FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nevolje u eurozoni prevagnule nad strahom od poremećaja u opskrbi naftom

Autor: mkuz
LONDON, 29. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u utorak na londonskom tržištu budući da produbljivanje krize u eurozoni prigušuje izglede svjetske potražnje za gorivima, što je prevagnulo nad obnovljenim strahovanjem od prekida opskrbe s Bliskog istoka.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu za 25 centi, na 106,86 dolara, nakon što je prethodnog dana nakratko dosegnula 108,04 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 36 centi, na 91,22 dolara.

"Tržište balansira između obnovljenih strahova vezanih uz geopolitičke rizike i prognoza slabljenja svjetskog gospodarstva pod utjecajem krize u eurozoni", tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Zastoj pregovora o iranskim nuklearnim planovima podupro je cijene nafte koje su u ovom mjesecu pale oko 10 posto pod utjecajem dužničke krize u Europi koja bi mogla dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

U prvom je planu ponovo strah od širenja krize u eurozoni. Španjolska je najavila da će upotrijebiti državne obveznice kako bi poduprla posrnulu banku Bankiju, pa ulagači strahuju da će Madrid priskočiti u pomoć i drugim problematičnim zajmodavcima, i to upravo u radzoblju kada rastu troškovi zaduživanja španjolske države.

"Tržišta zabrinjava vladina odluka o spašavanju Bankije. Postavlja se pitanje hoće li Španjolska moći servisirati vlastiti dug", tumači Michael Creed iz National Australia Banka.

Potporu cijenama nafte pružaju pak nastavljene napetosti između značajnog proizvođača nafte Irana i Zapada, nakon prošlotjednih neuspjelih pregovora o iranskom nuklearnom programu. To povećava rizik sukoba na Bliskom istoku i poremećaja u isporukama nafte.

"Iran se vraća u žarište pozornosti. Nećemo vidjeti nikakav potez za ukidanje sankcija u skorije vrijeme, geopolitički rizik i dalje će nastaviti podupirati cijene", rekao je Michael Creed iz National Australia Banka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 105,01 dolar, što znači da je bila viša za 42 centa nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙