FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčke ankete i strah za opskrbu s Bliskog istoka poduprli naftna tržišta

Autor: mkuz
LONDON, 28. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što su se stišale bojazni od raspada eurozone a dodatnu potporu pružila im je i obnovljena zabrinutost za opskrbu s Bliskog Istoka s obzirom na zastoj u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 1,1 dolar, na 107,93 dolara. Na američkom je tržištu barel također poskupio više od jednog dolara, te se njime trgovalo po 91,92 dolara.

Istraživanja javnog mišljenja navode na zaključak da bi na izborima u Grčkoj 17. lipnja mogli pobijediti konzervativci koji se zalažu za poštivanje uvjeta za međunarodnu pomoć. Takav bi ishod izbora zadržao Grčku u eurozoni i smanjio vjerojatnost raspada bloka jedinstvene europske valute.

Ben Taylor iz CMC Marketsa smatra da je vijest iz Grčke ključna za tržišta roba. "Predodžba o ostanku Grčke u eurozoni smiruje tržište. Pozitivni će faktori biti i pomak prema stvaranju zajedničkih obveznica eurozone i mjere za poticanje gospodarskog rasta, suprotno od dosadašnjih razgovora o mjerama štednje", rekao je Taylor.

"Najnovije grčke ankete protumačene su kao dobar znak a izostanak napretka u razgovorima s Iranom također je podupro cijene nafte na tržištu", napominje Christopher Bellew iz londonskog Jefferies Bachea.

Strah od rata u Perzijskom zaljevu koji bi mogao ugroziti svjetske zalihe nafte ponovo se rasplamsao nakon što svjetske sile prošloga tjedna nisu uspjele uvjeriti Iran da prekine s nuklearnim programom.

Napetosti između Irana i Zapada i dalje su izražene pred razgovore sljedećeg mjeseca u Moskvi, kojima će se nastojati razbiti blokada pregovora.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije na svojim internetskim stranicama objavila novu cijenu referentne košarice njezine nafte od petka.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙