FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 20. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ATENA - Grčke stranke u srijedu su postigle dogovor o formiranju vlade pod vodstvom konzervativaca i najavile da će odmah početi sastavljati skupinu za nove pregovore o strogim mjerama štednje koje su uvjet za dobivanja međunarodne financijske pomoći. "Grčka ima vladu", rekao je novinarima Evangelos Venizelos, čelnik socijalističkog PASOK-a, nakon razgovora sa čelnikom konzervativne Nove demokracije Antonisom Samarsom, pobjednikom nedjeljnih izbora. Dužnosnici Nove demokracije rekli su agenciji Reuters da će se Samaras u 13 sati po lokalnom vremenu sastati s predsjednikom države Karolosom Papouliasom i reći mu da ima vladu.

LJUBLJANA - Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među njima koje ga nisu priznale kao samostalnu državu te da bi tzv. strategija za sjever Kosova, kojom bi Priština Srbima u tom dijelu zemlje trebala dati neka etnička i kulturna jamstva, trebala biti poznata najkasnije u listopadu. Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova izjavio je, u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA emitiranom u srijedu, da pitanje priznanja Kosova od Srbije treba ostaviti za budućnost i da ne vjeruje da se to uskoro može dogoditi, ali da je kratkoročno moguće postići mnogo drugih stvari kada je riječ o povjerenju Srba sa sjevera Kosova i središnjih vlasti u Prištini.

ZAGREB - Hrvatsko izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom vlade Nevenom Mimicom sudjeluje na konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju Rio+20, koja se od 20. do 22. lipnja održava u Rio de Janeiru, priopćilo je u srijedu inistarstvo zaštite okoliša i prirode. "UN konferencija Rio+20 nastavak je rada na institucionalnom okviru za održivi razvoj koji ima za cilj usvajanje dokumenta 'Budućnost kakvu želimo' koji će obnoviti privrženost međunarodne zajednice ciljevima održivog razvoja i stvoriti temelj za izgradnju zelenog gospodarstva na globalnoj razini", navodi ministarstvo.

ZAGREB - Povjerenstvo CIVEX Odbora regija EU-a održat će u četvrtak i petak sastanak u Dubrovniku, priopćila je u srijedu Delegacija EU-a u RH. U četvrtak će se održati seminar o temi "Lokalna demokracija i dobro upravljanje" na kojem će predstavnici država članica EU-a i Hrvatske moći razmjeniti mišljenja o politikama lokalne i regionalne samouprave (14 do 18 sati). U sklopu seminara održat će se konferencija za tisak o pitanju reforme i decentralizacije lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj u kontekstu pristupanja EU-u (16 - 16.30 sati). Na konferenciji bi trebali govoriti Zvonimir Frka Petešić, ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja RH EU-u Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

MOSTAR - Dvije osobe poginule su u srijedu u rudniku boksita kod Posušja, dok su petorica spasilaca otrovana plinom no izvan su životne opasnosti, potvrdili su iz MUP-a Županije zapadnohercegovačke. "U još uvijek nerasvijetljenim okolnostima jutros su nastradale dvije osobe u napuštenom rudniku boksita Studena vrila u općini Posušje", rekao je za medije u Mostaru glasnogovornik MUP-a Županije zapadnohercegovačke Damir Čutura. Po njegovim riječima, dežurna tužiteljica je bila na licu mjesta, a mjesto nesreće osiguravaju pripadnici policije. Tijekom dana očekuje se dolazak ekipe spasilaca iz Tuzle.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙