FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski planovi za banke oraspoložili ulagače na europskim tržištima

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Europski burzovni indeksi oscilirali su četvrtak u nervoznoj trgovini budući da su se ulagači kolebali između zabrinutosti za krizom pritisnutu eurozonu i opreznog optimizma koji su potaknule španjolske mjere sanacije bankovnog sektora.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,3 posto na 5.544 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,7 posto na 6.518 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,6 posto i iznosio 3.139 bodova.

Ključni španjolski burzovni indeks IBEX poskočio je 3,7 posto, oporavivši se s jučeranje najniže razine od 2003., nakon što je španjolska vlada najavila da će djelomično nacionalizirati Bankiju, četvrtu po veličini banku čije su dionice izlistane na burzi.

"Svjedočimo oporavku - ali samo zato što španjolska vlada uviđa da bankovni sektor predstavlja problem. Zaokret u odnosu premijera Rajoya prema pitanju spašavanja banaka povećava šanse za nove akcija spašavanja. to je razlog oporavka", tumači analitičar tvrtke CMC Markets Michael Hewson.

Tako su dionice španjolskih banaka Bank Inter, Banco Santander i BBVA ojačale u rasponu od 5,4 do 6,5 posto. Povukle su sa sobom cijeli europski bankovni sektor, pa su talijanske banke UniCredit i Intesa SanPaolo ojačale 7,8 odnosno 7,3 posto, Societe Generale 5,1 posto, Credit Agricole 4,7 posto a Deutsche Bank, za 3,3 posto.

Grčka nastojanja oko sastavljanja vlade još nisu urodila plodom a mandat je sada dobio čelnik socijalističkog PASOK-a Evangelos Venizelos, koji je u funkciji ministra financija nadzirao pregovora o međunarodnom paketu pomoći. Njegova stranka podupire uvjete koje su međunarodni zajmodavci postavili za odobravanje kredita.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,4 posto, na 9.009 bodova.

(Hina) xmpv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙