FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone (81) odlučio se treći puta oženiti za svoju 46 godinu mlađu djevojku, Brazilku Fabianu Flosi (35), objavili su britanski mediji, dodajući da datum vjenčanja još nije određen. Ecclestone je relativno kratko nakon skupog razvoda od svoje druge supruge Hrvatice Slavice Radić započeo vezu s Fabianom Flosi. Fabiana je radila u marketingu Velike nagrade Brazila, a od 2009. i početka veze živi u Londonu s Ecclestoneom. Prema pisanju britanskih medija, milijarder, čija se imovina procjenjuje na 1,58 milijardi funti, ne odbacuje ni mogućnost da sa svojom novom suprugom ima dijete. Ecclestone ima već troje djece. Iz braka sa Slavicom Radić ima kćerke Petru i Tamaru.

TOKIO

Japanski telekomunikacijski operater Softbank najavio je u novi pametni mobitel koji će mjeriti radioaktivnost. Glavni direktor tvrtke Masayoshi Son rekao je da je riječ o prvom smartphoneu te vrste u svijetu i da se radi o odgovoru na traženje jednog japanskog klijenta. Mobitel će jednostavnim pritiskom na tipku mjeriti radioaktivnost u zraku u milisievertima. Novi smartphone naći će se u prodaji krajem srpnja, navodi Softbank. Nakon potresa i tsunamija u ožujku prošle godine, koji su izazvali havariju nuklearne elektrane Fukushime, u Japanu se pojavio niz jeftinih uređaja za mjerenje radioaktivnosti, zbog strahovanja stanovnika od raširenosti radioaktivnih elemenata u okolišu.

WASHINGTON

Niske razine nuklearnog zračenja iz japanske nuklearne elektrane Fukushima, oštećene u tsunamiju prošle godine, zabilježene su kod plavoperajnih tuna pred kalifornijskom obalom što naznačuje da su te ribe prenijele radioaktivne elemente preko Pacifičkog oceana brže od vjetra ili mora. Male količine cezija-137 i cezija-134 pronađene su kod 15 tuna ulovljenih blizu San Diega u kolovozu 2011. godine, oko četiri mjeseca nakon što su ti elementi dospjeli u more pred istočnom obalom Japana, izvijestili su znanstvenici u ponedjeljak. To je više mjeseci prije no što su vjetar i more donijeli ostatke iz elektrane u vode pred Aljaskom i sjeverozapadnom pacifičkom obalom.

PARIZ

Francuski pušači oformili su lobi kako bi "branili svoja prava" zbog nepoštenih ograničenja koje je nametnula država. Savez za prava odraslih pušača (UDFA) navodi da predstavlja potencijalnih 12,5 milijuna birača te da se namjerava boriti protiv širenja zona zabrane puštenja ili povećanja cijena cigareta. "Želimo braniti našu slobodu", rekla je predsjednica UDFA-e Nathalie Masseron u izjavi za agenciju France Presse. "Zabranjeno nam je biti na terasama kafića, neki nam žele zabraniti dolazak u parkove s djecom, neki su hoteli samo za nepušače, a uskoro pušač neće moći unajmiti stan, a čak se govori o zabrani pušenja dok vozite", kazala je ona.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙