FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

CHICAGO - NATO će afganistanskim snagama sredinom 2013. godine prepustiti vodeću ulogu u borbenim operacijama širom te zemlje, rekli su čelnici Sjevernoatlantskog saveza tijekom prvog dana susreta na vrhu čelnika država i vlada zemalja članica u Chicagu. Plan NATO-a je postupno prepuštanje vodstva Afganistancima do sredine 2013. a zatim povlačenje većine od 130.000 vojnika saveza do kraja 2014. rekao je glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen. On izjavio kako neće biti žurbe, kada je riječ o povlačenju NATO-ovih snaga iz Afganistana do 2014., unatoč odluci Francuza da ubrzaju odlazak svojih postrojbi iz te zemlje. U "Afganistanu ćemo ostati do uspješnog okončanja operacije", istaknuo je Rassmusen.

CHICAGO - Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je u nedjelju navečer zadovoljstvo načinom na koji su saveznici u NATO-u primili njegove odluke da povuče francuske borbene postrojbe iz Afganistana prije kraja 2012., ocjenjujući da se uspio dogovoriti s njima. "Borbene postrojbe povući će se iz Afganistana do kraja godine. U 2013. ostat će samo osoblje za osposobljavanje policijskih snaga i dužnosnika afganistanske vojske, a to će se provesti u okviru operacije ISAF-a", kazao je on. "Na tim smo načelima uspjeli postići dogovor", rekao je Hollande.

CHICAGO - Čikaška policija sukobila se sinoć s antiratnim prosvjednicima tijekom sastanka čelnika NATO-a pri čemu je neke pretukla, a neke odvela. Stotine prosvjednika pomiješanih s novinarima i fotografima bilo je okruženo policijskim snagama na završnoj točki prosvjednog marša. Policija je naredila demonstrantima da se raziđu od kojih je većina to učinila mirno, ali su neki ostali skandirajući "Ukinite NATO", nakon čega je policija krenula u akciju. Između 2500 i 3000 prosvjednika u vrućem danu poput ljetnoga nosilo je antiratne poruke upućene svjetskim čelnicima na summitu NATO-a, ali im naoružana policija nije dozvolila da se približe mjestu održavanja skupa.

TEHERAN - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano doputovao je u ponedjeljak ujutro u Teheranu kako bi se založio za više suradnje oko nuklearnog dosjea, prije ključnih pregovora u srijedu u Bagdadu između Irana i velikih sila. U međunarodnoj zračnoj luci Teherana dočekao ga je Ali Ašgar Soltanija, veleposlanik Irana pri IAEA. Radi se o prvom posjetu šefa IAEA Iranu od njegova dolaska na čelo agencije UN-a krajem 2009. "Idem u Teheran u pozitivnom stanju duha jer smo ostvarili zadovoljavajući napredak" s Iranom tijekom rasprava polovicom svibnja u Beču i "vjerujem da je dobar za izravan dijalog s iranskim dužnosnicima", izjavio je on neposredno prije odlaska iz Beča.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙