FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PODGORICA - Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njen crnogorski kolega Milan Roćen potpisali su u utorak u Podgorici Sporazum o euroatlanskom partnerstvu između vlada Crne Gore i Hrvatske. "Sporazum je za nas pogled u budućnost. Za Crnu Goru to znači da se ugledaju na hrvatska iskustva, a za nas način dobre suradnje sa susjedima", kazala je tim povodom Pusić. Euroatlansko partnerstvo dviju zemalja će, kako se očekuje, pridonijeti integraciji Crne Gore u EU i NATO te afirmirati europske vrijednosti u bilateralnoj i regionalnoj suradnji, a cilj je da se kroz pomoć u ispunjavanju kriterija olakša Crnoj Gori tijek pregovora za članstvo u EU, pomogne u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s europskim pravnim stečevinama kao i u potrebnoj prilagodbi državne uprave.

LJUBLJANA - Izaslanstvo ministarstva obrane koje je predvodio ministar Ante Kotromanović boravilo je u utorak u službenom posjetu Sloveniji, gdje je najprije u slovenskom ministarstvu obrane, a onda u parlamentu s članovima parlamentarnog odbora za obranu, razgovaralo o unapređivanju suradnje na obrambenom području i suradnji dviju država u međunarodnim mirovnim operacijama. Ministar Kotromanović izjavio je nakon susreta sa slovenskim kolegom, ministrom obrane Alešom Hojsom, da su razgovori potvrdili "visoko prijateljstvo" i želju da se u budućnosti još unaprijedi ionako dobra suradnja na području obrane. Hrvatska i slovenska vojska već odlično surađuju, pa postoji 41 aktivnost zajedničke suradnje godišnje, na primjer zajedničke vježbe pripadnika mornarica i kopnene vojske, što je odlična prilika za vježbanje vojnika, časnika i dočasnika, obje su države zajedno prisutne u operaciji ISAF u Afganistanu, a Hrvatska vrlo cijeni i veliku slovensku prisutnost u operaciji na Kosovu, istaknuo je Kotromanović nakon razgovora s Hojsom.

BEOGRAD - Vojni izaslanik Republike Hrvatske brigadir Marin Gregorović i zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu suradnju srbijanskog Ministarstva obrane Republike Srbije pukovnik Predrag Kraljević potpisali su u utorak Plan bilateralne vojne suradnje za 2012. godinu, objavilo je to srbijansko ministarstvo. Uz nastavak susreta na visokoj razini planom bilateralne vojne suradnje između ministarstava obrane Hrvatske i Srbije obuhvaćene su aktivnosti u području odnosa s javnošću, logistike i razmjene iskustava medicinskih stručnjaka o sudjelovanju u međunarodnim operacijama. Plan obuhvaća i aktivnosti u području upravljanja proračunom obrane, upravljanja ljudskim resursima i razmjene iskustava u domeni humanitarnih pitanja, kulture i tradicije, navodi se u priopćenju.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Ophodnja kosovske policije napadnuta je u noći na utorak nešto poslije ponoći vatrenim oružjem u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a dvojica policajaca koja su se nalazila u automobilu parkiranom ispred administrativnog ureda kosovskih vlasti u naselju Bošnjačkoj mahali, nisu ozlijeđena, javljaju u utorak mediji u Beogradu i u Prištini. Kosovska vlada odlučila je potkraj svibnja otvoriti Administrativni ured za sjeverni dio Kosovske Mitrovice, kako bi usluge kosovskih vlasti bile dostupnije tamošnjim građanima, na šta je reagirao srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović ocijenivši kako bi otvaranje ureda kosovske vlade u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice moglo pojačati napetosti na sjeveru Kosova.

BRUXELLES/STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali zemlje članice i zatražili od njih da preispitaju svoju odluku prema kojoj europski parlamentarci mogu imati samo savjetodavnu ulogu u upravljanju schengenskim prostorom. Ministri unutarnjih poslova zemalja članica postigli su u prošli četvrtak na sastanku u Luxembourgu dogovor prema kojemu odluke o privremenom uvođenju graničnih kontrola unutar schengenskog prostora ostaje uglavnom u rukama zemalja članica, čemu su se snažno usprotivili Europska komisija i Parlament. Europski bi parlament imao u tome samo savjetodavnu ulogu.

JERUZALEM - Izrael je poništio pravo boravka četvrt milijuna Palestinaca od početka okupacije 1967. do uspostave Palestinske samouprave 1994., po izraelskim vojnim podacima objavljenim u utorak. U pismu od 10. lipnja, kao odgovoru na upit izraelske nevladine organizacije Hamoked (Središte za obranu prava pojedinaca), u koje je dobila uvid agencija France Presse, izraelska vojska navodi da je pravo boravka ukinuto za više od 140.000 Palestinaca na Zapadnoj obali - broj objavljen u svibnju 2011. na temelju dokumenata ministarstva pravosuđa s kojih je skinuta oznaka tajnosti - i više od 100.000 u Gazi.

KAIRO - Egipatski parlament sastao se u utorak kako bi izabrao skupštinu od 100 članova za izradu novog ustava zemlje, no zasjedanje je počelo bojkotom liberalnih zastupnika, javljaju lokalni mediji. Zajedničko zasjedanje gornjeg i donjeg doma parlamenta, u kojima prevlast imaju islamisti, sazvao je vojni vladar Husein Tantawi nakon što su propali pregovori između političkih frakcija o sastavu ustavotvorne skupštine.Prijašnje tijelo, koje je skoro u cijelosti bilo islamističko, raspušteno je nakon odluke suda. Liberali tvrde da islamisti ponovo pokušavaju dominirati skupštinom za izradu ustavu, zatraživši od suda da skupštinu proglasi nezakonitom.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙