FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale, ulagači traže defanzivne dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak u nervoznoj trgovini, pri čemu su strah od posljedica spašavanja španjolskih banaka i nelagoda zbog predstojećih grčkih parlamentarnih izbora potaknuli ulagače da potraže utočište u defanzivnim dionicama, poput onih prehrambenih i komunalnih kompanija.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,4 posto na 5.453 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,6 posto na 6.174 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,4 posto i iznosio 3.055 bodova.

Početna euforija zbog pomoći španjolskim bankama splasnula je budući da su se ulagači pobojali da će povrat kredita koje je Španjolska dobila kako bi pomogla bankama imati prioritet u odnosu na njezine obveze po redovnim obveznicama. Stoga su španjolski troškovi zaduživanja na tržištima obveznica ponovo porasli.

Fokus se također okreće prema Grčkoj gdje ankete pokazuju izjednačenu borbu stranaka koje podržavaju i onih koje se protive međunarodnom paketu pomoći i mjerama štednje uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Vijest da su europski dužnosnici razgovarali o sigurnosnom planovima koji uključuju i moguću kontrolu kapitala u slučaju grčkog izlaska iz eurozone dodatno su zabrinule ulagače.

U takvom su okruženju ojačale defanzivne dionice, pa je prehrambeni sektor u prosjeku dobio na vrijednosti 0,8 posto a telekomunikacijski 1,1 posto.

Pritom je cijena dionice Vodafonea porasla 1,1 posto a Deutsche Telekoma 2,3 posto. France Telecom dobio je na vrijednosti 1,5 posto a dionica Nestlea poskupjela je jedan posto.

"Ulagači su u potrazi za defanzivnim dionicama i pokušavaju utvrditi što bi moglo proizvesti neki prinos. To nije lako. Nema izbora nego biti oprezan", tumači Darren Sinden iz tvrtke Silverwind Securities.

"Španjolski problemi nisu u potpunosti riješeni, a prisutna je i zabrinutost zbog mogućeg širenja problema na Italiju. A tu su i nepredvidivi grčki izbori".

Nervozni ulagači istodobno su smanjili izloženost cikličkim dionicama, pa su tako osiguravatelji u prosjeku oslabili 0,6 posto, a operateri putovanja 0,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu jedan posto, na 8.536 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙