FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankarski sektor zabrinuo investitore na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 11. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica jutros su ponovno pale jer nesigurnosti u vezi grčke političke situacije, golemi gubitci JPMorgana i rastuća zabrinutost u vezi španjolskog bankarskog sektora nagrizaju povjerenje investitora.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 oslabio je 0,7 posto, na 1.011,80 bodova.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,52 posto, frankfurtski DAX 0,65 posto, a pariški CAC 1,02 posto.

Najviše su na gubitku cijene dionica banaka, predvođene JP Morgan Chaseom, koje su potonule 7 posto nakon što je ta banka izvijestila o gubitku na financijskom tržištu od barem dvije milijarde dolara uslijed pogrešne strategije hedgiranja.

Španjolski bankarski problemi također su na umu investitora. Švicarski UBS upozorio je na „značajne rizike“ kod španjolskih banaka, kao i inozemnog duga i gospodarstva ako razočara plan španjolske vlade o sređivanju stanja u bankama, koji bi danas trebao biti objavljen.

U Grčkoj bi danas vođa socijalista Evangelos Venizelos trebao održati sastanak sa čelnikom konzervativaca Antonisom Samarasom u posljednjem pokušaju da se oformi vlada i izbjegnu novi izbori.

„Velik je dan za Grčku, Španjolsku, euro i američki bankarski sektor. Vijesti koje su nam stigle tijekom noći o tome da JP Morgan nije bio u stanju kontrolirati svog trgovca samo znači daljnje zaoštravanje regulative i niže profite“, ističe Lex van Dan, fond menadžer pri investicijskom društvu Hampstead Capital.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je pao 0,63 posto, na 8.953 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙