FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

KOPRIVNICA - Hrvatski je interes da u europski trgovinski režim bude ugrađena ona razina povoljnog ili bescarinskog trgovinskog režima kojeg Hrvatska ima sa zemljama CEFTA-e, izjavio je danas u Koprivnici potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon sastanka s predstavnicima hrvatske prehrambene industrije o utjecaju ulasku Hrvatske u EU na trgovinsku razmjene sa zemljama CEFTA-e. Time su nastavljeni razgovori s predstavnicima prehrambene industrije kako na najbolji način prevladati problem koji će se pojaviti ulaskom Hrvatske u EU, kada će Hrvatska morati napustiti preferencijalni, praktički slobodni režim izvoza u zemlje CEFTA-e, odnosno Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Moldaviju, te prihvatiti trgovinski režim koji EU ima bilateralno dogovoren sa svakom od tih zemalja, kazao je Mimica nakon sastanka održanog u koprivničkoj Podravci. Naš je interes da u europski trgovinski režim bude ugrađena ona razina povoljnog ili bescarinskog trgovinskog režima kojeg Hrvatska ima sa zemljama CEFTA-e. Dogovoreno da će Europska komisija pokrenuti proces pregovora sa svakom od članica CEFTA-e kako bi se izmijenili trgovinski ugovori, odnosno da bi se u novi izvozni režim ugradio hrvatski izvozni interes. Da bi se to ostvarilo u punoj mjeri dogovoreno je da će Hrvatska Europskoj komisiji u iduća dva tjedna predati svoj prijedlog o tome kako bi dosadašnji preferencijalni trgovinski režim trebao izgledati u europskim ugovorima, naglasio je Mimica.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosi 20 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Stopa registrirane nezaposlenosti je blago smanjena na mjesečnoj razini, za 0,1 postotni bod, s obzirom da je stopa za veljaču ove godine iznosila 20,1 posto. Na godišnjoj razini stopa registrirane nezaposlenosti viša je za 0,7 postotnih bodova, budući da je u ožujku prošle godine iznosila 19,3 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti, koju objavljuje DZS, izračunava se kao odnos broja nezaposlenih osoba, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), prema ukupnom aktivnom stanovništvu. Krajem ožujka u evidenciji HZZ-a bile su registrirane 339.882 nezaposlene osobe, što je za 0,9 posto ili 3.069 osoba manje nego u veljači, a za 3 posto ili 9.752 osobe više u odnosu na ožujak prošle godine.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 5.363 kune, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za sto kuna ili nominalno za 1,8 posto manje nego što je iznosila prosječna neto plaća za siječanj ove godine. Na godišnjoj razini, u odnosu na drugi mjesec 2011. godine, prosječna je neto plaća za ovogodišnju veljaču bila viša za 121 kunu ili nominalno za 2,3 posto. Po prvim podacima DZS-a, prosječna je bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za veljaču iznosila 7.702 kune. Na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj ove godine prosječna je bruto plaća manja za 144 kune, ili nominalno za 1,8 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine, bila veća za 219 kuna ili nominalno za 2,9 posto.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u EU početkom srpnja iduće godine otvaraju se različite i brojne mogućnosti za (su)financiranje projekata iz europskih strukturnih fondova, pa iako nijedan fond niti njihovi programi nisu specifično određeni za turizam taj je sektor ukomponiran u razne regionalne i druge programe te je već sada dobro pripremati projekte i informirati se o mogućnostima povlačenja sredstava iz tih fondova. Istaknuto je to na današnjoj radionici "Programi poticaja za turistički sektor" u Hrvatskoj gospodarskoj komori u organizaciji Sektora za turizam HGK. Vrijeme je da se projekti organiziranije i sistematičnije pripreme jer će se tako moći povući i više novca iz tih fondova, rečeno je. Od 2007. do 2011. od ukupnih gotovo 670 milijun eura iz pretpristupnih EU fondova u Hrvatskoj povučeno 41 posto sredstava. U sklopu IPA-e (operativni program za regionalnu konkurentnost) od 2007. do 1. srpnja 2013. Hrvatskoj na raspolaganju ukupno 96 milijuna eura za razvoj poslovne infrastrukture, u sklopu čega je i javna turistička infrastruktura. Na nešto manji iznos od tog Hrvatska može računati u drugoj polovici 2013. iz EU programa EFRR (za regionalnu konkurentnost), u što je također uključen turizam.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze pali su danas više od jedan posto, Crobex za 1,23 posto, na 1.805,71 bod, a specijalizirani Crobex10 za 1,07 posto, na 987,96 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 13,8 milijuna kuna, a milijunske promete su zabilježile četiri dionice. U najvećem fokusu investitora bila je dionica HT-a, s prometom od 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 3,77 posto, na 204 kune. Za tu je dionicu danas nastupio ex dividend day, odnosno tom dionicom trguje se bez prava na drugi dio dividende, pa je očekivano uslijedio pad njene cijene. Promet od 1,4 milijuna kuna imala je dionica malološinjske tvrtke Jadranka, čija je cijena pala za visokih 17,59 posto, na 370 kuna. Cijena dionice Petrokemije, uz promet od 1,2 milijuna kuna, pala je za 3,39 posto, na 285 kuna. Dobitnica dana je dionica Luke Rijeka, čija je cijena porasla za 9,77 posto, na 131,89 kuna, s prometom od 1,1 milijun kuna. Luku Rijeka bila je danas tema razgovora predsjednika Vlade Zorana Milanovića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića s izaslanstvom kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO). Predstavnici kineske brodarske kompanije informirali su ih o svom interesu za poslovanjem s Lukom Rijeka, kao poveznice sa srednjom Europom.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙