FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 26. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Britanska kraljica Elizabeta II. objavila je osobni dnevnik svoje šukunbake, kraljice Viktorije, ali ne razmišlja o objavi svog dnevnika. Viktorija, koja se na prijestolje popela s 18 godina, gotovo je svakodnevno zapisivala svoja razmišljanja i iskustva od 13. godine do pred smrt, 1901. Njezin dnevnik, pohranjen u kraljevskom arhivu, ima više od 141 sveska i više od 8,5 milijuna riječi. Oko 40.000 stranica tog dnevnika sada je dostupno na www.queenvictoriasjournals.org. Njegovi se dijelovi mogu pronaći na Twitteru (@QueenVictoriaRI). Za objavljivanje ovih stranica trebalo je više od osam mjeseci. Dnevnici obuhvaćaju razdoblje od njezina krunjenja do dijamantnog jubileja (60 godina vladavine) 1897.

RIM

Talijanski liječnici spasili su život 16-mjesečnom dječaku tako što su mu ugradili najmanje umjetno srce na svijetu kako bi ga održavali na životu do nalaženja donora, objavili su talijanski mediji. Liječnici u rimskoj dječjoj bolnici izjavili su da je operacija ugradnje umjetnog srca napravljena prošli mjesec, a dva tjedna nakon nje dječaku je transplantirano srce donora. Dječak, čiji identitet nije objavljen, bolovao je od dilatirane kardiomiopatije. Ta bolest postupno slabi srce i njegovu sposobnost da učinkovito pumpa krv. Liječnici su rekli da je dječak sada dobro. Umjetno srce veličine malog prsta održavalo je bebu od 16 mjeseci gotovo dva tjedna na životu prije nego što joj je obavljena transplantacija srca.

CANNES

Nicole Kidman rekla je u petak da je svoju ulogu u novom filmu "Hemingway i Gellhorn" posvetila američkoj novinarki koja je ove godine ubijena u Siriji. "Posvećujem svoju ulogu Marthe (Gellhorn) novinarki Marie Colvin ubijenoj u Siriji, jer ih doista smatram sličnima", rekla je Kidman. Colvin, novinarka britanskoga Sunday Timesa, i francuski fotograf Remi Ochalik ubijeni su 22. veljače kada je zgradu u kojoj je bio smješten improvizirani novinarski centar pogodio sirijski minobacač. Kidman je izjavu dala uoči canneske premijere filma u kojemu glumi Marthu Gellhorn, jednu od najvećih ratnih dopisnica prošloga stoljeća, koja je pet godina bila u braku s Hemingweyem, kojega glumi Clive Owen. Film je režirao Philip Kaufman.

ZAGREB

Istraživači su identificirali ono za što kažu da su najstariji poznati glazbeni instrumenti na svijetu. Flaute, izrađene od ptičje kosti i mamutove bjelokosti, dolaze iz pećine u južnoj Njemačkoj koja sadrži dokaze ranog naseljavanja Europe od modernih ljudi - Homo sapiensa. Znanstvenici su rabili datiranje metodom ugljika C-14 koje je pokazalo da su flaute stare između 42.000 i 43.000 godina. Rezultati su opisani u časopisu Journal of Human Evolution. Tim na čelu s prof. Tomom Higham na Sveučilištu Oxford pronašao je životinjske kosti u istim slojevima zemlje kao i flaute u spilji Geissenkloesterle u Njemačkoj.

NEW YORK

Muškarac koji je priznao da je ugušio dječaka Etana Patza bit će u petak optužen za ubojstvo, točno 33 godine nakon što je šestogodišnjek nestao iz svog susjedstva u New Yorku. Pedro Hernandez (51), koji je radio kao dostavljač u lokalnoj trgovini na Manhattanu gdje je Patz živio i gdje je posljednji put viđen 25. svibnja 1979., uhićen je u četvrtak. Patzov nestanak izazvao je veliku pažnju medija i naveo je tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana da 1984. potpiše zakon o traganju za nestalom djecom, nakon čega je osnovan neprofitni centar za nestalu djecu i promijenjen čitav niz pravila o tome kako policija i javnost reagiraju na izvješća o nestanku djece.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙