FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PEKING - Kina je potvrdila da će prvi put poslati u svemir ženu, raketom Shenzhou IX. koja će se lansirati u subotu, javila je u petak agencija Xinhua."Troje austronauta, dvojica muškaraca i žena", Liu Yang, "činit će posadu Shenzhoua IX., koja će ostvariti prvi kineski susret u svemiru" u subotu, ističe službena kineska agencija.Tridesetogodišnja žena vojni pilot Liu Yang jedna je od dviju žena izabranih za ovu zadaću, tijekom koje će se raketa Shenzhou s ljudskom posadom spojiti s modulom svemirske postaje Tiangong-1 koja trenutačno kruži oko Zemlje. Raketa će se lansirati u 18.37 sati (12.37 sati po srednjoeuroposkom vremenu) s lansirne rampe Jiuquan, u pustinji Gobiju, na sjeverozapadu Kine, dodaje agencija. "Svi kontrolni sustavi su spremni" i troje astronauta u dobroj je formi, ističe Xinhua.

STOCKHOLM - Obvezati muškarce da mokre sjedeći kako bi zahodi bili čišći smisao je prijedloga kojim će se baviti regionalno vijeće pokrajine Soermlanda, u središtu Švedske, doznaje se u četvrtak. Mjesne vlasti u tom kraju, gdje osoblje u dječjim vrtićima potiče dječake da sjede na zahodu dok mokre, nisu olako shvatile to pitanje. Neki naime misle da je sjedenje na zahodskoj školjci ne samo čišće, već i da smanjuje tegobe s prostatom, podsjeća Viggo Hansen, član Ljevičarske stranke koja je iznijela taj prijedlog, u razgovoru za mjesnu televiziju. U prijedlogu se usto dodaje da mokrenje sjedeći "pridonosi boljem i duljem spolnom životu". No, Hansenovi politički protivnici misle da on ide predaleko i da će biti teško nadzirati provedbu tog propisa. Ljevičarska stranka je 12. lipnja predala prijedlog regionalnom vijeću Soermlanda koje ima godinu dana za njegovo proučavanje, rekao je vijećnik Maud Ekman.

LONDON - Pjevačica Lady Gaga preko Twittera je otkrila kako će izgledati njezin novi parfem koji će se u crnoj kutiji prodavati pod nazivom "Fame" (slavan). Nakon što su procurile fotografije parfema sama pjevačica objavila je fotografije parfema koji će biti pušten u prodaju krajem ljeta. "Čini se da su procurile fotografije mojeg parfema", oglasila se Gaga s azijskog dijela svoje turneje te je objavila fotografije parfema koji je crne boje a nakon što se rasprši u zraku postaje nevidljiv na koži. "Crn je poput duše slave no postaje nevidljiv kad se rasprši", navodi se na kutiji parfema. "Fame" je kombinacija mirisa beladone, orhideja, tamjana, marelica, šafrana i meda.

CANBERRA - Australija će napraviti najveću mrežu morskih parkova na svijetu, štiteći vode koje pokrivaju područje veliko poput Indije, gdje će zabraniti vađenje nafte i plina iz mora i ograničiti komercijalno ribarenje u nekim od najosjetljivijih područja. Prema novoj shemi, broj australskih morskih rezervata povećat će se s 27 na 60 i pokrivat će više od 3 milijuna četvornih kilometara, ili jednu trećinu australskih voda. Objava o uspostavi mreže iznesena je tjedan dana prije okupljanja više od 130 čelnika država i vlada u Rio de Janeiru na konferenciji UN-a o održivom razvoju u sklopu globalnih napora za smanjenje učinka klimatskih promjena. Novi rezervati bit će osnovani od Kanjona Perth na jugozapadu do Otoka klokana na južnoj obali. Zaštitom će biti obuhvaćeno i područje Koraljnog mora na sjeveroistoku, izjavio je u četvrtak ministar okoliša Tony Burke.

(Hina) xps yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙