FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački gospodarski rast ohrabrio investitore na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 15. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Iznenađujuće snažan gospodarski rast Njemačke jutros je na europskim burzama ublažio pritisak na prodaju dionica, no političke turbulencije u Grčkoj i dalje nagrizaju apetit investitora za rizičnom imovinom.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 ojačao je 0,5 posto, na 1.009.12 bodova, nakon što je jučer dotaknuo najnižu razinu od prosinca 2011. godine od svega 998,62 boda.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,4 posto, frankfurtski DAX 0,75 posto a pariški CAC 0,95 posto.

Jutros je objavljeno da je njemački bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao za 1,7 posto na godišnjoj razini. To je daleko iznad očekivanja; ekonomisti su procjenjivali rast od 0,8 posto.

„Njemačka se nosi s krizom daleko bolje od ostatka eurozone. No, ne vjerujem da će se nastaviti gospodarski rast po ovakvoj stopi“, kaže Joerg Kraemer, ekonomist pri Commerzbanku.

Ipak, investitori i dalje prate vijesti iz Grčke. Konzultacije o formiranju nestranačke, tehnokratske vlade u Grčkoj nisu jučer urodile plodom, pa je ta članica eurozone korak bliže novim parlamentarnim izborima. A na njima bi, kako pokazuju ankete, protivnici mjera štednje mogli dobiti više glasova nego na izborima prošloga tjedna.

Uz razvoj događaja u Grčkoj, na smjer kretanja europskih burzi danas će utjecati i brojni makroekonomski pokazatelji.

Danas se očekuje objava preliminarne procjene BDP-a eurozone, ZEW indeks raspoloženja investitora u Njemačkoj, promet u američkoj maloprodaji te indeks potrošačkih cijena u SAD-u.

Pod pritiskom prodaja zasigurno će se naći dionice talijanskih banaka, nakon što je agencija Moody's snizila rejting 26 velikih talijanskih banaka, među kojima i Unicreditu te Intesi.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,81 posto, na 8.900 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙