FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović rekao je danas da će novi guverner Hrvatske narodne banke (HNB) biti Boris Vujčić, dosadašnji zamjenik guverenera Željka Rohatinskog. Milanović je u intervjuu za Media servis rekao da se ne radi o nikakvoj smjeni Rohatinskog već o "donošenju strateške odluke tko će sljedećih šest godina voditi HNB, kao jednu ustavnu instituciju, vrlo važnu i neovisnu u svom radu i zakonom reguliranu". "Njegov posao je odgovoran i on ga je, po nama, dobro radio. Međutim, nakon 12 godina, to je dugo razdoblje, i nakon razgovora i konzultacija s ljudima u vladi koji su iz tog područja zaključili smo da nam je najčistije rješenje da odaberemo novog guvernera, njegova zamjenika Borisa Vujčića, osobu s vrhunskom biografijom", istaknuo je Milanović. Naglasio je kako je to važna odluka, kao što je bila važna i prije 12 godina kada je Željko Rohatinski postao guverner HNB-a za vrijeme SDP-ove vlade.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) danas se usprotivio načinu i modelu predloženih izmjena Zakona o HRT-u, koje smatra zavjerom politike protiv HRT-a te još jednim u nizu pokušaja vlasti da do kraja zavlada tim javnim servisom. "Ponuđeni model je model komesarske, partijske televizije u kojoj bi novi ravnatelj imao sve ovlasti da televiziju pretvori u autoritarni servis vladajuće parlamentarne većine, nalik onom tuđmanovskom", stoji u izjavi HHO-a koju je na konferenciji za novinare pročitao član te organizacije Ivo Banac.

ZAGREB - Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova RH (MUP) koji za cilj ima podizanje javne svijesti o važnosti sigurnosti na Internetu te promoviranje sigurne, odgovorne, primjerene i učinkovite uporabe Interneta od strane djece i mladih.

ZAGREB - U Ministarstvu zdravlju danas su se okupili nacionalni koordinatori za zdravlje deset država članica Zdravstvene mreže jugoistočne Europe (SEEHN) kojom trenutno predsjedava hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je s Međunarodnom mrežom bolnica potpisao Memorandum o suradnji. Ministarstvo je priopćilo da se sastanak održava nakon što je jučer u Zagrebu održana Prva regionalna ministarska konferencija "Srce regiji", koja se bavila suradnjom u području transplantacijske medicine.

OSIJEK - Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je danas u Osijeku da je vlada građanima za sada donijela samo povećanje PDV-a, poskupljenje goriva i energenata, program povećanja nezaposlenosti i jačeg punjenja državnoga proračuna, koji se nakon toga ne vraća građanima koji ga pune. Na konferenciji za novinare Hrg je ocijenio kako vlada mora pronaći projekte koji trajno otvaraju nova radna mjesta, rješavaju društvene probleme građana i stvaraju novu vrijednost, a da najavljeni programi javno-privatnog partnerstva u izgradnji škola, i obnovi fasada, nisu nešto što će otvoriti nova radna mjesta, osim privremeno u građevinskoj operativi.

ZAGREB - Hrvatska pošta će 8. lipnja pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s motivom nogometaša u bojama nacionalne zastave koja se izdaje u povodu nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u nogometu u Poljskoj i Ukrajini, priopćeno je danas iz Hrvatske pošte.

ZAGREB - Mladi u Hrvatskoj su po pušenju cigareta i konzumiranju alkohola iznad europskog prosjeka, pokazalo je to Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima - ESPAD provedeno tijekom 2011. godine u 36 europskih zemalja, a predstavljeno danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Istraživanje je pokazalo kako je u prosjeku 54 posto učenika barem jednom probalo cigarete, a 28 posto izjavilo je da su pušili u posljednjih 30 dana. Zemlje s visokom proširenošću pušenja su Bugarska, Hrvatska, Češka, Francuska, Latvija, Monako i Slovačka (oko 40 posto), dok je najniža proširenost u Albaniji, na Islandu, Crnoj Gori i Norveškoj (oko 12 posto).

ZAGREB - Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio je površnim rekavši kako ostavlja dojam da su posrijedi ili opasne namjere ili rezultat neznanja.

SPLIT - Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, koji je u ožujku ove godine odlukom Vlade RH imenovan Nacionalnim referentnim centrom za more Agencije za zaštitu okoliša (AZO-a), uveo je mrežnu bazu podataka na hrvatskom i engleskom jeziku o kakvoći mora za kupanje.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je danas na redovitoj konferenciji za novinstvo kako se u gradu Rijeci pokušava na sve načine pronaći povećanje investicija na području grada te je najavio ostvarenje nekih od znatnijih ulagačkih projekata. Na obalnom području Kostabele, na zapadnom dijelu grada, ulagač iz Češke gradit će apartmansko naselje i prateće turističke sadržaje, najavio je Obersnel. Taj investitor je odabran na natječaju za prodaju zemljišta na Kostabeli krajem prošle godine. U tijeku je izradba projektne dokumentacije, a gradnja bi trebala krenuti početkom 2013. godine, rekao je gradonačelnik.

ZAGREB - UNICEF i Ministarstvo socijalne politike i mladih RH predstavili su danas publikaciju "Što nam djeca govore o udomiteljstvu", prvu takvu u Hrvatskoj nastalu kao rezultat istraživanja dječje perspektive udomiteljstva s preporukama za unaprjeđenje. Istraživanje o dječjoj perspektivi udomiteljstva donosi uvid u dječja iskustva, ali i preporuke za poboljšanje kvalitete udomljavanja u Hrvatskoj za stručnjake, udomitelje i drugu udomljenu djecu. Sudionici provedenog kvalitativnog istraživanja bila su udomljena djeca, biološka djeca udomitelja te odrasle osobe koje su odrasle u udomiteljskim obiteljima. Jedan od zaključaka israživanja ukazuje na važnost većeg uključivanja djece u proces udomljavanja, ali i davanja veće težine najboljem interesu djeteta pri odlučivanju.

ZAGREB - U Šibeniku će se od 23. lipnja do 7. srpnja održati 52. međunarodni dječji festival na kojemu će tijekom dva tjedna festivalska publika imati priliku vidjeti 135 dramskih, lutkarskih i glazbenih programa, izvijestili su organizatori Festivala na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu.

ŠIBENIK - Ravnateljica Festivala i šibenskog HNK Nera Gojanović Kljajić najavila je da će ovogodišnji Međunarodni dječji festival, pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, biti otvoren mjuziklom u vlastitoj produkciji "Mačak Džingiskan i Miki Trasi" Vesne Parun i Ladislava Tulača, a u režiji Ivana Lea Leme.

PULA - Prvi Zeleni forum o zaštiti okoliša u Istri, na kojem se okupilo 50-tak sudionika predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Istarske županije, Grada Pule, poslovnih subjekata, predstavnika komunalnih tvrtki i nevladinih organizacija, održan je danas u prostorima Zajednice Talijana u Puli. Zeleni forum pokrenut s ciljem uspostave konstruktivnoga dijaloga o gospodarenju otpadom u zaštiti okoliša između predstavnika različitih društvenih skupina i dionika u Istarskoj županiji.

ZAGREB - Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) želi biti častan dio hrvatske akademske zajednice ostvarujući svoju viziju da bude prepoznatljivo po svojim programima koji će, na temeljima iskustava brojne obitelji katoličkih sveučilišta diljem svijeta, poštovati znanstvene standarde, istaknuo je rektor Željko Tanjić na današnjoj proslavi Dana HKS-a.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud danas je trebao odlučivati o osnovanosti optužnice protiv skupine krijumčara kokainom okupljene oko kanadskog Hrvata Miroslava Aničića, no sjednica optužnog vijeća odgođena je zbog bolesti jednog od odvjetnika za 13. lipnja. Optužno vijeće sutkinje Rajke Tomerlin Almer tada bi trebalo odlučiti hoće li potvrditi, odbaciti ili USKOK-u vratiti na doradu optužnicu podignutu nakon međunarodne policijske akcije kodnog imena Spider Web (Paukova mreža).

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙