FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 105 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 24. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte stabilizirala se u četvrtak na londonskom tržištu iznad razine od 105 dolara za barel, pri čemu je vijest o zastoju u pregovorima s Iranom o spornom nuklearnom programu imala protutežu u slabim gospodarskim podacima iz Kine i Europe.

Cijena barela sirove nafte stabilizirala se na londonskom tržištu na 105,70 dolara, nakon što je prethodno nakratko kliznula na najnižu razinu u četiri mjeseca od 105,03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 55 centi višoj cijeni od 90,45 dolara, nakon što je nakratko dosegnula i 90,81 dolar.

Iran je u četvrtak optužio svjetske sile da stvaraju "tešku" atmosferu koja otežava pregovore o njegovu programu razvoja nuklearne energije.

Prepreka u iranskim nuklearnim pregovorima ohladila je ranije nade u uspjeh, koje su se pojavile nakon što je visoki američki dužnosnik izvijestio o napretku. "Vjerujem da su pregovori započeli. Razgovaramo, vodimo detaljne rasprave", kazao je.

Predmet spora izbio je na vidjelo nakon što je Iran objavio da bi sporazum trebao uključivati trenutno ukidanje ekonomskih sankcija.

Ulagači strahuju da bi neuspjeh u pregovorima o iranskim nuklearnim planovima mogao dovesti do otvorenog sukoba na Bliskom istoku koji bi mogao ugroziti opskrbu naftom.

Ta strahovanja spadaju među rijetke čimbenike potpore cijenama nafte u razdoblju obilježenom posustajanjem svjetskog gospodarstva.

Uteg je pak bio podatak o padu kineske industrijske proizvodnje u svibnju, koji ukazuje na slabe gospodarske aktivnosti u prvoj polovici godine i pritišće izglede za naftnu potražnju. U međuvremenu je Svjetska banka već snizila prognozu kineskog gospodarskog rasta u 2012.

Čini se da i europsko gospodarstvo usporava. Tako su se aktivnosti u privatnom sektoru eurozone dodatno smanjile u ovom mjesecu, izvijestio je londonski institut Markit.

Pritom političke dužnosnike posebno zabrinjava činjenica da kriza koja je započela na periferiji sada pušta korijenje i u glavnim gospodarstvima eurozone Njemačkoj i Francuskoj, čiji je mlaki rast do sada održavao blok na površini.

"Svi znakovi sada upućuju na pad aktivnosti. Očekujemo daljnji pad cijena nafte na londonskom tržištu, vjerojatno prema 100 dolara po barelu", kazao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 104,16 dolara za barel, što znači da je bila dva dolara niža nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙