FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Stabilno poslovno i pravno okruženje i kontinuitet zakonske regulative od najmanje 15 godina te oporavak investicija uvjeti su razvoja izvoznih djelatnosti, rekao je predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago na današnjoj 7. konvenciji hrvatskih izvoznika, a potrebu za investiranjem u proizvodnju za izvoz i supstituciju uvoza naglasio je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Bago je kazao kako izvoznici pozdravljaju spremnost Vlade za dokapitalizacijom HBOR-a, smanjenje doprinosa i neporeznih nameta te pomoć tvrtkama koje će nakon ulaska Hrvatske u EU imati poteškoća u poslovanju u zemljama CEFTA-e. Svoja očekivanja izvoznici su saželi u Deklaraciji hrvatskih izvoznika 2012. u kojoj stoji kako, pored ostalog, očekuju afirmaciju izvrsnosti i promicanje uspješnih, zaštitu hrvatskih izvoznika na tržištu CEFTA-e, jačanje HBOR-a te pokretanje investicija u proizvodnju za izvoz. Trenutno je u Hrvatskoj oko 10 posto tvrtki izvoznika, a izvoz roba i usluga sudjeluje sa 40,7 posto u BDP-u, što je premalo u odnosu na inozemni dug, kaže Bago. Čačić je tragičnim ocijenio podatak da je vrijednost investicija u Hrvatskoj pala na razinu amortizacije, što po njegovim riječima naglašava potrebu za investiranjem u izvozne proizvode i supstituciju uvoza pri čemu je spomenuo mirovinske fondove kao potencijalne ulagače. Prostor za financiranje investicijskih projekata vidi i u preusmjeravanju novca za poticaje, posebno poljoprivredne.

ZAGREB - Tvrtka Končar-energetski transformatori najbolji je hrvatski veliki izvoznik u 2011. godini u izboru udruge Hrvatski izvoznici, a nagrada "Zlatni ključ" dodijeljena joj je na današnjoj 7. konvenciji hrvatskih izvoznika. Najbolji srednji izvoznik u 2011. godini je tvrtka Končar-mjerni transformatori, a najbolji mali izvoznik je proizvođač i prerađivač drvne mase iz Darde A.M.S. Biomasa. Zlatni ključ za najinovativnijeg izvoznika pripao je proizvođaču automobilskih dijelova P.P.C. Buzet. Dodijeljeno je i više nagrada izvoznicima u pojedine zemlje pa je tako najbolji izvoznik u Italiju u 2011. Uljanik brodogradilište, a rovinjski proizvođač cigareta TDR dobitnik je nagrade za najboljeg izvoznika u Bosnu u Hercegovinu. Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u Njemačku pripao je Boxmark Leatheru iz Varaždina, proizvođaču kožnih presvlaka za automobile, a najbolji izvoznik u Sloveniju je P.P.C. Buzet i dr. Nagrada za rastuća tržišta otišla je Elektro-kontaktu koji je lani udvostručio izvoz u Tursku.

ZAGREB - Unatoč daljnjem padu domaće potražnje, analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) revidirali su naviše svoju raniju procjenu rasta inflacije u ovoj godini, ponajviše zbog višeg od očekivanja poskupljenja struje i plina, te sada očekuju da će se ona kretati u rasponu od 3 do 3,5 posto, navodi se u najnovijim PBZ tjednim analizama. Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju cijena na malo u travnju pokazuju da se očekivani rast inflatornih pritisaka uslijed povećanja stope PDV-a za 2 postotna boda postupno materijalizira. Tako su u proteklom mjesecu cijene na godišnjoj razini u prosjeku bile više za 2,6 posto a na mjesečnoj za 0,8 posto. Sveukupno gledajući domaća i globalna kretanja, a prvenstveno imajući u vidu očekivanja da će domaća potražnja u ovoj godini biti obilježena negativnim predznakom, što predstavlja snažan uteg rastu cijena, našu dosadašnju projekciju od 2,5 posto korigirali smo naviše ponajprije zbog višeg od očekivanog poskupljenja struje i plina od ovog mjeseca, koje podiže stopu inflacije za oko 1,5 postotnog boda. Stoga sada procjenjujemo da će prosječna stopa inflacije biti viša no što smo ranije predviđali te se kretati u rasponu od 3-3,5 posto, navode analitičari PBZ-a.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je državne potpore za poticanje lokalnih i regionalnih nakladnika u audiovizualnim djelatnostima, priopćeno je danas iz te agencije. Riječ je o potporama koje su sadržane u Programu dodjele sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, a dodjeljuje ih Agencija za elektroničke medije (AEM). Program se odnosi na razdoblje od 2012. do 2014., a ukupan iznos potpora je 62 milijuna kuna. U skladu s kriterijima za dodjelu potpora za audivizualnu djelatnost, potpore će se kao subvencije dodjeljivati radio i televizijskim nakladnicima na regionalnoj i lokalnoj razini. Korisniku se može dodijeliti potpora najviše u iznosu od 50 posto troškova proračuna za proizvodnju pojedinog audiovizualnog i audio djela odnosno televizijske ili radijske emisije. Samo iznimno, potpora može iznositi do 80 posto troškova, ako je riječ o proizvodnji teških (složenih) ili nisko proračunskih djela kao što su, primjerice, ona namijenjena invalidima ili očuvanju hrvatskog jezika ili jezika nacionalnih manjina.

PUČIŠĆA - Stečajna upraviteljica Jadrankamena Anči Bašić došla je jutros u pogon tvrtke u Pučišćima na Braču, te razgovarala sa sindikalcima i radnicima koji, međutim, nisu zadovoljni rezultatima razgovora pa će i dalje ustrajati na pregovorima s Vladom, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić. Trgovački sud u Splitu poslao nam je padobranca da vodi stečaj, rekao je Drpić koji je uvjeren da Anči Bašić neće dugo biti stečajna upraviteljica Jadrankamena. Ogorčeni smo i nezadovoljni ponašanjem nove stečajne upraviteljice koja, kao i njezin prethodnik Ivo Bućan, namjerava razgovarati s našim poslovodstvom koje je dovelo Jadrankamen u sadašnje stanje. Zato ćemo već sljedećih dana ići na razgovore sa Vladom jer želimo spasiti naše poduzeće kojem samo treba jedan predstavnik Uprave i već sutra možemo nesmetano raditi, izjavio je Drpić.

ZAGREB - Ponajviše zahvaljujući pozitivnom trgovanju na europskim burzama, danas je na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks u blago pozitivnom području, pri čemu većina izdanja ostvaruje dobitke. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,39 posto, na 1.740 bodova, dok Crobex10 stagnira oko 960 bodova. Redovni promet dionicama do podneva je iznosio 5,4 milijuna kuna. Najveći promet, 1,5 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom Ericssona Nikole Tesle. Cijena joj je porasla 3,26 posto, na 1.237 bodova. Slijedi dionica HT-a, sa svega 492.000 kuna prometa, i rastom cijene za 1,2 posto, na 203 kune. Većina cijena dionica je u plusu. Dionica Luke Rijeka pritom je poskupjela 5,96 posto, na 142,9 kuna, a IGH 6,46 posto, na 729,99 kuna. Sve dionice sadržane u Crobex indeksu danas su u porastu, pri čemu se po dobitku ističe dionica Ericssona Nikole Tesle. To je bilo i očekivano zbog nastupa ex-dividend daya u petak, napominju analitičari.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnu listu od petka oslabila prema euru za 0,13 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,556385 kuna. Na vrijednosti je prema kuni dobio danas i švicarski franak, ojačavši za 0,12 posto, te srednji tečaj franka iznosi 6,291744 kune. Istodobno je kuna ojačala prema američkom dolara za 0,46 posto te prema britanskoj funti za 0,38 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,915905 kuna i funte 9,363550 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙