FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Njemačka vlada priprema plan u šest točaka za poticanje rasta u članicama eurozone u poteškoćama, koji među ostalim predviđa osnivanje slobodnih zona, objavio je u petak tjednik Der Spiegel. Berlin podržava uspostavu slobodnih zona u državama pogođenim krizom kako bi privukle strana ulaganja, navodi list ne imenujući izvore. Plan predviđa da države u krizi reformiraju tržište rada po njemačkom modelu tako da učine fleksibilnijim zakon o zaštiti od otpuštanja i smanje namete na plaće. Kako bi prevladale poteškoće, te države mogle bi također uspostaviti tijela za privatizaciju javnih tvrtki, što je učinila Njemačka nakon ujedinjenja. Predlaže se i razvoj sustava obrazovanja mladih po njemačkom modelu koji ostavlja mnogo prostora obrazovanju na radu.

BERLIN - Povjerenje njemačkih potrošača, koje su proteklih mjeseci poljuljale visoke cijene nafte, stabilno je u predviđanjima za lipanj, odolijevajući dužničkoj krizi u eurozoni. Tvrtka za istraživanje tržišta GfK objavila je da je indeks povjerenja kućanstava za lipanj ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, na 5,7 bodova. "Raspoloženje potrošača u Njemačkoj stabilno je na pragu ljeta", priopćio je GfK. "Potrošači su osjetno više optimistični vezano za gospodarske izglede nego su bili prije mjesec dana, a umjereno se povećala i sklonost potrošnji", navode u institutu. "Unatoč recesijskim tendencijama u Europi i rastućoj nesigurnosti zbog dužničke krize, građani očekuju rast gospodarstva. Izbori u Francuskoj i Grčkoj nisu nepovoljno utjecali (na raspoloženje)", dodaju. Povjerenje potrošača temelji se na odgovorima oko 2.000 kućanstava o očekivanjima vezanim za plaće i gospodarstvo u cjelini u narednim mjesecima, kao i o njihovoj spremnosti da troše.

TOKIO - Japanske potrošačke cijene porasle su u travnju, potaknute rastućim troškovima goriva, ali je njihov rast i dalje ispod ciljane razine središnje banke, službeni su podaci. Cijene su porasle 0,2 posto na godišnjoj razini, slijedom rasta cijena goriva i energije za 4,7 posto. Troškovi energije u Japanu porasli su nakon što su zatvoreni svi nuklearni reaktori zbog prošlogodišnje katastrofe povezane s potresom i tsunamijem. Ako se izuzmu gorivo i hrana, cijene su pale, što pokazuje da deflacija i dalje predstavlja problem. "Nade japanske središnje banke da deflacija jenjava i da se razvija pozitivan ciklus potražnje vjerojatno su preuranjene", izjavio je Martin Schulz iz istraživačkog instituta Fujitsu.

LONDON - Britanski energetski div British Petroleum objavio je u petak da zbog ekonomske neisplativosti odustaje od plinovoda Nabucco, čime je projekt izgubio vodećeg dobavljača. Taj plinovod trebao bi smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu otvaranjem rute za opskrbu iz srednje Azije i Bliskog istoka. BP više ne smatra plinovod Nabucco opcijom za transport plina iz plinskog polja Shah Deniz Stage 2 u Azerbajdžanu, kazao je u petak Iain Conn, čelnik BP-a za preradu i prodaju. Shah Deniz trebao je biti glavni dobavljač plina za Nabucco i dostavljati oko 16 milijardi prostornih metara plina godišnje plinovodom dugim oko 4.000 kilometara, odnosno nešto više od polovice planiranog ukupnog kapaciteta od 30 milijardi prostornih metara godišnje. Austrijska naftna grupa OMV, voditelj projekta, nadala se da će u nadolazećim godinama naći druge dobavljače u Turkmenistanu, Iraku i možda čak Iranu. U BP su pak zaključili da bi plinovod bio napola prazan u neodređenom vremenskom razdoblju, što bi ga činilo ekonomski neisplativim.

BRUXELLES - Od europskih bi se vinara uskoro moglo tražiti da na etiketama vina navedu eventualne alergene tragove jaja ili mlijeka, kazao je neimenovani izvor iz Europske komisije. Jaje ili mlijeko u prahu ponekad se koriste kako bi vino bilo bistrije a tragovi tih namirnica mogu se zadržati i nakon filtracije. Dok su američki i australski proizvođači obvezni navesti na oznaci vina upotrebu takvog praha tijekom proizvodnje, oni u Europskoj uniji zasada ne podliježu takvoj obvezi. To bi se moglo promijeniti 1. srpnja, kada istječu važeći zakoni o označavanju, priopćio je izvor iz Europske komisije. Novi bi propisi "bolje informirali europske potrošače o potencijalnim alergijskim rizicima", dodao je. To bi se odnosilo samo na etiketirana vina, na čijim bi se oznakama ubuduće navodilo prisustvo mlijeka, mliječnog kazeina, proteina jajeta ili albumina iz jaja.

NEW YORK - Glavni ekonomist američke banke Citigroup Willem Buiter očekuje da će Grčka izići iz eurozone 1. siječnja 2013. te da će njezina nova valuta odmah izgubiti 60 posto vrijednosti u odnosu na euro, što će osjetiti cijela Europa. "Sada smatramo da je vjerojatnost da Grčka iziđe iz eurozone iduće godine ili godinu dana poslije između 50 i 75 posto i to ćemo uključiti u naše prognoze", piše Buiter u svojim zadnjim svjetskim gospodarskim prognozama. "Mislimo da će zaraza na druge europske zemlje biti neizbježna a to se u određenoj mjeri već i zbiva", piše on. Buiter očekuje također da će izlazak Grčke iz eurozone pratiti snižavanje kamata Europske središnje banke (ECB) na 0,5 posto, drugi paket pomoći Portugalu i Irskoj te neka vrsta programa pomoći MMF-a, EU-a i banaka Španjolskoj. "Mislimo da uz takve mjere, izlazak Grčke može biti obuzdan tako da nijedna druga zemlja ne bude prisiljena izići iz eurozone i da europski bankarski sustav nastavi funkcionirati", zaključuje on, upozoravajući da "taj izlazak, ako se dogodi, neće okončati krizu u eurozoni".

PRAG - Grupa za razvoj nekretnina Orco Property Group izvijestila je da je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 2,8 milijuna eura, u odnosu na 4,4 milijuna eura neto gubitka u istom razdoblju prošle godine. Prihodi su pali na 32,6 milijuna eura, s 33,2 milijuna u istom razdoblju lani. Orco je bio prisiljen restrukturirati dug i neto vrijednost njegove imovine po dionici sada iznosi 5,8 eura. Pritom će se broj dionica restrukturiranjem duga i pretvaranjem obveznica u dionice povećati s trenutnih 35 milijuna na 108 milijuna. "U posljednjih nekoliko mjeseci Orco bilježi zaokret i uspješno smo restrukturirali bilancu, pretvorivši u dionice više od 600 milijuna eura obveznica, uključujući otpis svih korporativnih obveznica Orco Groupa, i smanjivši globalni udio zajmova u vrijednosti imovine na 56 posto", kazao je predsjednik uprave Jean-Francois Ott. U cijeloj 2012. očekuju prihode od 160 do 180 milijuna eura, u odnosu na 157,6 milijuna eura ostvarenih u prošloj godini.

SANTA CLARA - Intel je objavio je da će u idućih pet godina uložiti više od 40 milijuna dolara u svjetsku mrežu sveučilišnih istraživačkih zajednica pod nazivom "Intelovi suradnički istraživački instituti" (ICRI), koji će okupiti stručnjake iz akademske i stručne zajednice da bi im se omogućilo istraživanje i osmišljavanje nove generacije tehnologija koje bi u budućnosti mogle utjecati na brojne živote. Program ICRI temelji se na uspjehu Intelovih centara za znanost i tehnologiju (ISTC) u SAD-u, navodi u priopćenju Intel. Novi instituti obuhvaćaju ICRI za održive povezane gradove u Velikoj Britaniji, ICRI za sigurno računalstvo u Njemačkoj te ICRI za računalnu inteligenciju u Izraelu. Svaki Intelov suradnički istraživački centar predvodit će središnja obrazovna ustanova, a obuhvaćat će brojna "podružnička" sveučilišta čime se želi stvoriti dinamična međunarodna zajednica istraživača.

LONDON - Cijene sirove nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, poduprte zastojem u pregovorima s Iranom i obnovljenim bojaznima za opskrbu ukoliko napetost oko tog pitanja bude intenzivirana. Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu za 46 centi, na 107,01 dolar. U istom je iznosu poskupjela i na američkom tržištu, te se barelom trgovalo po 91,12 dolara. Razgovori o iranskom nuklearnom programu zapeli su budući da zapadne zemlje traže od Irana da prestane s obogaćivanjem urana prije nego što budu ublažene sankcije uvedene protiv Teherana. "Zbog situacije oko Irana cijene nafte vjerojatno će uključivati premiju rizika, bez obzira na stanje u Europi, jer držim da je pad cijena za 15 dolara (od početka svibnja) već obuhvatio rizik izlaska Grčke iz eurozone", tumači Jonathan Barratt iz sydneyskog BarrattBulletina. Pritom je negativni ton i dalje prisutan na tržištu, s obzirom na usporavanje američke proizvodnje i pad kineske industrijske proizvodnje. Indeks menadžera nabave za eurozonu koji izrađuje londonski institut Markit također je u četvrtak pokazao da su i najvažnija europska gospodarstva, Njemačka i Francuska, zahvaćena krizom, iako se trenutno bave

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros zaronile na najniže razine u ovoj godini, dok se tečaj eura prema dolaru kreće na najnižim razinama u dvije godine. Ulagači se ustrašeni produbljivanjem dužničke krize ako Grčka izađe iz eurozone. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, a porastao je, oko 0,5 posto, i južnokorejski Kospi indeks. No cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Šangaju kliznule su između 0,2 i 0,6 posto. Kako su i na drugim azijskim tržištima cijene pale, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,7 posto, zaronivši na najnižu razinu od prosinca prošle godine. Premda neke vlade, banke i velike kompanije rade na kriznom planu u slučaju da Grčka napusti euro, šireg plana na razini tog bloka za sada nema.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, alio trgovalo se vrlo nervozno jer europski čelnici nisu postigli nikakav napredak u rješavanju dužničke krize. Indeks Dow Jones ojačao je 33 boda, ili 0,27 posto, na 12.529 bodova, a S&P 500 za 0,14 posto, na 1.320 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,38 posto, na 2.839 bodova. Nakon vrlo nervoznog trgovanja u kojemu su indeksi bili čas u pozitivnom, čas u negativnom području, Dow Jones završio je u plusu ponajviše zahvaljujući rastu cijene Hewlett-Packarda. Dionica tog tehnološkog diva poskupila je više od 3 posto, nakon najave otpuštanja za oko 8 posto ukupno zaposlenih. No to je tek četvrti dnevni uspon Dow Jonesa od početka svibnja, od kada je na gubitku za oko 5 posto. Posljedica je to strahovanja ulagača od izlaska Grčke iz eurozone i produbljivanja dužničke krize.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙