FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama saborskog Poslovnika, kojim vladajući, rekao je predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko (SDP), žele povećati demokratičnost raspravljanja i stranaka i zastupnika, te spriječiti zlouporabe poslovničkih instituta. "Želimo povećati demokratičnost raspravljanja, zastupanja politike i politika, bilo pojedinaca, bilo klubova, kao i spriječiti zlouporabu poslovničkih instituta", poručio je Leko u ime Odbora, koji je i predložio izmjene Poslovnika. Tim se izmjenama predlaže ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike, pri čemu bi se u sabornici moglo replicirati i predstavnicima Vlade te kluba zastupnika. Leko je istaknuo da se ispravak netočnog navoda u čak 98 posto slučajeva koristio kao replika, odnosno uopće se nije ispravljao navod nego se pokušavala negirati rasprava. Stoga su vladajući odlučili demokratizirati raspravu i spriječiti zlouporabe te ukinuti ispravak netočnog navoda. Radi sprječavanja neopravdanog ometanja rada na plenarnoj sjednici predlaže se i izmijeniti postupak propisan za povredu Poslovnika - zastupnik bi na sjednici Sabora mogao dobiti riječ samo kako bi upozorio na povredu Poslovnika, ali ne i da bi se o toj povredi vodila rasprava. O tome bi, na zahtjev zastupnika, mišljenje morao dati Odbor Ustav, Poslovnik i politički sustav.

ZAGREB

Novoizabrani predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je jutros, nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru kako su tzv. predizborne napetosti prošle, tenzije moraju pasti, a sve taštine i pobjednika i poraženih moraju biti anulirane. "Mi smo jaka stranka i pokazat ćemo svojim daljnjim ponašanjem koliko smo jaki i koliko smo demokratični", poručio je. Dodao je i kako je normalno da, kada postoji pet kandidata za predsjednika stranke, "priča ne može biti jednostavna". "Ne može biti jednostavna priča kao što je to recimo u SDP-u koji ima jednog kandidata, a hvale se nekom demokratičnošću i nekakvim postupcima koji nemaju veze s demokracijom. Vrlo brzo su se vratili svom starom mentalitetu", ustvrdio je Karamarko. Najavio je i kako će pojačanim intenzitetom "puhati za vratom" vladi koja, kako je rekao, još ništa pametno i konstruktivno nije predložila osim što se raspravlja o izvješćima iz prošle i pretprošle godine. "Mislim da to neće dugo tako ići, to je zamagljivanje", poručio je. Upitan kako mu je bilo voditi prvi Klub zastupnika HDZ-a nakon što je postao predsjednik stranke, Karamarko je rekao kako on nije vodi Klub već se na njemu pojavio kao novi predsjednik. "Klub je vodio zamjenik, gospodin Mlakar, a o daljnjim eventualnim kadrovskim izmjenama odlučivat će Predsjedništvo stranke krajem tjedna ili početkom idućeg", najavio je predsjednik HDZ-a. Izostanak predsjednice Kluba zastupnika HDZ-a i bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor s jutrošnje sjednice Karamarko je novinarima opravdao njezinim bolovima u ramenu. "Gospođa Kosor ima problema s ramenom i bila je u ambulanti, pa je njezin izostanak potpuno opravdan", ustvrdio je.

ZAGREB

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je novinarima nakon jutrošnje sjednice Kluba zastupnika HDZ-a kako će Predsjedništvo i Klub zastupnika njegove stranke odlučiti o tome što će on sada, nakon 15. Općeg sabora HDZ-a, raditi. "To je po Poslovniku i po Statutu HDZ-a predviđena procedura", ustvrdio je Šeks dodajući kako će vjerojatno idući tjedan biti Predsjedništvo, Središnji odbor te ponovno Klub zastupnika stranke, gdje će se donijeti te odluke.

Upitan da li je na 15. Općem saboru HDZ-a doživio najveći poraz u svom životu rekao je kako to ne doživljava tako. "Ne osjećam se da sam doživio poraz, nego osjećam da je pobijedila demokracija u HDZ-u. 15. sabor HDZ-a bio je u odnosu na svih 14 prethodnih sabora na razini najviših demokratskih standarda", poručio je. Novinarsko pitanje je li, s obzirom da nije ušao ni u kakva stranačka tijela, nakon isteka saborskog mandata došao njegov politički kraj, Šeks je opovrgnuo rekavši kako je netočno da nije ušao ni u kakva stranačka tijela. "Zastupnik HDZ-a po Statutu je član Središnjeg odbora", rekao je Šeks. Na novinarsko insistiranje što će biti, budući da ipak nije izabran ni u kakvo političko tijelo, Šeks je uzvratio: "Nisam izabran. Nije to kraj svijeta!"

ZAGREB

Ispitom iz hrvatskog jezika danas je u Hrvatskoj počela državna matura, na koju se ove godine prijavilo oko 32 tisuće učenika, od čega 12,5 tisuća gimnazijalaca te oko 19,6 tisuća učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola, rekao je za Hinu ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka. Ispiti državne mature pisat će se od 23. svibnja do 12. lipnja, a jučer su pisani eseji iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog kao materinjeg jezika. Pisat će se jedan obvezni ispit dnevno, odnosno najviše dva ispita u jednom danu, kada se polažu izborni predmeti. Preliminarni rezultati državne mature znat će se 9. srpnja, a 16. srpnja i konačni rezultati. Hrvatski jezik na višoj razini danas polaže oko 10 tisuća gimnazijalaca te 8,5 tisuća učenika strukovnih i umjetničkih škola, a na osnovnoj razini oko 1,6 tisuća gimnazijalaca te skoro 11 tisuća ostalih učenika. Sutra će se održati ispiti iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te latinskog i grčkog jezika, a 25. svibnja esej iz hrvatskog jezika. Nakon stanke za vikend ispiti državne mature nastavljaju se 28. svibnja, provjerom znanja iz engleskog i francuskog, te dan poslije njemačkog i talijanskog jezika. Matematika na obje razine polaže se 30. svibnja. Posljednji dan svibnja polagat će se Politika i gospodarstvo te španjolski jezik, a u lipnju će uslijediti polaganje fizike i glazbene umjetnosti (1. lipnja), povijesti i etike (4. lipnja), biologije i filozofije (5. lipnja), psihologije i logike (6. lipnja), kemije i likovne umjetnosti (8. lipnja), geografije i informatike (11. lipnja) te sociologije i vjeronauka (12. lipnja).

ZAGREB

Monodramom "Diva" Edvina Liverića sutra navečer u kinu Tuškanac počinje drugi zagrebački "Noir festival" koji okuplja predstavnike toga stila u kinematografiji, književnosti, stripu i drugim oblicima umjetnosti i pop-kulture. Festival će se do 26. svibnja održavati u art kinu Tuškanac, kinu Pod zvijezdama na Dubravkinom putu, Galeriji Velvet i Muzeju arhitekture, a publici nudi raznovrstan izložbeni, filmski i dramski program. Nakon "Dive" u kinu Tuškanac bit će prikazan hrvatski kratkometražni neonoir film "Iris" (2011.), u režiji Andrije Mardešića. Kao posebna atrakcija festivala za petak je u kinu Pod zvijezdama na Dubravkinom putu najavljena regionalna premijera norveškoga filmskog remek-djela "Lovci na glave", snimljenog po istoimenom svjetskom književnom hitu zvijezde krimića Jo Nesboa. U galeriji Velvet u petak će biti predstavljena knjiga "Žena u kavezu" danskoga pisca Jussija Adlera Olsena, a najavljena je i rasprava na temu skandinavskog noira. Subotnje prijepodne posvećeno je dječjem noir animiranom programu, dok će navečer hrvatski strip crtač Danije Žeželj u kinu Tuškanac izvesti performans "Srce", a u kinu Pod zvijezdama premijerno će biti prikazana prva epizoda prve sezone danske noir serije "The Killing". Na kraju svih triju festivalskih večeri u kinu Tuškanac prikazivat će se noir klasici.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙