FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica 109. vinkovačke brigade

Autor: zdra
VINKOVCI, 26. svibnja 2012. (Hina) - Obljetnica osnutka 109. vinkovačke brigade HV-a, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde koja je 1991. godine sudjelovala u obrani Vinkovaca i vinkovačkog kraja, obilježena je danas u Vinkovcima prigodnim programom.

Prvi zapovjednik 109. vinkovačke brigade HV-a, umirovljeni pukovnik Ivan Petrinović podsjetio je kako je kroz tu postrojbu prošlo oko 10.000 vojnika, dočasnika i časnika, od kojih su 202 poginula, a ranjeno ih je 640, dok se na popisu zatočenih i nestalih nalaze još 24 pripadnika brigade.

Podsjetio je da je 109. brigada HV-a, ustrojena 28. svibnja 1991., sudjelovala u obrani Vinkovaca i vinkovačkog kraja držeći 70 kilometara bojišnice duž rijeke Bosut od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine pa sve do šume Durgutovice na zapadu vinkovačkog kraja.

"Nakon što je brigada demobilizirana 15. studenoga 1992., njezini u ratu osposobljeni borci činili su okosnicu novoustrojenih postrojbi na ovim prostorima - 131. i 124 brigade HV-a, 11. pukovnije, te 3. i 5. brigade Zbora narodne garde", kazao je Petrinović.

U spomen na poginule i nestale pripadnike 109. vinkovačke brigade, vijence na Gradskom groblju položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine poginulih pripadnika brigade, ratnog zapovjedništva brigade, izaslanstva predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, ministra hrvatskih branitelja, Županije vukovarsko-srijemske te gradova Vinkovaca i Otoka.

U Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a potom je u velikoj Županijskoj vijećnici predstavljena monografija "109. brigada na vratima Hrvatske".

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙