FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija nije upoznata ni s kakvim planovima koji se navodno pripremaju u slučaju izlaska Grčke iz eurozone nakon parlamentarnih izbora u nedjelju, ali zna za rasprave o različitim scenarijima, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Olivier Bailly na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje sudjeluje li Komisija u razmatranju različitih scenarija u slučaju izlaska Grčke iz eurozone. Dodao je da su od Komisije zatražena objašnjenja onoga što predviđa europska pravna stečevina za različite elemente tih scenarija. "Mi dajemo pravna objašnjenja tih elemenata, ali to ne znači da Komisija radi na nekom scenariju", rekao je Bailly. U Europskoj uniji raste zabrinutost da bi na grčkim izborima mogla pobijediti stranka radikalne ljevice Syriza, koja se zauzima za ostanak u eurozoni, ali se ne slaže s uvjetima drastične štednje i rezova koji su nametnuti Grčkoj u zamjenu za financijsku pomoć. S druge strane, iz eurozone poručuju da se o dogovorenim uvjetima ne može ponovno pregovarati.

LUXEMBOURG - Europska komisija i nevladine organizacije pozvale su u utorak europske ministre ribarstva da na ključnom sastanku u Luxembourgu ne razvodne prijedlog reforme sektora koja bi trebala osigurati trajne odgovore na problem prevelikog izlova ribe. "Europa treba jasne ciljeve kako bi smanjila ribarsku flotu, ponajprije industrijsku, koja danas može izloviti dva do tri puta više ribe od održive razine", rekao je Maurice Losch zadužen za oceane pri Greenpeaceu, nezadovoljan što kompromis predložen ministrima predviđa odgodu roka za obnovu svih zaliha ribe s 2015. na 2020. "Godina 2020. je predaleko, moramo djelovati brže", kazala je europska povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki otvarajući sastanak. Tekst ne predviđa "ništa obvezujuće za rješavanje problema prevelikih kapaciteta ribarske flote", dodala je. Pozvala je ministre da ne diraju u "srce reforme", odnosno zabranu bacanja ribe i obvezu njezine prerade u riblje brašno. "Neće biti reforme bez zabrane bacanja ribe", istaknula je. Procjenjuje se da se svake godine u more baci gotovo 1,3 milijuna tona mrtve ribe.

PEKING - Europska unija želi osigurati da se Kina učinkovitije bori protiv krivotvorenja vina i alkoholnih pića iz Europe zahvaljujući bilateralnom sporazumu o suradnji na tom području o kojem se vode pregovori, rekao je u utorak u Pekingu europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos. "Mislim da ćemo u rujnu moći potpisati protokol o suradnji u borbi protiv krivotvorenja. To je osobito važno za naša vina i alkoholna pića, koja predstavljaju najvažniji dio našeg izvoza poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište", rekao je Ciolos. "Kina ima pravni okvir za borbu protiv krivotvorenja. Mi želimo osigurati da on funkcionira doista učinkovito", dodao je, objasnivši da će EU Kini pružiti "tehničku pomoć". Kinesko tržište preplavljeno je krivotvorinama poznatih vina. EU u Kinu izvozi vina i alkoholna pića u vrijednosti većoj od milijardu eura, a gubici zbog krivotvorenja procjenjuju se na stotine milijuna eura.

FRANKFURT - Europska bankovna unija može biti od koristi samo ako bude imala odgovarajući oslonac u fiskalnoj uniji koja bi bila ovlaštena zaustaviti kršenje proračunskih propisa u pojedinim državama, upozoreno je iz njemačke središnje banke. "U bankovnoj uniji kriza u bankovnom sustavu jedne zemlje možda će zahtijevati da se za njeno rješavanje koristi novac poreznih obveznika drugih zemalja", kazala je viceguvernerka Bundesbanke Sabine Lautenschlaeger u govoru pripremljenom za konferenciju o bankovnoj superviziji. "Tko plaća račun, mora imati pravo i na kontrolu, poglavito kada se radi o golemim iznosima kojima svjedočimo u bankovnim krizama", dodala je. Zasad nije jasno što su političari mislili pod "bankovnom" odnosno "fiskalnom" unijom, kazala je. Bankovna unija bit će od koristi ako bude uključivala viši stupanj integracije mehanizama za superviziju banaka odnosno veći skup instrumenata kojima bi se provodilo gašenje banaka u pojedinim članicama i spriječila navala na banke, dodala je. Podjela tereta odgovornosti kroz bankovnu uniju obuhvatila bi i državne obveznice problematičnih zemalja. Rezultat toga bilo bi podjela obveza država na 'mala vrata', i to bez mogućnosti kontrole i zaštite koju pruža fiskalna unija, kazala je viceguvernerka Bundesbanke.

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je poskupljenje cestarine u tom entitetu za više od 100 posto, a nove cijene počinju se primjenjivati od 13. lipnja, najavio je direktor poduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić. Trenutačno krajnje skromnu mrežu autocesta u BiH čini i dionica na pravcu od Sarajeva prema Zenici, u dužini od 37 kilometara, za čije su korištenje vozači osobnih automobila do sada plaćali dvije konvertibilne marke, što je iznos od jednog eura. Već za dva dana cijena će biti povećana na 4,20 KM (2,10 eura). "Ta je cijena sukladna onome što već imamo u regiji", ustvrdio je Karić. Kazao je kako drastično povećanje cijena cestarine proistječe iz obveza prema kreditorima te iz planova za nastavak cestogradnje. Vijeće ministara BiH usvojilo prijedlog ugovora o financiranju gradnje dodatnih 31 kilometar autoceste na pravcu od Sarajeva prema Mostaru te na prostoru između Svilaja i Odžaka na sjeveru zemlje, uključujući tu i spojni most s Hrvatskom preko Save. Za te dvije dionice BiH bi od Europske investicijske banke (EIB) trebala dobiti kredit od 166 milijuna eura s rokom otplate od 25 godina. Način finaniranja gradnje preostalih 200 kilometara planirane autoceste još nije utvrđen.

LONDON - Euro se u utorak stabilizirao prema dolaru na međunarodnim tržištima deviza, jer su popustili prodajni pritisci izazvani zabrinutostima u vezi paketa spašavanja posrnulih španjolskih banaka. Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,2505 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu 0,4 posto i njome se trgovalo po 99,50 jena. Dolar je prema jenu bio na neznatnom dobitku i njime se trgovalo po 79,55 jena. Mnogi analitičari drže da će tržišni sudionici biti neskloni poduzimati nove pozicije pred grčke izbore zakazane za nedjelju i da bi se euro mogao zadržati unutar raspona od 1,24 do 1,26 dolara. Oči ulagača uprte su i u tržište obveznica s obzirom na daljnji skok troškova zaduživanja Španjolske i Italije. Prinosi na španjolske i talijanske 10-godišnje obveznice dosegnuli su danas 6,61 i 6,10 posto i time se opasno približili razini od sedam posto koja se smatra dugoročno neodrživom. Jen je pak oslabio nakon što su iz MMF-a upozorili da je japanska valuta umjereno precijenjena i da je zbog dužničke krize u Europi izgledna njezina daljnja aprecijacija.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙