FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

BRUXELLES -Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP) zatražiti ubrzanje procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama koje to još nisu učinile. "Nismo zadovoljni brzinom u procesu ratifikacije, još 17 zemalja članica treba to učiniti. Ja ću danas zatražiti pomoć kako bi se ubrzao postupak ratifikacije. Mislim da smo to zaslužili", rekao je Karamarko koji prvi put kao predsjednik stranke sudjeluje na sastanku čelnika EPP-a, koji se tradicionalno održavaju pred summite EU-a. U komentaru izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je u kontekstu pitanja Ljubljanske banke rekao da je u slovenskom parlamentu potrebna dvotrećinska većina za ratifikaciju pristupnog ugovora, rekao je da tu treba biti "pametan i trezven". "Mi naprosto moramo ratificirati pristupni ugovor, naprosto moramo ući u EU-u 1. srpnja sljedeće godine. Svakako da ćemo s našim kolegama u Sloveniji obaviti adekvatne razgovore oko toga. Znam da je to za njih osjetljivo pitanje, ali mi ćemo biti principjelni u nekim stajalištima i mislim da ćemo svakako naći rješenje", rekao Karamarko dodajući da će tijekom summita EPP-a imati nekoliko bilateralnih susreta, među kojima je moguć i sastanak sa slovenskim premijerom Janezom Janšom. Za Srbiju je rekao da "mora doživjeti temeljite reforme". "Ja sam se nekoliko puta kritički osvrtao na izjave (srbijanskog predsjednika) Tomislava Nikolića. Ako je to europejski put Srbije, koja se, čini mi se ipak lagano okreće velikosrpskom, miloševićevskom i šešeljevskom fašizmu, zašto ne izreći tu riječ, onda to sigurno nije dobro.

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je predsjedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivici Dačiću povjerio mandat za formiranje nove srbijanske vlade. Nikolić je to potvrdio u obraćanju novinarima tijekom stanke sastanka s s Dačićem, ustvrdivši kako ga je koalicija oko SPS-a uvjerila da su okupili parlamentarnu većinu za formiranje nove vlade. U toj će vladi, uz Dačićev SPS i koaliciju oko njega biti i Srpska napredna stranka (SNS), kojom je donedavno predsjedao Nikolić i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, a poslije bi se mogle priključiti još neke parlamentarne stranke. "Mislim da je vladina zadaća osigurati građanima Srbije bolji život, a da treba nastaviti onim putem kojim je Srbija do sada išla, samo da to bude mnogo brže i efikasnije. Bruxelles se nije miješao u izbore, što je bio jasan znak da na ovim izborima, prvi put, Europska unija nije morala isticati nekoga kao favorita, pošto je potpuno jasno da, bilo kakva vlada da bude formirana, ta će vlada biti na europskom putu'', ustvrdio je.

SUBOTICA - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić ne očekuje drastičnu promjenu položaja hrvatske manjine nakon formiranja nove vlade Srbije koju će voditi Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS), prenose u četvrtak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini. "Ne vjerujem da će doći do pogoršanja našega statusa, ali ne očekujem ni da ćemo biti na dobitku", rekao je Kuntić. SNS je predstavnicima manjina ponudio sudjelovanje u tijelima buduće Vlade Srbije no Kuntić dvoji da će DSHV to prihvatiti. "Ukoliko u Predsjedništvu stranke prevladaju mišljenja kako treba ući u razgovore na tu temu, zatražit ću da se o tome izjasni i Sabor stranke, jer bi to bio ogroman zaokret u našemu djelovanju. To se sada čini teško zamislivo", rekao je Kuntić. Dodao je da je njihov koalicijski partner - Demokratska stranka (DS) – bila korektna i da je s njima suradnja bila uspješna. Bez obzira što Vladu Srbije više neće voditi DS, u DSHV vjeruju da će zadržati pozicije na koje su računali poslije izbora u svibnju ove godine. "Znači imat ćemo jednog pomoćnika tajnika u Vladi Vojvodine, po jedno zastupničko mjestu u Skupštini Srbije i Vojvodine, nekoliko visokih gradskih dužnosti u lokalnim samoupravama Subotice i Sombora". Dosadašnji nositelj vlasti u Srbiji, DS Borisa Tadića, prelazi u oporbu.

DEN HAAG - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu u četvrtak je oslobodio bivšeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića točke optužnice koja ga je teretila za genocid počinjen u gradovima Bosne i Hercegovine (BiH), ali ga i dalje tereti za genocid u Srebrenici. "Sudsko vijeće djelomice usvaja zahtjev osumnjičenog i objavljuje da odustaje od prve točke optužnice", kazao je južnokorejski sudac O-Gon Kwon. Haaški sud nije odbacio 10 preostalih točaka optužnice od kojih se jedna odnosi na genocid u Srebrenici, a ostale na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH između 1992. i 1993. Obrana je 11. lipnja zatražila da Karadžić bude oslobođen po svim točkama optužnice. Propisi ICTY-a predviđaju da obrana može zatražiti oslobađanje nakon okončanja postupka tužiteljstva. Izvođenje dokazala je tužiteljstvo završilo 25. svibnja, a obrana će svoje dokaze početi iznositi 16. listopada. Radovan Karadžić (66), optužen je za zločine počinjene u BiH tijekom rata koji je odnio 100.000 života. Karadžić je uhićen u srpnju 2008. godine u Beogradu nakon što se 13 godina skrivao. Suđenje je počelo krajem listopada 2009., a Karadžić je na sudu izjavio da se ne osjeća krivim te se brani sam.

SARAJEVO - Bosanskohercegovački ogranak nevladine udruge Transparency International (TI) upozorio je u četvrtak kako su najavljene izmjene postojećeg zakona o sprječavanju sukoba interesa kod izabranih dužnosnika u toj zemlji pokušaj "najgoreg kršenja pravnih normi radi interesa političkih stranaka". TI je reagirao na najavu kako će Zastupnički dom parlamenta BiH idućeg tjedna raspravljati o izmjenama zakona o sukobu interesa koje je predložio Savez za bolju budućnost (SBB) predvođen Fahrudinom Radončićem. "Ovakvi postupci još jednom jasno pokazuju da su određene političke stranke spremne i na najgore oblike kršenja pravnih normi u institucijama BiH kako bi ostvarili vlastite interese – u ovom slučaju potpuno ukidanje sukoba interesa u BiH", priopćila je udruga. To vodi u pravnu anarhiju u državi, navodi TI u priopćenju. Transparency International time se pridružio brojnim upozorenjima kako SBB pokušava po kratkom postupku "progurati" izmjene zakona kojima bi se omogućilo da predsjednik te stranke, Radončić, postane ministrom sigurnosti BiH, a da istodobno nastavi iz sjene upravljati tvrtkom "Avaz" čiji je direktor.

MOSKVA - O sudbini sirijskog predsjednika Bašara al-Asada trebao bi odlučiti sirijski narod, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak, dan nakon što je Kofi Annan predstavio plan kojim se predviđa tranzicijska vlada. "O sudbini Bašara al-Asada treba u okviru sirijskog dijaloga odlučiti sirijski narod", kazao je Lavrov uoči konferencije o Siriji u Ženevi.

Moskva neće podržati nametanje rješenja sukoba u Siriji izvana, kazao je Lavrov. "Rusija ne može podržavati niti će podržati bilo kakav recept nametnut iz vana", kazao je Lavrov pred novinarima. Rusija podržava promjene koje vode do "nacionalnog sporazuma" i reformi u Siriji, dodao je on. "Mi podržavamo promjene koje bi išle u smjeru nacionalnog sporazuma o reformama koje je trebalo odavno napraviti" u Siriji, kazao je Lavrov.

PEKING - Kineska svemirska letjelica Shenzhou IX. s troje astronauta prvi je put uspješno izvela ručno razdvajanje od modula Tiangong-1 u Zemljinoj orbiti, a u petak se očekuje njezin povratak na Zemlju, objavila je agencija Nova Kina. Letjelicom upravlja astronaut Liu Wang, koji je u nedjelju uspješno obavio i ručno pristajanje uz modul, a među troje astronauta je i jedna žena. Ručno razdvajanje glavna je zadaća misije letjelice Shenzhou IX. obavljenog u sklopu programa čiji je cilj izgraditi kinesku svemirsku postaju u kojoj će se stalno izmjenjivati astronauti po uzoru na bivšu rusku svemirsku postaju Mir ili Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Kineski predsjednik Hu Jintao u utorak je čestitao astronautima Jing Haipengu, Liu Yang i Liu Wangu, a njihov telefonski razgovor izravno je prenosila državna televizija. Tiangong-1, lansiran prošle godine, trebao bi biti zamijenjen stalnom svemirskom postajom oko 2020. Ova misija izvedena je u okviru programa pripreme postaje za ljudsku posadu.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙