FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Branko Hrg ocijenio je danas da je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović "očito u jednom dijelu izgubio kontrolu nad strankom jer u Predsjedništvo stranke nije ušao čitav niz njegovih ministara i dužnosnika u Saboru". "Nadam se da to neće utjecati na vođenje države u budućnosti s obzirom na to da i u samoj koaliciji dosta škripi, da je dosta nesloge. Nadam se da neće sada toga biti još i unutar redova SDP-a", odgovorio je Hrg na konferenciji za novinare zagrebačkog HSS-a na pitanje novinara o izborima u SDP-u. Svoju ocjenu unutarstranačkih izbora u drugoj stranici Hrg je, kako je rekao, iznio samo zato što je riječ o stranci koja vodi državu, stranci vladajuće koalicije. Predsjednik zagrebačke Gradske organizacije HSS-a Nenad Matić čestitao je izabranim članovima SDP-a iz grada Zagreba. Ocijenio je da će "sada SDP, također kao i Kukuriku koalicija sa svojim koalicijskim partnerima, imati problema u funkcioniranju, jer očito je", kazao je, "da su mlađe snage u gradu Zagrebu ojačale".

RIJEKA - Predstavnici nizozemske liberalne stranke VVD (Volkspartij voor vrijheid en democratie) danas borave u Rijeci i Opatiji, a domaćin im je regionalna organizacija Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata (HNS). VVD je partnerska stranka HNS-a. Riječ je o liberalnoj političkoj stranci, koja je kao i HNS članica Europske liberalne i reformističke stranke (ELDR). U izaslanstvu VVD-a je osmero predstavnika tijela lokalnih samouprava iz Nizozemske. U Rijeci će biti informirani s osnovnim značajkama grada, Primorsko-goranske županije, gospodarskim, turističkim i kulturnim mogućnostima. Predstavit će im se i sustav lokalne i regionalne samouprave, politički sustav Hrvatske. Predstavnici VVD još će, tijekom četverodnevnog boravka u Hrvatskoj, posjetiti Zagreb gdje će se susresti s HNS-ovim dužnosnicima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a bit će im predstavljeno i djelovanje Političke akademije HNS-a.

ZAGREB - Udruga Žene u Domovinskom ratu, nezadovoljna što ih ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić još nije primila kako bi joj se iznio problem ratnog zločina silovanja nad ženama Vukovara u vrijeme okupacije 1991., uputila je danas ministrici otvoreno pismo u kojemu joj se zamjera što ignorira taj problem, dok istovremeno podupire prava 'gay' populacije. U pismu se navodi da je ta Udruga u siječnju ministrici Pusić uputila zamolbu za prijem, na kojemu bi se iznijela svjedočanstva silovanih žena u vrijeme agresije Srbije i JNA na prostor Hrvatske i zatražilo da se zauzme za pravno procesuiranje počinitelja i pripadajući status žrtava, a na što su dobili tek formalni odgovor da će joj upit biti proslijeđen. Udruga, među ostalim, kaže da ignoriranje ratnog zločina i izostanak uspostavljanja pravde i prava od osoba koje su imenovane na važne državne funkcije nije put stvaranja tolerancije, prihvaćanja različitosti, slobode svih, već pokazivanje političke moći.

ZAGREB - U Hrvatskoj se od 3. do 10. lipnja obilježava Tjedan svjesnosti o celijakiji, kroničnoj bolesti probavnog sustava koju uzrokuje trajna nepodnošljivost na protein gluten, koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma, raži i zobi. U Celiko centru u Zagrebu, u Tomašićevoj 10, tijekom cijeloga tjedna održavat će se, među ostalim, okrugli stolovi i predavanja o bezglutenskoj prehrani, tečaj pripreme bezglutenskih namirnica i besplatna savjetovanja o probiru na celijakiju. U nedjelju, 10. lipnja na zagrebačkom Jarunu bit će organiziran bezglutenski piknik uz cjelodnevno druženje članova Hrvatskog društva za celijakiju. Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola podjednako. Može se javiti u ranom djetinjstvu, nekoliko mjeseci nakon uvođenja žitarica u prehranu dojenčadi ili kasnije tijekom života. Jedini lijek za oboljele je bezglutenska dijeta koje se valja pridržavati cijeloga života. Neliječena celijakija može biti povezana s ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

ZAGREB - Izložba "Be CROative" Hrvatske gospodarske komore (HGK), kojom se u proteklih pet godina u inozemstvu promoviraju kvalitetni hrvatski proizvodi nastali na temeljima hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacija, predstavit će se od 5. do 7. lipnja na najvećem talijanskom sajmu nekretnina, Expo-Italia Real Estate u Milanu. U sklopu izložbe predstavit će se 22 investicijska projekta s područja turizma, infrastrukture, obnovljivih izvora energije, industrije, znanosti i tehnologije i nekretnina, čija ukupna vrijednost prelazi 2,5 milijardi eura, izvijestio je HGK. Na dan otvaranja sajma, 5. lipnja, HGK organizira prezentaciju "Be CROative" i "Hrvatska - srce svijeta za sve vaše investicije" kojom će stranim ulagačima predstaviti izložbu "Be CROative" te hrvatske poslovne i investicijske mogućnosti.

ZAGREB - Iz zagrebačke Zračne luke Pleso danas je prvi put zrakoplov Lufthanse odletio direktno za Berlin i od sad će tjedno devet letova direktno povezivati Hrvatsku s njemačkom metropolom avionima Airbusa A319, izvijestila je danas ta zrakoplovna tvrtka. Po riječima Georga Lazzarija, direktora Lufthanse Hrvatska, Berlin je grad koji sve više putnika iz Hrvatske želi posjetiti, poslovno ili u svom slobodnom vremenu. Od danas Lufthansa kreće s dosad najvećim programom ekspanzije u Berlinu, vrijednim više od 60 milijuna eura koji će povezati 39 europskih destinacija s njemačkim glavnim gradom i zračnom lukom Berlin Tegel.

ŠIBENIK - Policija još ne zna identitet trojice mladića koji su jutros smrtno stradali u teškoj prometnoj nesreći koja se oko tri sata ujutro dogodila na državnoj cesti D-33, pored naselja Tromilja, kazala je danas na izvanrednoj konferenciji za medije glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.

Čim policija uspije identificirati tijela poginulih, kazala je Kosor, o tome će obavijestiti javnost. Do prometne nesreće došlo je kada je zbog prevelike brzine vozilo "opel tigra" izletjelo s ceste. Vozač automobila je u prevrtanju ispao i na mjestu poginuo, a zatim se automobil zapalio i izgorio. Suvozač i putnik na zadnjem sjedalu izgorjeli su u "opelu", izvijestila je Kosor.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙