FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 22. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

RIJEKA - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak rekao je danas u Rijeci da bi izmjene Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata "za desetak dana ili prije trebale ići u vladu, da je apsolutna pravda u tom području gotovo nemoguća, ali velik uspjeh zakona bit će uređenost zemlje i identifikacija dosad nevidljivih objekata." Ministar Vrdoljak održao je u Rijeci radni sastanak s obnašateljem dužnosti primorsko-goranskog župana Vidojem Vujićem i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Nakon sastanka Vrdoljak je rekao da su razgovarali i o programu poticane stanogradnje (POS) te da u ministarstvu smatraju da taj program treba "pojačati" i vidjeti koje jedinice lokalne samouprave to mogu ostvariti. Razgovarali smo o izmjenama Zakona o prostornom uređenju, nastavio je Vrdoljak te istaknuo da Primorsko-goranska županija "ima privilegij da razmatra kako će u prostorni plan 'ubaciti' predviđena kapitalna ulaganja, što na drugim područjima nije tema razgovora". Govoreći o problemu uređenja romskih naselja, istaknuo je kako je u tom dijelu ostvarena iznimno dobra komunikacija i suradnja sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

ZADAR - U Zadru je danas održana svečana primopredaja 65 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Ključeve stanova u novome gradskom naselju Putu crvenih kuća uručio je ministar branitelja Predrag Matić, koji je tom prigodom rekao kako je ponosan na to što čini u Zadru - gradu koji je podnio veliku žrtvu u Domovinskom ratu. "Branitelji su blago ove zemlje koje nitko ne može i ne smije svojatati", istaknuo je, dodajući kako je današnja primopredaja stanova dokaz da se država brine za svoje branitelje i njihove obitelji. "U gradu Zadru i Zadarskoj županiji imamo još 770 neriješenih stambenih pitanja i nadam se da ćemo sljedećih godina doći do kraja i ostvariti svoj cilj da svi oni koji prema zakonu imaju pravo na stan taj stan i dobiju", istaknuo je ministar Matić. Vrijednost stanova je 25,7 milijuna kuna, a ukupna površina zgrade 4122 metra četvorna. Na Putu crvenih kuća, uz danas dodijeljene stanove hrvatskim ratnim vojnim invalidima, grade se i stanovi iz programa POS-a i gradskoga socijalnog programa.

ZAGREB - Saborski Odbor za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj jednoglasno je danas podržao prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2011. godinu. U Izvještaju, koji je podnijelo Ministarstvo financija, stoji da su ukupni prihodi državnog proračuna u 2011. ostvareni u iznosu od 107,4 milijarde kuna, što je na razini plana. Prihodi poslovanja činili su 99,7 posto ukupnih prihoda državnog proračuna (107,1 milijardu kuna), a u njihovoj strukturi najznačajniju stavku čine porezni prihodi (61,1 milijardi kuna, od čega je od PDV-a uprihodovano 31,7 milijardi kuna). Ukupni rashodi državnog proračuna izvršeni su u iznosu od 121,4 milijardi kuna, a najveći dio (53,3 posto) čine naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade. Iz navedenog proizlazi da je u 2011. ostvaren manjak prihoda u odnosu na rashode, tzv. proračunski deficit, od 14 milijardi kuna ili 4,1 posto BDP-a, a uračuna li se ukupni manjak konsolidirane države deficit je iznosio 14,8 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a.

ZAGREB - Zelena lista priopćila je danas kako bez rezerve podržava nastojanje ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy u vezi suzbijanja upotrebe plastičnih vrećica. "Smatramo da je plaćanje dvije kune po vrećici tek prvi, ali odlučan korak koji treba poduzeti za obuzdavanje plastične pošasti koja već guši cijeli planet, a time i Hrvatsku", navodi Zelena lista.

RIJEKA - Predstavnici primorsko-goranske policije i partnera iz Irske predstavili su danas u Rijeci projekt, koji uključuje obuku i opremu, osposobljavanja policijskih i drugih djelatnika koji sudjeluju u borbi protiv seksualnog iskorištavanja i zlostavljanje djece. Projekt financira Europska unija s 800.000 eura, a dodijelila je i 813.000 eura za nabavku potrebne opreme. Počeo je 2011. godine i trajat će 18 mjeseci, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi. Renato Grgurić iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije kazao je da se želi smanjiti dodatnu viktimizaciju žrtve, koja proizlazi iz postupaka policije nakon kažnjivog djela. Zbog toga se uređuju posebne prostorije u kojima će moći dati kvalitetan iskaz, tako da ih se ne mora više puta ispitivati u različitim službama, rekao je. Posebna prostorija za ispitivanje djece u 1. policijskoj postaji u Rijeci je jedna od 15 opremljenih prostorija za takvu namjenu u Hrvatskoj, a planirano je uređenje još 45.

VINKOVCI - Program proslave 21. obljetnice ustroja 109. vinkovačke brigade HV-a, koja je 1991. godine sudjelovala u obrani Vinkovaca i vinkovačkoga kraja, predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare. Obljetnica osnutka brigade koja je branila Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu na bojišnici dugačkoj 70 kilometara duž rijeke Bosuta, od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine te šume Durgutovice na zapadu, obilježit će se 26. svibnja, najavio je umirovljeni pukovnik Josip Matić, jedan od ratnih zapovjednika te postrojbe. Ta je brigada ustrojena u svibnju 1991. i prva je pričuvna u Republici Hrvatskoj. Kroz nju je prošlo više od 9600 pripadnika od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a 24 su na popisu nestalih osoba.

RIJEKA - Na današnjem kolegiju riječkoga gradonačelnika odlučeno je da se ove godine prvi put dodijele dvije nagrade grada Rijeke za životno djelo, i to fra Emanuelu Hošku i akademiku Danielu Rukavini. U obrazloženjima dodjele nagrada stoji, među ostalim, da je Emanuel Hoško redovnik franjevac i istaknuti povjesničar, i to posebno u povijesti franjevačkoga reda te trsatskoga samostana. Okupljao je multidisciplinarne timove znanstvenika i organizirao skupove kako bi se što kvalitetnije istražila kulturna i umjetnička baština franjevaca na Trsatu. Daniel Rukavina, navodi se, među ostalim, u obrazloženju, jedan je od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika u biomedicini i zdravstvu. Objavio je 820 znanstveno-istraživačkih i stručno-publicističkih tekstova, među kojima je 241 izvorni znanstveni rad. Dobitnik je mnogih priznanja.

ZAGREB - Preslušavanjem tajnih snimki telefonskih razgovora optuženika i njegovih pomagača danas je nastavljeno suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin. Tadić je u ovom slučaju sam na optuženičkoj klupi, jer je ostalih petero suoptuženika, prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Riječ je o saborskom zastupniku HDSSB-a Ivanu Drmiću, bivšoj zamjenici glavnog urednika Glasa Slavonije Sanji Marketić i splitskom poduzetniku Srećku Jurišiću, uvjetno osuđenima na dvije godine zatvora te Tadićevoj supruzi Božica Tadić - Ćavar koja je pristala na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci. Osim međusobnih razgovora Tadića i suoptuženika u sudnici su se mogli čuti i razgovori nekih od njih s Glavašom koji je u to vrijeme u bijegu čekao pravomoćnost presude u slučajevima "garaža" i "selotejp". Jurišić koji je prvi pristao na nagodbu s tužiteljstvo snimljen je i tijekom razgovora s Renatom Obranovićem, zetom bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

ZAGREB - Međunarodni festival glazbenog dokumentarnog filma, Starigrad–Paklenica Film Festival, održat će se od 4. do 10. kolovoza u osobitom ambijentu Nacionalnog parka Paklenica, a organizatori su danas najavili kako će njegovo ovogodišnje, četvrto izdanje plijeniti pozornost zanimljivim filmovima o domaćim i svjetskim glazbenim zvijezdama. Prikazat će se, među ostalim, filmovi o grupi U2 i Georgeu Harrisonu, koje su režirali Oscarovci Davis Guggenheim i Martin Scorsese, potom filmovi o grupi Queen Matta O’Caseya, o Amy Winehouse u režiji Roba Johnstonea te o Josephu Haydnu redatelja Phila Grabskog. Osim filmskog održat će se i glazbeni program, u okviru kojega će nastupiti gitaristički virtuoz Vlatko Stefanovski na gala solističkom koncertu, r’n’blues grupa Resistance te 'glazbeni veterani' festivala', zagrebački bend Disident.

SPLIT - Splitski jezikoslovac dr. Ilija Protuđer u otvorenome pismu hrvatskoj javnosti, jezikoslovcima i ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću prosvjedovao je zbog pet pravopisa hrvatskoga jezika te je zatražio da se prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) ozakoni jedinstveni pravopis. "Bilo bi dobro da prije ulaska u EU dobijemo jedan jedinstven pravopis s jasnom pravopisnom kodificiranom normom, čime bismo otklonili muke i sebi i drugima u sutrašnjoj europskoj zajednici naroda", istaknuo je Protuđer. Po njegovu mišljenju, na redu je mjerodavno ministarstvo koje u dogovoru s jezikoslovcima mora pronaći najsretnije rješenje i odobriti, što znači ozakoniti, jedan jedinstven pravopis na dobrobit svih onih koji pišu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙