FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte spustila zabrinutost zbog Španjolske i Kine

Autor: mkuz
LONDON, 30. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima pod pritiskom nastavljenih strahovanja u vezi sa stanjem u španjolskom bankovnom sektoru a i Kina je signalizirala da ne planira veliki paket mjera ublažavanja monetarne politike.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,23 dolara, na 105,45 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 1,07 dolara, na 89,69 dolara.

Španjolska će uskoro izdati nove obveznice za potrebe financiranja posustalih banaka i zaduženih regija, iako su se troškovi španjolskog zaduživanja u međuvremenu približili neodrživoj razini od sedam posto, na kojoj su neke zemlje eurozone bile prisiljene zatražiti međunarodnu pomoć.

U međuvremenu su utjecajni kineski akademici u državnim medijima upozorili da Peking ne bi trebao posezati za agresivnim mjerama poticanja gospodarskog rasta. To je prigušilo očekivanja na tržištima da će kineska vlada usvojiti još jedan paket poticaja, nakon onog vrijednog 4.000 milijardi juana (630,1 milijardu dolara), usvojenog u vrijeme svjetske financijske krize.

"Europska dužnička kriza i bojazni u vezi s kineskim gospodarskim rastom u kombinaciji pritišću cijene na naftnim tržištima", konstatira Andy Sommer iz švicarskog EGL-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama u međuvremenu objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,13 dolara za barel, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙