FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas rezultate izvješća Svjetskog gospodarskog foruma o "Globalnom omogućavanju trgovanja 2012." prema kojem je Hrvatska na 46. mjestu od ukupno 132 zemlje obuhvaćene istraživanjem, čime je zadržala svoju poziciju u odnosu na prošle godine. Prema istraživanju, iza Hrvatske su na rang ljestvici zemlje EU poput Mađarske, Poljske, Italije, Slovačke, Grčke, Rumunjske i Bugarske. Vodeće zemlje i ove godine su Singapur i Hong Kong, a među prvih top pet zemalja nalaze se još Danska, Švedska i Novi Zeland. Od četiri kriterija Hrvatska je po kriteriju transportne i komunikacijske infrastrukture, koji uključuje dostupnost te kvalitetu infrastrukture i usluga, zauzela 33. mjesto, što je poboljšanje za pet pozicija. Po kriteriju otvorenosti tržišta Hrvatska je na 42. mjestu, što je u odnosu na 2010. pogoršanje za 14 mjesta. Po graničnom uređenju Hrvatska je na 61. mjestu, a po poslovnom okruženju na 60. mjestu, što je poboljšanje od tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu. U ovogodišnjem istraživanju Hrvatska po otvorenosti tržišta stagnira u odnosu na prošlo razdoblje, kazao je predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić napominjući kako je cilj biti među konkurentnijim zemljama na svijetu.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objavio je na svojem facebook profilu nacrt prijedloga Zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje u kojem se utvrđuju novi kriteriji reprezentativnosti sindikata i poslodavačkih udruga te ukidaju odredbe Zakona o radu o neograničenoj produženoj primjeni kolektivnih ugovora. Reprezentativnost sindikata vrijedila bi tri godine, a reprezentativan bi bio sindikat koji u članstvu ima najmanje deset posto radnika članova sindikata u odnosu na ukupan broj radnika članova sindikata zaposlenih kod poslodavca, odnosno poslodavaca koji djeluju na području za koje se kolektivno pregovara o sklapanju kolektivnog ugovora. Strukovni sindikati za stupanje u kolektivne pregovore moraju u članstvu imati najmanje trideset posto radnika iste struke, odnosno zanimanja, u odnosu na ukupan broj radnika te struke zaposlenih kod poslodavca, odnosno poslodavaca koji posluju na području za koje se sklapa kolektivni ugovor. Stupanjem na snagu novoga zakona prestala bi važiti odredba članka 262. Zakona o radu (ZOR) koja omogućuje vremenski neograničeno produženje kolektivnih ugovora.

RIJEKA - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u Rijeci na skupštini Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Primorsko-goranske županije predstavio Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja najavivši da će se broj nezaposlenih početi smanjivati u sredini 2013. paralelno s očekivanim povećanjem ulaganja. Ocijenio je da će broj nezaposlenih, kojih je sada oko 320.000 tisuća, nakon sezonskog zapošljavanja tijekom ljeta, ujesen ponovno rasti. Prve učinke smanjenja broja nezaposlenih imat ćemo u sredini 2013., kada se očekuje i porast ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta, rekao je. Podsjetio je da je u Hrvatskoj prije 20 godina bilo oko dva milijuna, a sada oko 1,35 milijuna zaposlenih, dodavši da za teškoće nisu krivi umirovljenici, da je njihov broj takav kakav jest, a da moramo raditi na otvaranju novih radnih mjesta. Mrsić je naveo da je cilj Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja da u vremenima kada se ne otvaraju radna mjesta pripremimo nezaposlene na trenutak kada će se radna mjesta otvoriti.

OPATIJA - Međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, 35. po redu MIPRO 2012., na kojemu će do 25. svibnja u Opatiji sudjelovati više od 1100 stručnjaka i znanstvenika iz oko 40 zemalja, danas je svečano otvoren. Otvarajući MIPRO pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić kazao je da su Vlada i mjerodavno ministarstvo svjesni nužnosti novih ulaganja u razvoj i izgradnju komunikacijskih mreža nove generacije jer je to preduvjet razvoja. "Stoga s punim pravom očekujemo da će vrlo brzo domaći operatori elektroničkih komunikacija intenzivirati svoja ulaganja u razvoj infrastrukture i mreža koja omogućuju širokopojasni pristup, ponajprije svjetlovodnih pristupnih mreža, ali i pokretnih komunikacijskih mreža četvrte generacije, za što je preduvjet dodjela novog radiofrekvencijskog spektra tzv. digitalne dividende", rekao je. Antešić je istaknuo da je u tom smislu ministarstvo u suradnji s nacionalnim regulatorom HAKOM-om upravo dovršilo potrebne izmjene regulatornog okvira te da će se sljedećih dana o tome otvoriti javna rasprava.

RIJEKA - Procjenjuje se da je vrijednost imovine Credo banke d.d. u stečaju 991 milijun kuna, a ukupne tražbine milijardu i 280 milijuna kuna, podaci su sa 12. sjednice Poola vjerovnika te banke, kojeg su osnovale jedinice lokalne samouprave, tvrtke i pojedinci iz Primorsko-goranske županije. Na današnjoj sjednici poola bila je stečajna upraviteljica Credo banke Ankica Čenić iz Splita, koja je naglasila da prihvaća poolov 'proaktivni' pristup vođenju stečaja te je izložila tijek stečajnog postupka. Prema nacrtu revizijskog izvješća, koje još nisu potvrdili upravi odbor i stečajni sudac, procjenjuje se da je vrijednost imovine Credo banke 991 milijun kuna, a ukupno prijavljene tražbine, iako još nisu priznate, iznose milijardu i 280 milijuna kuna, od čega su potraživanja Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) 470 milijuna kuna, navela je. Iz tih podataka vidljivo je da tražbine vjerovnika neće moći biti namirene u cijelosti, napominju članovi poola.

SISAK - Opstanak rafinerije nafte u Sisku nikada nije bio upitan, izjavio je danas predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott odgovarajući u Sisku na pitanja novinara o planovima Ine vezano uz sisačku rafineriju. "Istina je da je modernizacija sisačke rafinerije odgođena, ali njen opstanak nikada nije bio upitan. Naprotiv, svi naši planovi, definirani strategijom razvoja donesenom krajem prošle godine, temelje se na trajnoj godišnjoj preradi dva milijuna tona nafte u Sisku. Prioriteti su nam razvoj efikasnosti proizvodnje i ulaganja u rafinerijska postrojenja u cilju zaštite okoliša", rekao je Aldott. Predsjednik Uprave Ine danas je u Sisku uručio pola milijuna kuna donacije Ine Zakladi za humanitarno razminiranje Hrvatske "Hrvatska bez mina".

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prva su tri mjeseca ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od oko 1,29 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 32 banke koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB). To je za 2,4 posto ili za 30,3 milijuna kuna veća bruto dobit od dobiti prije oporezivanja koje su 33 banke, također prema nerevidiranim podacima, iskazale prošle godine za prvo tromjesečje 2011. Ukupna aktiva 32 banke u Hrvatskoj na kraju ožujka ove godine iznosila je 406 milijarda kuna, što je za 0,23 posto manje nego na kraju prošle godine. Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 19,92 posto. Od ukupno 32 banke dobit u poslovanju iskazale su 22, dok je deset banaka zabilježilo gubitak, u ukupnom iznosu od 35,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Pad dioničkih indeksa i nizak promet obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi, Crobex je smanjen za 1,42 posto, na 1.720,36 bodova, a specijalizirani Crobex10 pao je za 1,01 posto, na 949,05 bodova. Redovni promet Burze iznosio je samo 8,3 milijuna kuna, a tek su dvije dionice imale promete veće od milijun kuna. Promet od 2,5 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a uz pad cijene od 1,45 posto, na 201,03 kune. Pad cijene od 0,29 posto, na 1.205 kuna, bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle ostvarivši promet malo veći od milijun kuna. Po prometu slijedi dionica Ine, sa 601 tisućom kuna, uz pad cijene za 2,03 posto, na 3.625 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙