FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nada u intervenciju središnjih banaka podiže indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 15. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su ojačali, zahvaljujući spremnosti vodećih središnjih banaka da poduzmu koordiniranu akciju ukoliko rezultati grčkih izbora u nedjelju izazovu potrese na financijskim tržištima.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na dobitku 57 bodova, a tehnološki Nasdaq 10 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 porastao je 4,9 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Dužnosnici iz zemalja skupine G20 kazali su za Reuters da će najveće središnje banke u svijetu poduzeti korake za stabilizaciju tržišta te sprječavanje nestašice kredita, ukoliko se pokaže potreba za time.

Financijska tržišta vrlo su nestabilna ovoga tjedna, a obujam trgovanja je mršav, zbog neizvjesnih rezultata grčkih izbora, koji se održavaju u nedjelju. Mnogi investitori, naime, plaše se da će ta zemlja izaći iz eurozone.

Najave zajedničke akcije središnjih banaka već su potkraj jučerašnjeg trgovanja na Wall Streetu izazvale uzlet cijena dionica, tako da je S&P 500 indeks izbrisao sve gubitke od početka tjedna. Trenutno je na dobitku 0,3 posto.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka o industrijskoj proizvodnji u SAD-u u svibnju te indeks povjerenja potrošača.

I na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, zahvaljujući nadi da će središnje banke zajednički intervenirati. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,57 posto, frankfurtski DAX 1,69 posto, a pariški CAC 1,67 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙