FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mogući sporazum s Iranom spustio cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 23. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte ponovo su pale u srijedu na međunarodnim tržištima, budući da su nade u sporazum Irana i Ujedinjenih naroda prigušile strah od većih poremećaja u opskrbi naftom, a dodatni je pritisak stvorila zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni i usporavanja kineskog gospodarstva.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,27 dolara, na 107,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 96 centi nižoj cijeni od 90,89 dolara.

Cijena je u Londonu pala s visokih 128,4 dolara početkom svibnja, te za 12,9 posto u ovom tromjesečju, što je njezin najveći tromjesečni pad od četvrtog tromjesečja 2008.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju očekuje da će uskoro potpisati sporazum s Iranom kojim će se odmrznuti istrage o nuklearnim aktovnostima te zemlje. Sumnja se da Teheran želi proizvesti atomsku bombu.

Analitičari vjeruju da ima prostora za daljnje klizanje cijena nafte.

"Čini se da Iranci omekšavaju svoja stajališta i da bi to moglo dovesti do slabljenja sankcija. Ako se to dogodi, cijene barela nafte bi se mogle spustiti ispod 100 dolara a Saudijska Arabija mogla bi početi razmišljati o smanjenju proizvodnje", rekao je Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Saudijska Arabija najveći je svjetski izvoznik a priželjkuje cijenu nafte od oko 100 dolara.

Naftna tržišta pritisnula su i strahovanja za gospodarski rast, nakon što je Svjetska banka smanjila prognozu gospodarskog rasta Kine, drugog po veličini svjetskog naftnog potrošača.

Uteg je i tvrdokorni strah od kaotičnog izlaska Grčke iz eurozone, uoči današnjeg neformalnog sastanka europskih čelnika.

Nesklonost ulagača riziku gurnula je dolar na najvišu razinu u 20 mjeseci prema košarici valuta, pa je nafta poskupjela za imatelje ostalih valuta, što pritišće potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 106,16 dolara za barel, što znači da je bila 27 centi viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙