FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 24. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je za beogradski dnevnik ''Politika'' od nedjelje kako je nedavni izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije iznenađenje, ali da neće izmijeniti hrvatsko stajalište da surađuje sa susjedima na europskim reformama i prijenosu iskustva jer je interes Hrvatske da zemlje regije napreduje ka Europskoj uniji. Govoreći o nedavnom izboru Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, ministrica navodi kako nije bila neugodno iznenađena time nego jednostavno iznenađena rezultatima izbora u Srbiji. Ocjenjuje da je ona tu u istoj skupini sa samim predsjednikom Nikolićem. ''Što se mene, pa i ljudi u Hrvatskoj tiče, pojavila se jedna nepoznanica, jedna nova varijabila u regionalnim odnosima. Ono na šta smo ovdje negativno reagirali bile su one izjava vezane za Vukovar i Srebrenicu, a ne na sam izbor. Što se izbora tiče, on nas je iznenadio – ni pozitivno, ni negativno ali sigurno kao 'nov čimbenik'. Dosadašnje smo poznavali, ove ne'', objašnjava Pusić u razgovoru za list "Politiku". Na konstataciju novinara kako ima mišljenja da u sadašnjoj situaciji srpsko–hrvatski odnosi u najboljem slučaju mogu biti zamrznuti na razini koju su izgradili bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić i predsjednik Josipović, te da u najgorem slučaju mogu biti pogoršani, ali da nikako ne mogu biti poboljšani, ministrica izražava svoje neslaganje s takvom ocjenom te ukazuje kako to misle oni koji su više usredotočeni na osobne odnose, te da odnosi između Hrvatske i Srbije nisu i ne trebaju ovisiti od dodatnog osobnog prijateljstva. Potvrđujući da se iz Hrvatske s velikom pozornošću prati formiranje nove srbijanske vlade te da bi ''najdobrodošlija'' bila vlada koja bi bila spremna surađivati s Hrvatskom, Pusić ističe kako je Hrvatska svakako spremna surađivati u regiji i da joj je važno održati komunikaciju, regionalnu i bilateralnu suradnju, te dodaje kako je ''za tango potrebno dvoje''.

ANKARA - Službena Ankara u nedjelju je objavila kako su sirijske vojne snage u petak oborile turski vojni zrakoplov u međunarodnim vodama bez prethodnog upozorenja te je najavila kako će se službeno konzultirati s NATO saveznicima o reakciji na taj incident. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, koji se oglasio 48 sati nakon obaranja zrakoplova u pograničnom morskom području dviju zemalja, za državnu televiziju TRT je izjavio kako je zrakoplov bio jasno označen kao turski te je odbacio ranije sirijske tvrdnje prema kojima Sirijci nisu znali da je zrakoplov turski. Obaranje vojnog zrakoplova dodaje još više težine međunarodnoj dimenziji problema, kada je riječ o više od godinu dana dugoj pobuni protiv predsjednika Bashara al-Assada, a Turska aktivno podupire međunarodna diplomatska nastojanja koja u njegovo rješenje ulažu zapadne i arapske države. Turska pruža utočište pripadnicima Sirijske slobodne vojske, kao i brojnim izbjeglicama smještenim na jugoistočnoj granici sa Sirijom. Turske vlasti negiraju informaciju o tomu da pobunjenicima šalju oružje. Davutoglu je izjavio kako će sljedećeg tjedna o incidentu izvijestiti NATO u skladu s člankom 4 Povelje saveza. Taj članak kaže da se zemlje članice "konzultiraju međusobno kadgod je, prema mišljenju bilo koje od njih, ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od strana". Glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku u nedjelju je izvijestila kako će se izaslanici zemalja članica NATO-a sastati u utorak nakon što je Turska zatražila konzultacije o sirijskom obaranju turskog vojnog zrakoplova.

AMMAN - Sirijski graničari sukobili su se u nedjelju s "teroristima" koji su upali iz Turske i ubili nekolicinu, javila je sirijska državna novinska agencija. Agencija je rekla kako je do incidenta došlo u blizini sirijske granične postaje u pokrajini Latakiji. Nije dala više pojedinosti. Dvije zemlje imaju zajedničku granicu dugu oko 600 km. Turska je u nedjelju rekla kako je njezin vojni zrakoplov koji je u petak oborila Sirija napadnut bez upozorenja te najavila kako će se službeno konzultirati s NATO saveznicima oko odgovora na taj incident. NATO-va glasnogovornica rekla je kako će se izaslanici članica NATO-a sastati u utorak. Turska zajedno sa zapadnim i arapskim zemljama na svjetskoj diplomatskoj sceni podržava sirijsku oporbu u njezinoj više od godine dana dugoj pobuni protiv predsednika Bashara al-Assada. Ona pruža utočište pobunjenicima iz redova Sirijske slobodne vojske i osigurava smještaj izbjeglicama u blizini svoje jugoistočne granioce sa Sirijom, nekih 50 km od mjesta gdje je oboren turski zrakoplov.

BEJRUT - Šesnaest sirijskih vojnika ubijeno je u nedjelju ujutro u sukobima s pobunjenicima u sjevernoj pokrajini Alep, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu. "Borbe su vođene u Daret Azi, na periferiji Atareba i u blizini barikade postavljene u selu Kafar Halab", stoji u priopćenju Opservatorija. Organizacija je izvijestila kako je određeni broj vojnika prebjegao nakon jednog od pobunjeničkih napada te da su pobunjenici zaplijenili puno oružja. Alep je drugi po veličini sirijski grad i dugo je bio izvan pobunjeničkog pohoda protiv režima koji je počeo u ožujku 2011., a potom se stanovništvo, pod utjecajem organiziranih studenata mobiliziralo i uključilo u pobunu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙