FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

400. obljetnica Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj

Autor: nmau
KRIŽEVCI, 28. svibnja 2012. (Hina) - U križevačkoj katedrali Presvete Trojice danas, na Duhovski ponedjeljak, održana je središnja proslava 400. obljetnice Grkokatoličke crkve i crkvenoga zajedništva u Hrvatskoj.

Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog po bizantsko-slavenskom obredu služio je biskup križevački mons. Nikola Kekić uz dvadesetak biskupa iz Hrvatske i susjednih zemalja te zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Križevačka biskupija (eparhija) prostire se na velikom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kardinal Bozanić istaknuo je u propovijedi da su vjernici katolici istočnoslavenskog obreda stvarno svjedočanstvo da je jedinstvo i crkveno zajedništvo s obrednim posebnostima u Katoličkoj crkvi moguće i potrebno.

"Zajedništvo grkokatolika i rimokatolika jasno pokazuje puno zajedništvo u ispovijedanju vjere i vjerskih istina", rekao je kardinal Bozanić.

"Katolička crkva u Hrvatskoj bogatija je u svojem katolištvu jer, prema riječima blaženog pape Ivana Pavla II., diše na oba plućna krila", rekao je zagrebački nadbiskup.

On je, među ostalim, poručio vjernicima grkokatolicima da je Katolička crkva u Hrvatskoj ponosna na njih i odao je priznanje Središnjem odboru Križevačke eparhije za proslavu velikog jubileja i za sve što su učinili na širenju stvarne prisutnosti grkokatolika u našoj crkvi i u našemu hrvatskom narodu.

"Vjernici istočnog obreda svoju su katoličku vjeru u davnoj i nedavnoj prošlosti često svjedočili i do prolijevanja krvi. Njima poručujemo da odbace svaki strah i kompleks pred drugačijom obrednom vjerničkom većinom. Neka svoj obred cijene i njeguju, a svoju djecu u njemu odgajaju. Oni imaju pravo živjeti i slaviti vjeru po svome obredu", rekao je u propovijedi kardinal Bozanić.

"Pozivamo svećenike i vjernike rimokatolike da pomognu svojoj braći i sestrama istočnog obreda da žive svoju obrednu posebnost prema svojim posebnim uredbama, ali isto tako pozivamo svećenike i vjernike katolike istočnog obreda da njeguju i čuvaju svoju bogatu obrednu baštinu", pročitao je u propovijedi iz pastirskog pisma u povodu 400. obljenice grkokatoličke prisutnosti na hrvatskom području kardinal Bozanić.

"Vjernici istočnog obreda svoju su katoličku vjeru u davnoj i nedavnoj prošlosti često svjedočili i do prolijevanja krvi. Njima poručujemo da odbace svaki strah i kompleks pred drugačijom obrednom vjerničkom većinom. Neka svoj obred cijene i njeguju, a svoju djecu u njemu odgajaju. Oni imaju pravo živjeti i slaviti vjeru po svome obredu", rekao je među ostalim zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

(Hina) xmnau yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙