FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

RIM - Papu Benedikta XVI. neće zastrašiti skandal koji je izbio zbog curenja dokumenata i uzdrmao Vatikan, rekao je u ponedjeljak vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone s svom prvom javnom komentaru, kako je rekao, o "divljih i ciljanih" napada na Papu i Crkvu. Kardinal Tarcisio Bertone smatra se glavnom metom do sada neviđene kampanje curenja dokumenata koja je dovela do uhićenja Papinog sobara 23. svibnja. Mnogi upućeni u odnose u Vatikanu kažu da je sobar samo žrtveni jarac u mnogo široj borbi u Vatikanu između Bertoneovih saveznika i neprijatelja. "Instrumentalizirani napadi su uvijek postojali (unutar crkve)... no ovoga puta ti napadi izgledaju izravniji, povremeno čak i divlji, ranjavajući i organizirani", rekao je Bertone u razgovoru za talijansku državnu televiziju RAI. "Želim naglasiti da je Benedikt XVI., kao što svi znaju, blag čovjek velike vjere i molitve. Sigurno nije zastrašen bilo kakvim napadima", rekao je. "Ono što je najtužnije je kršenje privatnosti Svetoga Oca i njegovih najbližih suradnika. No želio bih reći da ovo nisu nisu bili, i niti jesu, dani podjele nego jedinstva". Međutim, u znaku da bi skandal mogao produbiti list La Repubblica objavila je u nedjelju nove dokumente koji pokazuju da sobar Paolo Gabriele nije bila jedna osoba u posjedu povjerljive vatikanske korespodencije.

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko osudio je u ponedjeljak tvrdnju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da u Srebrenici 1995. godine nije počinjen genocid nad Bošnjacima. "Negiranje genocida u Srebrenici neprihvatljivo je i neoprostivo", izjavio je Inzko reagirajući na intervjuu koji je Nikolić prošlog tjedna dao Televiziji Crne Gore. Kako stoji u priopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR), Inzkovo je stajalište da nema dvojbe u utvrđene činjenice u Srebrenici te podsjetio da su Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) presudili da je u tom gradu počinjen genocid. Sučeljavanje s ratnim zločinima prvi je korak u poboljšanju odnosa u regiji, a nijekanje ili relativiziranje zločina genocida predstavlja uvredu obiteljima žrtava, kao i čovječanstvu u cjelini i jedino služe nepotrebnom dizanju tenzija, izjavio je Inzko.

WASHINGTON - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad lagao je kada je negirao odgovornost svog režima za masakr u Huli, kada je ubijeno 108 civila, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney u ponedjeljak. Na upit na novinarskom brifingu je li Asad lagao kada je negirao odgovornost svoga režima za pokolj u Huli, Carney je kratko odgovorio "da". "S našim međunarodnim partnerima moramo se uredotočiti na političku tranziciju u Siriji", rekao je Carney. "Stoga je vitalno da se međunarodna zajednica ujedini i izolira Asada", dodao je Carney. Pokolj u Huli 25. svibnja, kada je ubijeno 108 civila, među kojima mnogo žena i djece, sablaznio je i užasnuo međunarodnu zajednicu. Asad tvrdi da su za masakr odgovorni "teroristi".

TRIPOLI - Zračna luka u Tripoliju zatvorena je u ponedjeljak nakon izbijanja sukoba između suparničkih libijskih paravojnih postrojba, pošto su pripadnici jedne od njih svojim vozilima blokirali pistu i okružili zrakoplove. U novom izazovu slaboj vlasti prijelazne libijske vlade pripadnici jedne od milicija, Brigade al-Avfea, zauzeli su zračnu luku tražeći oslobođenje njihovog vođe za kojeg tvrde da ga drže snage sigurnosti, rekli su dužnosnici. Nekoliko je međunarodnih letova otkazano, a u nekim su slučajevima putnici koji su se već ukrcali u zrakoplovi morali iz njih izaći i napustiti zračnu luku. Neki su dolazni letovi skrenuti vojnu zračnu luku Mitiga u Tripoliju, rekli su djelatnici zračne luke. "Stanje u zračnoj luci je vrlo napeto i tenkovi su okružili zgrade. Nikome nije dopušteno ući u zgradu", rekao je dužnosnik snaga sigurnosti koji nije želio biti imenovan. Sukobi su izbili kasnije kada su skupine milicija iz Tripolija i grada Zintana došle u zračnu luku kako bi pokušale natjerati Brigadu al-Avfea da ode, rekao je izvjestitelj agencije Reuters. On je rekao da se mogla čuti pucnjava i vidjeti kako muškarci ulaze na aerodrom s ručnim bacačim granata.

BERLIN - Izraelski premijer Benjamin Netanyhau istaknuo je u njemačkom tisku od utorka da su za Izrael veoma važne podmornice kupljene u Njemačkoj koje bi, po pisanju Der Spiegela, mogle nositi nuklearne bojne glave.

"Prodajom nove podmornice Njemačka je pokazala da je sigurnost Izraela za nju važna", rekao je Netanyahu u intervjuu za dnevnik Bild, čiji su dijelovi na njemačkom objavljeni u ponedjeljak navečer.

"To je važan doprinos našoj nacionalnoj sigurnosti", dodao je.

"Veliki je uspjeh izraelske države da se sami možemo braniti od svake prijetnje", rekao je premijer.

(Hina) xdj yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙