FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nadomak 104 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 31. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak ispod razine od 104 dolara, poduprte slabijim dolarom i valom kupovina, iako na tržištu i dalje vlada nervoza zbog prognoza za potražnju i krize u eurozoni.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je u jutarnjoj trgovini 50 centi, na 103,97 dolara. Dan ranije zaključila je trgovanje u minusu većem od tri posto. Na američkom je tržitu barel poskupio 36 centi i njime se trgovalo po 88,18 dolara. Dan ranije pojeftinio je više od tri dolara.

"Tržište trenutno bilježi snažne oscilacije pod utjecajem valutnih tečajeva i bijega ulagača u imovinu koju smatraju sigurnijom", rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Slabiji dolar podupro je cijene nafte jer je ojačao kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Analitičari ukazuju i na nervozu na tržištu zbog prognoza za potražnju, nakon što je Indija, jedan od motora rasta potrošnje energenata, u četvrtak izvijestila znatno sporijem rastu u prethodnom tromjesečju no što se očekivalo. Aktivnosti su porasle samo 5,3 posto, dok je proizvođački sektor potonuo.

Zabrinjava i stanje u eurozoni. Tako je Španjolska u dubokoj recesiji a njezin bankovni sustav opterećen je lošim kreditima, dok vlada istodobno nastoji smanjiti proračunski manjak. Kako bi pomogla bankama, ta članica eurozone kani izdati obveznice, pri čemu se ulagači plaše da bi cijena novog zaduživanja mogla biti previsoka.

"Stanje u Španjolskoj u ovom je trenutku neodrživo, pri čemu ne brine samo stanje u bankovnom sektoru. Ne vjeruje se previše ni u sposobnost vlade da spasi banke", rekao je Michael Creed iz National Australia Banka.

Nervozu na tržištu pojačava i očekivanje grčkih izbora, s obzirom na kontradiktorne rezultate anketa objavljenih u proteklih nekoliko dana.

"Tržište još uvijek pokušava probaviti ono što se događa, mogli bismo vidjeti tehnički oporavak no teškoće koje je dovele do krize nikako da se riješe", rekao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama u međuvremenu objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 102,75 dolara za barel, što znači da je pala 2,38 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

(Hina) xmuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙