FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: tržište na putu najlošije tjedne izvedbe u 2012.

Autor: scvi
NEW YORK, 18. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi blago su ojačali danas, nakon pet dana pada cijena dionica na Wall Streetu, no tržište je i dalje na putu najlošije tjedne izvedbe u ovoj godini.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na dobitku 55 bodova, a tehnološki Nasdaq 11 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 5 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Od početka svibnja S&P je u minusu čak 6,7 posto. Očekuje se nastavak velike volatilnosti cijena dionica, no dio analitičara predviđa da bi se u kratkome roku tržište ponešto moglo oporaviti.

Loša tjedna izvedba rezultat je neizvjesnosti u vezi političke krize u Grčkoj, odnosno hoće li nakon novih parlamentarnih izbora zakazanih za 17. lipnja ta zemlja završiti u bankrotu i eventualno izaći iz eurozone.

Investitori će danas pratiti debi dionica Facebooka na Wall Streetu nakon provedene početne ponude dionica (IPO) vrijedne 16 milijardi dolara, po čemu je to dosad najvrjedniji IPO u američkoj korporativnoj povijesti.

Ipak, i dalje su na oprezu, jer se boje širenja dužničke zaraze i na Španjolsku. Trošak osiguranja naplate španjolskih državnih obveznica dosegnuo je danas rekordne razine, dan nakon što je agencija Moody's snizila rejtinge 16 španjolskih banaka.

Pratit će i samit skupine industrijski razvijenih država G8, koji počinje danas u Camp Davidu i trajat će tijekom vikenda. Razgovori čelnika obuhvatit će situaciju u globalnom gospodarstvo, a posebice eskalaciju europske dužničke krize.

Na europskim burzama najvažniji indeksi su većinom izbrisali jutrošnje gubitke. Trenutno je frankfurtski DAX u plusu 0,34 posto, a pariški CAC 0,33 posto, dok je londonski Ftse indeks još u minusu i to za 0,47 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙