FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitore zabrinuli dužnički problemi Španjolske

Autor: scvi
NEW YORK, 30. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi oslabili su danas jer investitore brine pogoršanje dužničkih problema Španjolske, kao i rast talijanskih troškova zaduživanja.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati u minusu 97 bodova, a tehnološki Nasdaq 19,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 9,7 bodova, i bio je u ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Troškovi zaduživanja Španjolske danas su ponovno porasli, a indeks Madridske burze IBEX potonuo na najnižu razinu u zadnjih devet godina jer investitori strahuju oko stabilnosti španjolskog bankarskog sustava.

Prinosi po 10-godišnjim španjolskim državnim obveznicama skočili su za 25 baznih bodova, na 6,67 posto, najvišu razinu od priključenja te zemlje eurozoni. Takav prinos nadomak je onog koji je Grčka plaća prije nego je zatražila međunarodnu financijsku pomoć.

Očekuje se da će Španjolska uskoro biti prisiljena izdati novu emisiju obveznica u nastojanju da pomogne posrnulim bankama.

Dodatno, investitore brine i porast prinosa na 10-godišnje talijanske državne obveznice, koji je dosegnuo 6 posto po prvi puta od siječnja ove godine.

Američki terminski indeksi nakratko su smanjili gubitke nakon što je Europska komisija objavila da bi eurozona trebala krenuti prema bankarskoj uniji, razmotriti izdavanje zajedničkih obveznica te izravno dokapitalizirati banke iz svog trajnog fonda za financijsku pomoć, a ujedno poticati i rast te smanjivati zaduženost.

U nešto većem fokusu investitora na Wall Streetu mogla bi se naći dionica Facebooka, zbog kontinuiranog pada cijene te dionice od dana uvrštenja na burzu. Dosad je izgubila na cijeni gotovo 10 posto, ispod 29 dolara.

Od makroekonomskih objava, danas se očekuje podatak o prodaji postojećih kuća u SAD-u u travnju.

Na europskim burzama cijene dionica i danas su pale, nastavivši nizati gubitke treći mjesec zaredom. Trenutno još londonski Ftse indeks u minusu 1 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC za 0,5 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙