FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oštar pad terminskih indeksa

Autor: scvi
NEW YORK, 1. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi oštro su pali uoči današnje objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u u svibnju, jer su investitori na oprezu nakon jučerašnjih loših podataka s tržišta rada.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,00 sati na gubitku 110 bodova, a tehnološki Nasdaq 29,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 spustio se 17 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Jučer je investitore razočaralo izvješće ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, prema kojem je u svibnju u privatnom sektoru otvoreno 133.000 novih radnih mjesta, dok se očekivao njihov rast za 148.000.

Prošloga je tjedna, pak, broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 10.000, što je već sedmi tjedan u posljednjih osam kako ta brojka raste.

Zbog toga se ulagači plaše da će i službeni podaci o zapošljavanju, koji će biti objavljeni danas, biti slabi. U anketi Reutersa procjenjuje se da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 150.000, više nego u travnju kada je otvoreno samo 115.000 novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti trebala bi, pak, ostati nepromijenjena na 8,1 posto.

“Podaci o zaposlenosti bit će u fokusu tržišnih sudionika. Posljednji makroekonomski podaci ojačavaju negativne rizike”, stoji u bilješci klijentima stratega Barclays banke.

Danas se očekuje i objava podataka o osobnim primanjima i potrošnji Amerikanaca u travnju, te ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći dionice automobilske industrije, jer će vodeći proizvođači objaviti podatke o svojoj prodaji u svibnju.

Na europskim burzama cijene dionica potonule su danas na najnižu razinu u zadnjih pet mjeseci, ponajviše zbog pokazatelja o oštrom padu industrijskih aktivnosti u eurozoni i Njemačkoj.

Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 0,68 i 2,5 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙