FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Republika Hrvatska sudjelovat će na Konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju "Rio+20" koja će se od 20. do 22. lipnja održati u Rio de Janeiru, a deseteročlano hrvatsko izlaslanstvo vodit će potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. U hrvatskom izaslanstvu bit će i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Igor Rađenović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, hrvatski veleposlanik u Brazilu Drago Štambuk, Branka Pivčević-Novak iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Vesna Baus iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, vanjskopolitička savjetnica potpredsjednika vlade Elizabeta Mađarević, prvi tajnik u Veleposlanstvu u Brazilu Domagoj Vincenzo Prosoli i prva tajnica u Stalnoj misiji Hrvatske u UN-u Tania Valerie-Raguž, rekao je Mimica. Istaknuo je kako je jedan od prioriteta u radu vlade "kako se uključiti i kako osigurati održivi razvoj u cjelini kao temelj održivog funkcioniranja društva i gospodarstva".

ZAGREB - U okviru projekta "Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama" danas je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljen nacrt budućeg kurikuluma i programa obrazovanja učitelja, nastavnika i stručnih suradnika za provođenje predmeta građanskog odgoja i obrazovanja što ga je, u suradnji s ministarstvom, izradila Agencija za odgoj i obrazovanje te Mreža mladih Hrvatske zajedno s projektnim partnerima: Centrom za mirovne studije, Centrom za ljudska prava i GONG-om, uz financijsku podršku EU.

KRALJEVICA - Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno ugovor o prenošenju svojih potraživanja na državu, a Uprava im danas predaje i otkaz ugovora o radu. Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja s radnicima će potpisati opunomoćenica Vlade, zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal koja je danas u brodogradilištu.

RIJEKA - Potpredsjednik SDP-a Hrvatske Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ocijenio da je organizacijom i provedbom subotnje konvencije ta politička stranka pokazala visok demokratski standard te da i je po tome vidljiva razlika između SDP-a i HDZ-a. Komadina je čestitao predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću na ponašanju tijekom izbora, odnosno na tome što nikome od kandidata za stranačka tijela nije javno davao podršku. Izrazio je žaljenje da u predsjedništvo SDP-a nije ušao Vojko Obersnel jer kako je rekao, Rijeka zaslužuje tri čovjeka u predsjedništvu zbog rada i zasluga riječkoga SDP-a za stranku.

PAZIN - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je tiskovnoj konferenciji u Pazinu rekao da ove godine neće biti ozbiljnijeg pomaka, kao što to najavljuje prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, da BDP neće rasti 0,8 posto nego će, procjenjuje Kajin, do kraja godine pasti za 1,5 posto. "Nije ključno četvrto tromjesečje, već treće i turistička sezona koja može donijeti dobre rezultate, jer će biti obilježena krizom u drugim turističkim zemljama i potresima u Italiji“, kazao je Kajin. Prema njegovim riječima nije točna Čačićeva tvrdnja da smo mi tranzicijska zemlja s najmanjim padom BDP-a i da smo među tranzicijskim zemljama najbolji. Kajin naime tvrdi kako BDP raste u Bugarskoj, Slovačkoj, Estoniji, Litvi i Latviji.

ZAGREB - Porezni sustav treba učiniti transparentnim i pravednim, ali i provesti sveobuhvatnu reformu u državi kako bi podmirivanje poreznih i svih drugih obveza postalo normalna i uobičajena pojava u hrvatskom društvu, zaključeno je na današnjem okruglom stolu u organizaciji Transparency Internationala Hrvatske (TIH). Sudionici tog skupa u Hrvatskom saboru su, na temu "Koliko transparentan treba biti fiskalni sustav", isticali kako je preduvjet za brz i učinkovit sustav naplate poreza povećanje svijesti među građanima da plaćanjem poreza pomažu i sebi te društvu i državi u cjelini.

ZAGREB - Cilj 1. Regionalne ministarske konferencije o darivanju i transplantaciji organa "Srce regiji" koja se danas, u organizaciji Ministarstva zdravlja, održava u zagrebačkom hotelu Sheraton, jest osigurati političku potporu ministara zdravstva zemalja Jugoistočne Europe razvoju uspješnih programa darivanja i presađivanja organa utemeljenih na etičkim načelima. Hrvatska ima vodeće mjesto u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetara, a s 33 realizirana darovatelja na milijun stanovnika prva je u svijetu.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja uputio je danas otvoreno pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), u kojem ističe kako je MZOS postupak izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi započeo bez sudjelovanja sindikata kao socijalnoga partnera, priopćeno je danas iz Sindikata hrvatskih učitelja. ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Deponij "pauk" službe Zagrebparkinga za vozila premještena zbog prekršaja, od danas, 4. lipnja u 8 sati, nalazi na novoj lokaciji na Zagrebačkom velesajmu Istok II. pa su na nju premještena sva vozila sa stare lokacije u Strojarskoj ulici 14. Novu lokaciju obišli su danas voditelj podružnice Zagrebparking Robert Mišeta i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović.

OSIJEK - U prvih pet mjeseci ove godine u Osječko-baranjskoj županiji dogodilo se 17 nesreća na radu, što je 10 nesreća, ili čak 140 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, istaknuto je na današnoj redovitoj konferenciji za novinare u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi (PU). Glasnogovornik PU Marko Ćaleta kazao je kako su u ovogodišnjim nesrećama na radu smrtno stradale dvije osobe, osam je zadobilo teške, a dvije lakše tjelesne ozljede.

SISAK - Već 16 godna zaredom, u povodu 4. lipnja, Dana grada Siska i blagdana sv. Kvirina, u Sisku se održavaju Kvirinovi poetski susreti, na kojima se dodjeljuju priznanja najuspješnijim pjesnicima za proteklu godinu, a za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu priznanje je pripalo književniku Borisu Domagoju Biletiću. Stručno povjerenstvo u kojem su bili Darija Žilić, Milorad Stojević, Borben Vidović i Đurđica Vuković, ove je godine priznanje za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu u 2011. dodijelilo književniku Borisu Domagoju Biletiću.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio optužnicu protiv direktora programa Nove TV Siniše Svilana kojega se tereti za primanje 262 tisuće eura mita od direktora produkcijske tvrtke "Core media" Vladimira Šelebaja Selliera kako bi se njegove emisije prikazale na Novoj TV. Svilanov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković izjavio je da je sud odlučio potvrditi optužnicu unatoč prigovorima obrane koji su bili "načelne i procesne prirode". "Sud pritom nije ulazio u činjenična pitanja. Ide se u suđenje i očekujemo određivanje pripremnog ročišta", kazao je Visković. Dodao je da do pripremnog ročišta ne želi govoriti o mogućoj taktici obrane.

ZAGREB - U nastavku suđenja bivšem zapovjedniku tzv. Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepanu Klariću, koji je s četvoricom hrvatskih vojnika optužen za ratni zločin danas su svjedočila trojica čuvara koji su ustvrdili da nemaju nikakva saznanja o mučenjima i maltretiranjima ratnih zarobljenika.

ZAGREB - Policija još utvrđuje motiv ubojstva 67-godišnjeg muškarca nađenog jutros u dvorištu kuće kod Samobora u kojoj je pronađen njegov teško ozlijeđeni brat, a prema neslužbenim podacima u kući je pronađeno i oružje. Mrtav 67-godišnjak M.K. pronađen je u 7,20 sati u dvorištu kuće u mjestu Kravljak kod Samobora dok je njegov četiri godine mlađi brat J.K. s ozljedama glave pronađen u kući. Policija još provodi očevid, a od ranije sumnja da se radi o nasilnoj smrti.

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu objavilo je danas na svojoj internetskoj stranici popis studenata dobitnika stipendija za akademsku godinu 2011./2012., kojih je u svim kategorijama 286, što je za 46 posto više nego prethodnih godina. Stipendije iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata u siječnju je već dobilo sto studenata, a sada su objavljena i imena studenata koji će stipendije Sveučilišta dobiti u drugom krugu.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙