a preko mreže kulturno-turističkih proizvoda privući će turiste te promicati društveno odgovorno poslovanje", rekla je gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević. Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton istaknula je kako Komiža ima jedinstveno kulturno naslijeđe i neotkrivene prirodne ljepote.

ZAGREB - Zbog današnje bure na Jadranu dogodilo se više prometnih nesreća u kojima nijedna osoba nije teže ozlijeđena, a sve akcije uspješno je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru iz Rijeke (MRCC), priopćeno je sinoć iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Dvoje njemačkih državljana na gumenoj brodici na vesla spašeno je kod Vrbnika nakon dojave da ih bura baca na stijene. U pripravnost je stavljeno plovilo Lučke ispostave Šilo i plovilo Lučke ispostave Novi Vinodolski, no ubrzo je turiste spasila lokalna brodica koja ih je prevezla u Vrbnik. Jedna osoba pritom je zadobila nekoliko ogrebotina dok je pokušavala izaći iz brodice na kopno. Oko 13,30 sati nasukao se 12 metarski brod "Luis Vaz de Camoes", oznake 844-ST sa šest francuskih državljana kod otoka Rava. Na mjesto događaja upućeno je plovilo Lučke ispostave Sali, a brod je u 15,15 sati odsukan uz pomoć plovila Pomorske Policije. Brod je s neozlijeđenom posadom otplovio do Zadra u pratnji plovila Lučke ispostave Sali.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙