FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 5. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

BEOGRAD

Srbijanski državljani u nekoliko stranih država u subotu glasuju na izborima koji će u Srbiji biti održani u nedjelju, dok će jedan dio građana Srbije u državama u kojima žive glasovati u nedjelju, kada i ostali građani Srbije. U subotu će glasovati građani Srbije koje žive u Sjedinjenim američkim državama (SAD), Kanadi i Velikoj Britaniji, dok će u preostalih 19 zemalja glasovanje za srbijanske državljane biti omogućeno u nedjelju, prenose beogradski mediji. Građani Srbije u nedjelju glasuju na izborima za predsjednika Srbije, kao i na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

BEOGRAD

Ministar europskih poslova Danske, koja predsjeda Europskoj uniji (EU) u prvoj polovici ove godine, Nicolai Wammen izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od subote kako Srbija, nastavi li s provođenjem reformi, ima dobre izglede da do kraja 2012. godine započne pregovore o pristupanju EU. Europske integracije su, kako ističe Wammen u razgovoru za taj dnevnik, najbolji put za odgovor na izazove s kojima se danas suočavaju narodi Europe i građani Srbije, po njegovim riječima, to trebaju imati na umu na izborima. "Imam puno povjerenje da će građani Srbije izabrati predsjednika kojeg smatraju najprikladnijim da ih vodi u budućnost. Nije na meni da ukazujem na bilo kog favorita", ustvrdio je Wammen, dan uoči održavanja predsjedničkih, parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji.

SARAJEVO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako sadašnje stanje u Bosni i Hercegovini prijeti njenim "puzajućim raspadom". U intervjuu kojega je u subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Dodik je ocijenio kako je u BiH stvoreno ozračje u kojemu je na državnoj razini gotovo nemoguće postići sporazum o bilo kojem otvorenom pitanju što ujedno blokira cjelokupni napredak. "Ukoliko ovakva pat pozicija ostane, a ona je već potpuno traumatična, imat ćemo stvorenu naviku, ljudi iz RS-a imat će sve manji interes dolaziti na posao u te zajedničke institucije (BiH) a ne vjerujem ni da je ljudima iz Federacije BiH dobro ako se tamo stalno dešavaju neki problemi. Tu će doći neki stranci od karijere koji će kao pokušati nešto državati a zapravo će jednog dana doći do nekog puzajućeg raspada u kojemu više neće biti važnosti tih institucija", kazao je Dodik. Istaknuo je kako "ne poziva na ustanak" nego upozorava na procese koji su u tijeku i koji blokiraju državu.

BEJRUT

Eksplozije su potresle u subotu Damask i Alep pri čemu je najmanje pet osoba poginulo u Alepu, u trenutku kad se predviđaju pogrebi uz jake tenzije u glavnom gradu, prema podacima nevladine organizacije. Na periferiji Alepa, najmanje pet civila ubijeno je u eksploziji bombe postavljene u autopraonici pri prolazu autobusa u regiji Tall al-Zarazir, kazao je predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman. Na prilazu glavnom gradu u prvoj eksploziji pri prolazu autobusa s vojnicima tri su osobe ranjene među vojnicima, a druga bomba, smještena pod vojno vozilo u važnoj trgovačkoj ulici As-Saura, eksplodirala je pri čemu nije bilo žrtava.

TOKIO

U Japanu je u subotu počeo postupak zaustavljanja posljednjeg aktivnog nuklearnog reaktora zbog višemjesečnih radova na održavanju centrale, čime je treći najveći korisnik nuklearne energije na svijetu prvi put od 1970. ostao bez struje dobivene iz nuklearne centrale. Nešto više od godinu dana nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi, Hokkaido Electric Power (Hepco), jedna od najvećih tvrtki za elektrodistribuciju u Japanu, objavila je da je počela sa zaustavljanjem reaktora Tomari 3, posljednje aktivne jedinice od 50 koliko ih ima Japan. Nakon potresa i tsunamija koji su 11. ožujka 2011. izazvali veliku nesreću u atomskom kompleksu Fukushima Daiichi, potopljenom valom od 14 metara visine, 11 od 37 aktivnih reaktora naglo je prekinulo rad u sjevernoistočnim centralama. Još dva koja su predstavljala opasnost u Hamaoki kasnije su zaustavljena prema naredbi vlade. Sve ostale jedinice postepeno su zaustavljane zbog održavanja, obaveznih svakih 13 mjeseci neprekidne aktivnosti.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙