FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je pozvala sindikate državnih službi da sastave pregovarački odbor kako bi uskoro počeli pregovore o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, objavljeno je danas na Vladinoj web stranici. Vlada je još na sjednici održanoj 27. travnja imenovala članove svojega pregovaračkog odbora, a u pozivu upućenom predstavnicima 25 sindikata državnih službi moli sindikate da se međusobno dogovore o broju članova i sastavu pregovaračkog odbora te da o tome obavijeste Banske dvore u roku 15 dana. Pregovore o kolektivnim ugovorima u javnom sektoru, pa tako i državnim službama, proteklih su dana najavljivali najviši Vladini dužnosnici. Vlada očito želi izvršiti pritisak kako bi ukinula neka materijalna prava, poput regresa i božićnice, ali kako su ta prava ista u državnim i javnim službama nema smisla da o tome pregovara samo sa sindikatima državnih službi, jer mi ne možemo preuzeti na sebe odgovornost za rušenje postignute razine prava zaposlenih u državnim i javnim službama, izjavio je Hini glavni tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Siniša Kuhar. Vlada bi umjesto toga trebala sazvati pregovore na razini državnih i javnih službi, te se pokušati dogovoriti sa čelnicima sindikata koji predstavljaju većinu od oko 240.000 zaposlenih u tim službama, smatra Kuhar.

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se u petak s predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguom, a glavna tema razgovora bila je gospodarska suradnja između Kine i Hrvatske, s posebnim naglaskom na područje infrastrukture, energetike, trgovine i turizma, priopćeno je iz hrvatske Vlade. "Hrvatskoj je prije svega u interesu gospodarska suradnja s Kinom, a prostor za suradnju vidimo u infrastrukturnim projektima, prvenstveno Luci Rijeka i izgradnji željeznice od Rijeke prema sjeveru", rekao je Milanović. Dodao je da Hrvatska ima relativno razvijenu infrastrukturu, da su naše su autoceste među najboljima u Europi, ali da situacija nije zadovoljavajuća kad su u pitanju željeznička mreža i energetika i da bi to Kini moglo biti "vrlo zanimljivo područje". Osvrnuvši se na gospodarsku suradnju, Wu Bangguo je potvrdio da je kineska strana zainteresirana za izgradnju infrastrukture, "važnu točku u području trgovinsko-gospodarske suradnje". Kina je prošle godine u inozemstvo investirala 60 milijardi dolara, a u sljedećih pet godina planira uložiti 500 milijardi dolara, pri čemu će, dodao je Wu, "ohrabrivati svoje kompanije da ulažu u Hrvatsku". U nazočnosti Milanovića i Wua, zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal i zamjenik ministra trgovine Kine Zhong Shan potpisali su Memorandum o suglasnosti između dva ministarstva o suradnji u području uzajamnih ulaganja.

ZAGREB - Iako poduzetnice igraju sve važniju ulogu u hrvatskom gospodarstvu, društvo još uvijek nije učinilo dovoljno kako bi im pomoglo i olakšalo usklađivanje obiteljskih obveza s poslom, rečeno je na današnjem obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i Hrvatske gospodarske komore (HGK). Od ukupnog broja hrvatskih poduzetnika trenutno je 23 posto žena samo u trgovačkim društvima, a ako se pridoda obrt ima ih više od 30 posto, istaknula je predsjednica Kruga Jadranka Radovanić dodavši da poduzetnice trenutno zapošljavaju preko 200.000 ljudi. To je značajan napredak u odnosu na 2001. kada nas je bilo svega osam posto, kazala je Radovanić. Očekuje i nastavak tih pozitivnih trendova, čemu bi trebala doprinijeti Strategija razvoja ženskog poduzetništva 2010. - 2013., koju Hrvatska ima zasad jedina u Europi. U povodu Dana poduzetnica proglašene su menadžerica i poduzetnica godine - za menadžericu je izabrana Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave turističkog kompleksa Laguna Novigrad, a za poduzetnicu Marija Komerički, suvlasnica "Komerički trgovine" koja objedinjuje trgovinu, slastičarnu, pekaru, mlin i turizam.

ZAGREB - U povodu Europskog dana pomorstva, koji se od 2008. godine obilježava 20. svibnja, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uputio je poruku u kojoj ističe kako su pomorstvo i ostale aktivnosti vezane uz more iznimno važne za ukupno gospodarstvo Republike Hrvatske. Hrvatska je pomorska zemlja duge tradicije s 18 tisuća aktivnih pomoraca od kojih 14 tisuća plovi u međunarodnoj plovidbi. Ujedno, Hrvatska je i država zastave u čijim je upisnicima upisano 1600 brodova, 1800 jahti i 118.000 brodica, a morska obala koja se proteže na 6278 kilometara uključujući 1.244 otoka, hridi i grebena, predstavlja neprocjenjivo nacionalno bogatstvo, naglašava se u poruci. Napominje se kako Ministarstvo pomorstva u definiranju strateških ciljeva razvoja nacionalne pomorske ekonomije pridaje veliku pažnju održivom gospodarskom razvoju od mora i uz more. Ovogodišnje središnje obilježavanje Europskog dana pomorstva organizirano je u Gothenburgu na temu "Održivi razvoj od oceana, mora i obala: Plavi razvoj".

ZAGREB - Ulaskom u EU Hrvatskoj će biti na raspolaganju više od 300 milijuna eura bespovratnih sredstava godišnje iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, istaknuto je na današnjem sastanku koji je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održan s predstavnicima banaka i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Razmotreni su dosadašnji rezultati implementacije pretpristupnog fonda IPARD namijenjenog financiranju projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Zaključeno je kako broj prijavljenih, odobrenih i ugovorenih projekata bilježi trend rasta, ali da postoji prostor za povećanje broja projekata i brzinu njihove realizacije, navodi se u priopćenju HGK. Predstavnici bankarskog sektora izrazili su izniman interes za praćenje pretpristupnih, ali i postpristupnih fondova.

RIJEKA - U Primorsko-goranskoj županiji u travnju je bilo evidentirano 18.615 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s prethodnim mjesecom 5 posto manje, a prema istom mjesecu lani 1,8 posto više nezaposlenih, podaci su iz riječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Priljev u registriranu nezaposlenost u travnju bio je manji od odljeva. U evidenciju nezaposlenih prijavilo se 1220 osoba, a iz evidencije su izašle 2193 osobe. Zaposlene su 1604 osobe, od čega 1572 na temelju radnog odnosa. Najviše ih radi na određeno vrijeme (60 posto) i sezonski (34,5 posto), a manje na neodređeno (5,5 posto). Najviše ih se zaposlilo u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, trgovini i prerađivačkoj industriji.

ZAGREB - Vladina agencija za provedbu programa potpore tehnologijskom razvoju BICRO objavila je danas da će potporom u iznosu od 150 tisuća eura pomoći razvojni međunarodni projekt u kojem sudjeluje zagrebačka tvrtka Poslovna inteligencija i u sklopu kojeg će se razviti alat 'Fair' koji će omogućiti da kupci prilikom kupnje putem mobilnog telefona dobiju informacije o traženom proizvodu u realnom vremenu. BICRO-ova potpora čini 50 posto ukupnih troškova hrvatskog dijela u tom projektu, a koji čini 20 posto ukupno planiranih troškova. Za ostatak financiranja su, kako navode iz BICRO-a, zaduženi projektni partneri. Partneri Poslovne inteligencije u tom projektu su francuska tvrtka TestNtrust te rumunjska Consulting International.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je, nakon devet trgovinskih dana uzastopnog pada, porasla za više od jedan posto - Crobex za 1,30 posto, na 1.733,32 boda, a Crobex10 za 1,11 posto, na 960,07 bodova. Redovni promet na Burzi danas je iznosio 11,2 milijuna kuna, a četiri su dionice imale promete veće od milijun kuna. Dionicom HT-a ostvaren je promet od 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,11 posto, na 200,50 kuna. Dionice Ericssona Nikole Tesle je prodano za 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 2,17 posto, na 1.225 kuna. Više od 1,2 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Petrokemije čija je cijena porasla 4,31 posto, na 245,12 kuna. Milijunski promet, 1,1 milijun kuna, danas je ostvarila još dionica Valamar Adria Holdinga, uz rast cijene od 2,42 posto, na 91,03 kune. I ostale trgovanije dionice uglavnom bilježe rast cijene, Končar Elektroindustrije za 1,78 posto, Ingre za 2,88 posto, Luke Rijeka za 3,13 posto, Tiska za 3,43 posto, Đuro Đaković Holding za 4,26 posto, itd. S padom cijene pak trgovanje su završile dionice Leda za 0,91 posto, Vira za 2,11 posto, Jadroplova za 5,56 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙