FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WASHINGTON - Bivši američki predsjednik George W. Bush vratio se u četvrtak nakratko u Bijelu kuću, na svečanost otkrivanja svog službenog portreta kojem je domaćin bio sadašnji predsjednik Barack Obama. Iako Obama u zadnje vrijeme, kako se zahuktava kampanja za nove predsjedničke izbore, često kritizira prethodnu Bushovu administraciju i njezine odluke nalazeći u njoj dosta sličnosti s onime što bi činio njegov protukandidat Mitt Romney, u četvrtak u Bijeloj kući nije bilo mjesta za politiku. Bilo je zato, kako javlja CNN, smijeha, suza i ponosa. "Možemo imati politička neslaganja, ali predsjedništvo nadilazi te razlike", rekao je Obama, posebno zahvalivši Bushu na izvrsno provedenoj tranziciji vlasti prije tri godine. "A ostavio si mi i odličan televizijski sportski paket..", dodao je. George W. Bush, koji je dobio ovacije nazočnih, bio je u odličnoj formi. Prvo se zahvalio svim uzvanicima što su došli na "njegovo vješanje", a potom i slikaru Johnu Howardu Sandenu što je učinio odličan posao "sa zahtjevnim modelom". Rekao je da mu je laknulo što će sada predsjednik Obama moći pogledati njegov portret kada bude donosio teške odluke i zapitati se: "Što bi George učinio?", izazvaši salve smijeha. U najemotivnijem trenutku večeri, Bushov glas je malo zadrhtao kada je rekao da će mu biti čast što će mu se portret nalaziti pokraj "čovjeka koji mu dao najveći mogući dar, bezuvjetnu ljubav, a to je 41. američki predsjednik". Njegov otac George Bush čuo je to iz prvog reda uzvanika.

WASHINGTON - Kataklizmički sudar naše galaktike Mliječnog puta i susjedne Andromede ne može se izbjeći, ali će se dogoditi tek za četiri milijarde godina, objavila je u četvrtak američka svemirska agencija NASA. "Naš model statistički odgovara izravnom sudaru Andromede i Mliječne staze", rekao je na tiskovnoj konferenciji Roeland van der Marel, astrofizičar "Space Telescope Science Institutea" u Baltimoreu. Taj je zaključak rezultat mjerenja brzine i smjera Andromedine putanje, složenog postupka provedena zahvaljujući svemirskom teleskopu Hubbleu. Andromeda koju zovu i M31, trenutačno je udaljena 2,5 milijuna svjetlosnih godina (jedna svjetlosna godina iznosi 9.460 milijarda kilometara) od Mliječnog puta, ali mu se se neumitno približava. To je privlačenje posljedica sile gravitacije dviju galaktika i tamne tvari koja ih okružuje. "Nakon gotovo čitavog stoljeća nagađanja u znanstvenoj zajednici o sudbini Andromede i susjednog joj Mliječnog puta, napokon imamo jasnu sliku o tijeku tih događanja u svemiru u idućih milijardu godina", rekao je Sangmo Tony Sohn iz tog instituta. Premda se Andromeda približava našoj galaktici dvije tisuće puta brže, trebat će joj četiri milijarde godina da bi se sudarila s Mliječnim putem. Osim toga, trebat će još dvije milijarde godina da se galaktike potpuno spoje. Iz njih će nastati jedna galaktika eliptičnog oblika, koji je uobičajeniji u svemiru blizu nas, objasnili su astronomi. Sunce će u novoj galaktici biti pomaknuto, ali Zemlji i našem Sunčevu sustavu ne prijeti uništenje, tvrde znanstvenici.

LONDON - Obitelj pokojne britanske pjevačice Amy Winehouse oglasila je prodaju njezine kuće u sjevernom Londonu, priopćio je glasnogovornik obitelji. "Obitelj Winehouse je, uz veliko žaljenje, odlučila prodati kuću", izvijestio je glasnogovornik. "Amy je voljela tu kuću, ali nikome od članova obitelji nije se činilo prikladnim da u njoj žive, a nije im odgovaralo ni da kuća bude prazna dok oni plaćaju troškove njezina održavanja", dodao je. Obožavatelji pjevačice pohrlili su nakon njezine smrti u Camden, gdje se nalazi njezina kuća i pretvorili obližnji trg u svetište. Winehouse je umrla u srpnju prošle godine, u 27. godini, nakon dugotrajne borbe protiv ovisnosti o drogi i alkoholu. Kuća s tri spavaće sobe navodno se prodaje za 2,7 milijuna funti.

BEČ - Iako se redovito nalazi u vrhu poretka svjetskih velegradova po kvaliteti života, Beč ipak pokušava poboljšati ponašanje sudionika u prometu, neovisno o tome jesu li vozači, putnici ili pješaci. U kampanji pokrenutoj u četvrtak pod nazivom "Tschuldigen ist nie verkehrt" (Isprika nikad nije pogrešna), austrijski glavni grad poziva svoje stanovnike da ublaže napete situacije i izbjegavaju sukobe na ulici. U kampanji se daju neki savjeti, poput - "Smješkajte se kao na Božić", "Mahnite rukom" ili "Recite - oprostite... čak i ako vas nitko ne sluša". Na plakatima su prikazani pješaci, vozači automobila i biciklisti u problematičnim situacijama koji u ruci drže veliki komad papira u stripu na kojem piše "Tschuldigen (u bečkom žargonu izraz za "Oprostite") i "Passt schon" ("Nema veze"). U Beču - suprotno od većine velikih europskih gradova - nema pretjeranih prometnih gužvi, a javni je prijevoz vrlo dobar, no stalno postoje međusobne pritužbe vozača i biciklista zbog međusobnog neuvažavanja, a lokalni tisak uredno bilježi svako žešće rječkanje korisnika gradskih prometnica, koje povremeno preraste i u lakši fizički sukob.

PARIZ - Portret Dore Maar "Glava žene" iz 1939. godine Pabla Picassa u srijedu je navečer prodan 6,3 milijuna eura (47,8 milijuna kuna) u pariškom Sotheby'su, objavila je ta aukcijska kuća. To ulje na platnu, koje predstavlja Picassovu ljubavnicu i muzu, bilo je procijenjeno na tri do pet milijuna eura. Druga Picassova slika iz istog razdoblja, "Žena koja sjedi", postigla je cijenu od 3,4 milijuna eura. Imena kupaca nisu objavljena.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙