FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 26. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

VATIKAN - Vatikanski sud u subotu je službeno optužio Papina sobara Paola Gabrielea (46) za neovlašeno posjedovanje povjerljivih dokumenata i najavio pokretanje šire istrage kako bi se utvrdilo je li Gabriele imao suučesnike koji su mu pomagali u njihovu plasiranju u javnost, javljaju agencije. U priopćenju suda Gabriele se naziva "okrivljenikom" i navodi se kako je preliminarna istraga protiv njega unaprijeđena u "službenu", što znači da je Papin sobar i formalno optužen za curenje vatikanskih dokumenata, prenosi Reuters. Nešto ranije je i vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi, tri dana nakon uhićenja i dan nakon što su talijanski mediji objavili njegov identitet, potvrdio da je Gabriele uhićen. "Mogu potvrditi da je osoba uhićena u srijedu, u čijem su stanu i kod njega osobno pronađeni povjerljivi dokumenti, Paolo Gabriele i da se nalazi u zatvoru", rekao je Lombardi, javlja AFP. Veći dio ove godine Vatikan je u središtu skandala povezanog s curenjem dokumenata talijanskim medijima. Spominju se čak i osobna pisma papi Benediktu XVI. U nekim od dokumenata govori se o korupciji, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom.

HELSINKI - Teško ranjeni osamnaestogodišnjak preminuo je od posljedica ranjavanja i postao drugom žrtvom naoružanog napadača koji je s krova zgrade u središtu finskog grada Hyvinkaae otvorio vatru na prolaznike, priopćila je policija. Muškarac u dobi od 18 godina, odjeven u maskirnu odjeću, uhićen je nekoliko sati nakon pucnjave ispred barova i restorana u Hyvinkaai, gradiću 54 kilometra sjeverno od prijestolnice Helsinkija. Ubio je dvoje svojih vršnjaka. Jedna je djevojka preminula na licu mjesta. U napadu je ranjeno sedmero ljudi, a jedna je policajka još u kritičnom stanju. Motiv pucnjave nije poznat. Glavni inspektor regionalne policije Timo Lepalla izjavio je da je osumnjičenik, koji nema kriminalnu prošlost, uhićen bez problema. Vjeruje se da je koristio dvije puške te da je djelovao sam. Policija nije mogla reći je li ubojica poznavao svoje žrtve. Prema pisanju mjesnih medija, neke od žrtava članovi su mjesne bejzbolske momčadi Hyvinkaan Tahko koji su u noći na subotu slavili svoju pobjedu u utakmici u petak. Pucnjava je počela u dva sata ujutro po mjesnom vremenu.

BEČ - Iran je dosta pojačao svoju proizvodnju nisko obogaćena uranija i ukupna proizvodnja u posljednjih pet godina bila bi dovoljna za barem pet komada nuklearnog oružja, priopćio je američki institut za sigurnost. Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS), koji pažljivo prati iranski nuklerani program, napravio je tu analizu na temelju podataka u posljednjem tromjesečnom izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje je izdano u petak. Napredak iranskih nuklearnih aktivnosti pomno prate Zapad i Izrael kako bi mogli utvrditi koliko će trebati Teheranu da napravi atomsku bombu ako tako odluči. Iran odbacuje optužbe da želi napraviti nuklearno oružje i tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnu svrhu. Tijekom ovotjednih razgovora u Bagdadu šest svjetskih sila nije uspjelo uvjeriti Iran da zaustavi svoj program obogaćivanja uranija. Oni će se ponovno sastati u Moskvi idućeg mjeseca.

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev izabran je u subotu za predsjednika stranke na vlasti, Jedinstvene Rusije, na izvanrednom saboru te stranke održanom u Moskvi, na dužnost na kojoj će zamijeniti svog mentora Vladimira Putina koji se vraća u Kremlj. Medvedeva su tijekom glasovanja podizanjem ruke jednoglasno izabrali izaslanici stranke okupljeni u Manježu, povijesnoj zgradi iz 19. st., neposredno uz Kremlj, po snimkama ruske televizije. Ovo je imenovanje bilo očekivano, budući da je Putin nakon svog izbora za predsjednika u ožujku najavio da će Medvedevu prepustiti vodstvo u stranci koja se zadnjih mjeseci bori s prosvjedima. Medvedev je u govoru pred izaslanicima i Putinom istaknuo kako želi da Jedinstvena Rusija bude "demokratskija" i "otvorenija" te da mladi moraju biti njezin "prioritet".

SARAJEVO - Tisuće ljudi okupile su se u subotu u središtu Sarajeva na prosvjedima protiv teškog socijalnog i gospodarskog stanja u zemlji u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH). Najmanje pet tisuća prosvjednika je na poziv sindikata ispunilo prostor kod centra Skenderije u blizini sjedišta parlamenta Federacije BiH, a potom i ispred federalne vlade. Predstavnici granskih sindikata koji su govorili na prosvjednom okupljanju optuživali su vladu FBiH predvođenu Socijaldemokratskom partijom (SDP) da je iznevjerila predizborna obećanja o gospodarskom oporavku i odlučnijim mjerama socijalne politike kojima bi se štitila prava radnika. Prosvjedima sindikalista zaposlenih u gospodarstvu pridružili su se i granski sindikati prosvjete, zdravstva i policije. Predstavnici policijskog sindikata upozorili su kako je nedopustivo što se od njih traži da riskiraju živote za prosječnu plaću od 350 eura.

PODGORICA - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu je u Budvi izjavio da Hrvatska neće kočiti Crnu Goru na putu prema EU-u zbog neriješenog graničnog pitanja na Prevlaci i kako očekuje da će izabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nastaviti voditi zemlju u smjeru europskog integriranja. "Hrvatska neće kočiti Crnu Goru, kao što je bilo u slučaju prijepora između Ljubljane i Zagreba, jer privremena granica na Prevlaci dobro funkcionira", rekao je crnogorskim novinarima Mesić, koji u Budvi sudjeluje na međunarodnom skupu, dodavši kako će trajno rješenje o tom pitanju biti donijeto uz suglasnost obiju država. Upitan kada se može očekivati trajno rješenje pitanja granice na Prevlaci, Mesić je rekao da će trajno rješenje biti slično sadašnjem. "Jer ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati", zaključio je. Mesić je također izrazio očekivanje da će izabrani srbijanski predsednik Nikolić voditi zemlju u smjeru europskih integracija. "EU je naša sudbina i želja. Vjerujem da će i kod Nikolića prevladati europski smjer", rekao je Mesić. Upitan kako komentira Nikolićevu političku prošlost, on je kazao da nema čovjeka bez mrlje u biografiji, a da posebno nema političara bez mrlje u biografiji. "Tako je i u slučaju s Nikolićem", rekao je Mesić.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙