FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezno trgovanje na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 24. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica jutros se oporavljaju, jer investitori 'hvataju' povoljne ulagačke prilike nakon oštre korekcije prethodnih dana, međutim i dalje su na oprezu zbog mogućeg izlaska Grčke iz eurozone tako da nisu isključene ni nove veće prodaje.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u plusu 0,8 posto, na 979,79 bodova, nakon što je jučer potonuo 2,2 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,4 posto, a frankfurtski DAX 0,01 posto, dok je pariški CAC u minusu 0,3 posto.

„Dugoročnih investitora na tržištu dionica trenutno nema, a smjer kretanja određuju trgovci koji imaju kraći ulagački horizont i traže povoljne ulagačke prilike. Tržište je i dalje ranjivo jer i dalje na stolu nemamo konkretne prijedloge za rješavanje dužničke krize. Investitori traže signale od političara da će poduzeti neke akcije, no na jučerašnjem neformalnom sastanku čelnika EU-a toga nije bilo“, kaže Koen De Leus, strateg pri KBC Securitiesu.

Lideri EU-a poručili su s jučerašnjeg sastanka da žele da Grčka ostane u eurozoni i poštuje obveze koje je obećala kako bi dobila međunarodnu pomoć. No, neki su dužnosnici predložili i da se pripremi plan u slučaju izlaska Grčke iz tog bloka.

Analitičari kažu da se ne može očekivati značajnije ulaganje u rizičnije investicije sve dok europski lideri ne postignu dogovor kako spriječiti širenje dužničke krize.

Moguće su razne opcije, od dokapitalizacije banaka sredstvima iz fonda za financijsku stabilnost, preko izdavanja zajedničkih euroobveznica, do popuštanja monetarne politike Europske središnje banke. Konkretnih rješenja još nema na vidiku.

Sektori koji su proteklih dna bili pogođeni najvećim prodajama, poput bankarskom rudarskog i naftnog, danas su u plusu između 1,1 i 1,4 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,08 posto, na 8.563 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙