FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki pisac David Vann 23. svibnja u Zagrebu

Autor: agrb
ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Američki pisac mlađe generacije David Vann gostovat će 23. svibnja u zagrebačkoj Knjižnici Bogdan Ogrizović, gdje će potpisivati i predstaviti "Legendu o samoubojstvu", autobiografsku zbirku priča kojom se proslavio, izvijestio je izdavač te knjige Naklada OceanMore.

David Vann rodio se 1966. na Aleutskom otočju, djetinjstvo je proveo u Ketchikanu na Aljasci, a s obzirom da "Legendu o samoubojstvu" čak dvanaest godina nijedan agent nije htio proslijediti izdavaču, okrenuo se moru te postao kapetanom i graditeljem brodova.

Ipak taj svoj prvijenac uspio je objaviti 2008., osvojivši desetak nagrada, među kojima i Prix Medicis Etranger u Francuskoj za najbolju stranu prozu i Premi Libreter u Španjolskoj, Nagradu Grace Paley, Kalifornijsku književnu nagradu i nagradu čitatelja "L’Expressa".

Knjiga je prevedena na osamnaest jezika i uvrštena je na popis "Četrdeset najboljih knjiga godine" u jedanaest zemalja, odabrali su je književni klubovi časopisa "New Yorker" i "Times", a glumac Chris Meloni bi prema tim pričama trebao snimiti film.

"Legenda o samoubojstvu", koju je na hrvatski preveo Marko Kovačić, nadahnuta je stvarnim događajima iz autorova života, odnosno samoubojstvom njegova oca. Nedugo prije tog događaja, tada trinaestogodišnji Vann odbio je očev prijedlog da godinu provede s njim u divljini, a središnji dio knjige, potresna novela Otok Sukkwan koja je uokvirena s pet međusobno povezanih kratkih priča, govori upravo o tome što bi se dogodilo da je pristao.

Prošle godine Vann je objavio roman "Caribou Island" koji je također postao međunarodna uspješnica, u devet zemalja je na popisima najboljih knjiga godine, ušao je u najuži izbor za Nagradu Flaherty-Dunnan za prvi roman i po njemu bi isto trebao biti snimljen film.

Odlične kritike već dobiva i njegov novi roman, "Dirt", koji je objavljen u travnju ove godine. Vann je i autor memoara "A Mile Down: The True Story of a Disastrous Career at Sea".

Trenutno je Guggenheimov stipendist, prihvatio je profesorsko mjesto na Sveučilištu Warwick u Engleskoj, a u protekle dvije godine obišao je gotovo cijeli svijet predstavljajući svoja djela i gostujući na mnogim knjižnim sajmovima i festivalima.

Ove godine već je gostovao u Bruxellesu i Los Angelesu, a nakon Zagreba odlazi u Francusku, Norvešku, Wales, Dansku, Melbourne i Istanbul.

(Hina) xagrb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙