FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Franjo Emanuel Hoško i Daniel Rukavina dobitnici nagrada za životno djelo grada Rijeke

Autor: dsil
RIJEKA , 31. svibnja 2012. (Hina) - Riječko Gradsko vijeće odlučilo je danas da se ove godine dodijele dvije nagrade grada Rijeke za životno djelo - fra Franji Emanuelu Hošku i akademiku Danielu Rukavini.

Predsjednica Gradskog vijeća i Odbora za javna priznanja grada Dorotea Pešić-Bukovac istaknula je u obrazloženju dodjele nagrada da je Franjo Emanuel Hoško redovnik franjevac i istaknuti povjesničar, i to posebno u povijesti franjevačkog reda te trsatskoga samostana. Okuplja multidisciplinarne timove znanstvenika i organizira skupove kako bi se što kvalitetnije istražila kulturna i umjetnička baština franjevaca na Trsatu. Doktorirao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a predavao je na fakultetima i visokim školama u Rijeci i Zagrebu.

Daniel Rukavina, ističe se u obrazloženju, jedan je od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika u biomedicini i zdravstvu. Objavio je 820 znanstveno-istraživačkih i stručno-publicističkih tekstova, među kojima je 241 izvorni znanstveni rad. Dobitnik je mnogih priznanja, među kojima i nagrada za životno djelo Hrvatskoga sabora, Hrvatske gospodarske komore i Primorsko-goranske županije. Uz znanstveni rad, istaknuo se kao rektor Sveučilišta u Rijeci uspostavljajući temelje njegovu razvoju u moderno europsko sveučilište te aktivnostima na izgradnji Sveučilišnog kampusa.

Godišnje nagrade grada Rijeke dobit će profesorica Građevinskog fakulteta u Rijeci Nevenka Ožanić, glumac Dražen Mikulić, istraživač života i djela Janka Polića Kamova Mladen Urem, voditelj muzeja informatike "Peek & Poke" Svetozar Nilović, profesorica Medicinskog fakulteta u Rijeci Željka Crnčević-Orlić, pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju riječke dječje bolnice Jelena Roganović, profesor Medicinskog fakulteta Oleg Petrović, Streljački klub "Lokomotiva" i ravnatelj Medicinske škole u Rijeci Radovan Šoljaga.

Prijedloge za dodjelu nagrada podnio je Odbor za javna priznanja grada Rijeke, a nagrade će se uručiti na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada, koji se slavi 15. lipnja na blagdan njegova zaštitnika Sv. Vida.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙