FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze potonule; investitori traže sigurnije utočište

Autor: scvi
LONDON, 18. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica danas su oštro pale, jer investitori traže sigurnija utočišta za svoj kapital nakon što je Moody's snizio rejting 16 španjolskih banaka, a Fitch grčki kreditni rejting.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u minusu 0,9 posto, na 972,64 boda. Pada veći peti dan zaredom, te je na putu tjednog gubitka od 4,9 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks i pariški CAC bili su u minusu 0,9 posto, a frankfurtski DAX 1,0 posto.

Španjolski Ibex indeks potonuo je 2,2 posto, te se nalazi na najnižim razinama od 2003. godine.

Agencija Fitch snizila je grčki kreditni rejting za dva stupnja na CCC - razinu 'bezvrijednoga', dok je agencija Moody's snizila rejting 16 španjolskih banaka zbog njihovih sve većih gubitaka i recesije u gospodarstvu.

Ranije ovoga tjedna Moody's je snizio i rejtinge 26 talijanskih banaka.

Iako su ovakvi potezi Moody'sa bili očekivani, samo potpiruju bijeg investitora od rizične imovine.

„Europska tržišta i dalje su u vrlo fatalističkom raspoloženju zbog Grčke i mogućeg širenja dužnike zaraze“, kaže Lex van Dam, fond menadžer pri investicijskom društvu Hampstead Capital.

Jutros je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble ocijenio da bi potresi na financijskim tržištima vezani uz dužničku krizu u eurozoni mogli potrajati još 12 do 24 mjeseca.

Analitičari ističu da će sada bili ključna reakcija Europske središnje banke (ECB).

„Ako se nastavi pogoršavati raspoloženje na tržištu, mislimo da će ECB morati intervenirati. Ipak, s obzirom na rastući skepticizam među članovima Upravnog odbora banke u vezi učinaka 'nestandardnih mjera', prag za akciju vjerojatno je viši nego u zadnjem tromjesečju lani, kada je odlučeno da se pokrene dugoročna operacija refinanciranja. Sada je vjerojatno smanjivanje kamatnih stopa za 0,25 posto, i to najvjerojatnije u trećem tromjesečju ove godine“, smatraju analitičari Standar Charteresa.

Investitori će pratiti i samit skupine industrijski razvijenih država G8, koji počinje danas u Camp Davidu i trajat tijekom vikenda. Razgovori čelnika obuhvatit će situaciju u globalnom gospodarstvo, a posebice eskalaciju europske dužničke krize.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je potonuo 2,99 posto, na 8.611 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙