FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u četvrtak navečer da je bio neugodno iznenađen time što je nova hrvatska vlada ponovo otvorila pitanja Ljubljanske banke, javila je agencija STA. "Hrvatska bi u situaciji u kojoj jest, u procesu ratifikacija svog pristupnog ugovora i uoči ulaska u Europsku uniju, trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost", rekao je Tuerk. Slovenski predsjednik je dodao da bi Hrvatska u vezi s pitanjem Ljubljanske banke i starih deviznih depozita njezinih štediša u Hrvatskoj morala poštovati ranije dogovore i obveze, te da je u tom smislu nedavno djelovanje hrvatske vlade bilo iznenađujuće, stvorivši dojam o upitnoj vjerodostojnosti hrvatske strane. "Stvoren je dojam da se radi o nekakvom pokušaju trika, lukavstva, da se događa nešto što nije dobro i za što smo vjerovali da je iza nas", rekao je slovenski predsjednik Tuerk, dodavši da takva praksa ne bi bila dobra. "Ako postoje stvari koje su još otvorene, bilo bi dobro da o njima Hrvatska sa Slovenijom kao partnerskom državom i s državom s kojom će biti zajedno u EU-u razgovara na otvoren i sasvim izravan način", rekao je Tuerk.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u petak je u najnovijim gospodarskim prognozama za regiju objavila da za Hrvatsku u ovoj godini prognozira pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,6 posto, nakon čega bi u idućoj godini trebao uslijediti oporavak uz stopu rasta od 1,7 posto. Time je znatno snižena prognoza rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, budući da je u prethodnim projekcijama, objavljenima potkraj siječnja, banka prognozirala rast realnog BDP-a u visini jedan posto. U prošloj je godini hrvatsko gospodarstvo po novim procjenama EBRD-a poraslo svega 0,1 posto, dok je u ranijim procjenama očekivan rast od 0,3 posto. Za regiju središnje Europe i baltičkih država u koju EBRD svrstava Hrvatsku, stopa gospodarskog rasta za 2012. blago je pak povišena, na 1,6 posto, nasuprot ranije očekivanih 1,4 posto. No to i dalje predstavlja značajno usporavanje rasta u odnosu na ostvarenih 3,5 posto u 2011. Za 2013. godinu prognozira se oporavak gospodarske aktivnosti, uz stopu rasta od 2,3 posto.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) je u najnovijim gospodarskim prognozama za regiju je prvi puta u prognozu za cijelo područje na kojem posluje uključila i regiju južnog i istočnog Mediterana (SEMED), koja obuhvaća četiri zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka, Egipat, Jordan, Maroko i Tunis. Za regiju djelovanja EBRD-a u cjelini, uključujući SEMED, za ovu se godinu prognozira prosječan rast od 3,1 posto, u odnosu na 4,6 posto koliko je iznosio u 2011. Za iduću godinu u EBRD-u predviđaju blago ubrzanje, na 3,7 posto. Ako se izuzme SEMED, očekivani rast u regiji djelovanja EBRD-a u prosjeku bi ove godine trebao doseći 3,2 posto a iduće 3,7 posto, što je osjetno slabije u usporedbi sa pet posto ostvarenih u 2011. godini.

MADRID - Agencija Moody's snizila je kreditni rejting 16 španjolskih banaka, čime se nastavljaju problemi četvrtog po veličini gospodarstva eurozone, ali i nervoza na tržištima koja strahuju od širenja grčkih problema na ostale ranjive zemlje u zoni primjene jedinstvene europske valute. Skupina banaka kojima je snižen rejting obuhvaća Santander i BBVA, najveće banke u Španjolskoj, a deset banaka uvršteno je na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinga. U agenciji su odluku o sniženju rejtinga obrazložili "nepovoljnim uvjetima poslovanja, koje karakterizira obnovljena recesija, kriza tržišta nekretnina i visoka razine nezaposlenosti". Napominju i da je zbog teškoća sa zaduživanjem ograničena sposobnost španjolske vlade da pruži podršku bankama. Bankia, koja drži 32 milijardi eura problematične imovine, ovog je mjeseca djelomično nacionalizirana. Najviše je izložena tržištu nekretnina, koje se spektakularno urušilo i izložilo banke lošim zajmovima.

BRUXELLES - Europska komisija i Europska središnja banka rade na hitnom scenariju za slučaj da Grčka bude prisiljena napustiti eurozonu, izjavio je europski povjerenik Karel De Gucht u jednom intervjuu. To je prvi put da je jedan europski dužnosnik potvrdio da se obavljaju pripreme za mogući izlazak Grčke iz eurozone. Spekuliralo se o takvim planovima ali njihovo postojanje dosad nije potvrđeno. "Prije godinu i pol možda bi postojala opasnost domino efekta. Danas i u okviru Europske središnje banke i u okviru Europske komisije postoje službe koje rade na hitnim scenarijima za slučaj da Grčka ne uspije" rekao je povjerenik EU-a u intervjuu za belgijski list De Standaard.

WASHINGTON - Čelnici najrazvijenijih svjetskih gospodarstava (G8) pokušat će ovog vikenda na sastanku na vrhu u Sjedinjenim Državama pokušati pronaći odgovore na sve veću krizu u Europi, u kojoj rastu strahovi da će Grčka napustiti eurozonu i zaprijetiti budućnosti zajedničke valute. Predsjednik Barack Obama, domaćin summita, pozvao je nekoliko puta europske čelnike da učine više na poticanju rasta, strahujući da će kriza u Europi zaraziti i američku ekonomiju i naštetiti mu izgledima za reizbor u studenome. Ne očekuje se da će summit rezultirati odlukama o ekonomskoj politici, ali se Obama nada da će potaknuti dijalog o širem pristupu rješavanja krize. Pokušat će i učvrstiti veze s novim francuskim kolegom Francoisom Hollandeom u Bijeloj kući u petak, prije odlaska na summit u Camp David. Američkom i francuskom predsjedniku će se vjerojatno pridružiti i britanski premijer David Cameron, koji je sve glasniji u pozivanju Europe na dodatne napore u rješavanju dužničke krize.

TOKIO - Japan je u petak prvi puta u devet mjeseci objavio optimističniju prognozu gospodarskog rasta, dan nakon objave neočekivano dobrih podatka o rastu u prethodnom tromjesečju zahvaljujući poboljšanju izvoza i osobne potrošnje. "Japansko gospodarstvo na putu je oporavka umjerenim tempom", stoji u svibanjskom izvješću vladina ureda. Tokio je u četvrtak objavio podatke koji pokazuju da je bruto domaći proizvod porastao iznad očekivanja u tromjesečju do ožujka, za 1,0 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, nudeći tračak nade nakon što je bio pogođen svjetskom krizom i prošlogodišnjim tsunamijem i potresom. Oporavak osobne potrošnje uglavnom se pripisuje poboljšanim plaćama i državnim subvencijama za štedljive automobile, navodi se u izvješću. Jen je opet porastao prema prošlogodišnjim rekordnim razinama u odnosu na dolar, što poskupljuje japanske proizvode u inozemstvu. Dodatni izazov predstavlja i dužnička kriza u Europi, ključnom japanskom izvoznom tržištu.

RIM - Sezonski prilagođene talijanske nove industrijske narudžbe porasle su u ožujku za 3,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su se smanjile za 2,6 posto, pokazali su desezonirani podaci. Na godišnjoj razini narudžbe su u ožujku pale za rekordnih 14,3 posto, objavio je nacionalni statistički ured ISTAT. Pritom je blago revidirao podatak za veljaču s prvotno procijenjenih 2,5 posto. Pad na godišnjoj razini najdublji je od kolovoza 2009. i odražava pogoršanje potražnje s obzirom da je Italija u prethodnih 12 mjeseci kliznula u izraženu recesiju. Industrijska prodaja stagnirala je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 2,3 posto. Prilagođena za kalendarske utjecaje, pala je 3,1 posto u odnosu na godinu prije, objavio je ISTAT.

LONDON - Cijena barela sirove nafte kliznula je na londonskom tržištu ispod 107 dolara, spustivši se na najnižu razinu u ovoj godini budući ulagači okreću leđa rizičnijoj imovini temeljem straha da će Grčka napustiti eurozonu. Raspoloženje je dodano spustilo i sniženje rejtinga 16 španjolskim bankama. Cijena barela sirove nafte u jutarnjoj je trgovini na londonskom tržištu pala 59 centi, na 106,9 dolara, nakon što je nakratko kliznula na najnižu razinu u ovoj godini od 106,40 dolara. Na američkom tržištu njime se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 92,49 dolara. "Na cijene i dalje utječu zbivanja u Europi, poput sniženja rejtinga španjolskim bankama, i vrlo negativno raspoloženje ulagača prema rizičnim ulaganjima. Ne bi čudio i daljnji pad cijena na londonskom tržištu", izjavio je Eugen Weinberg iz Commerzbanka. Iako su sniženje rejtinga španjolskim bankama i grčki neuspjeh pri sastavljanju nove vlade iz prvog pokušaja uglavnom i bili očekivani, moguće posljedice tih faktora još nisu u potpunosti uračunate u cijene. Ukoliko Grčka istupi, moglo bi to potaknuti masovno povlačenje bankovnih depozita u Italiji i Španjolskoj, te snažno utjecati na rast, rekao je Guy Wolf iz Marex Spectrona.

TOKIO - Europska dužnička kriza i obeshrabrujući makroekonomski podaci iz SAD-a izazvali su jutros oštar pad cijena dionica na azijskim burzama, dok je tečaj eura ponovno zaronio ispod razine od 1,27 dolara. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 2,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji potonule između 1,3 i 3 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 2,4 posto, zaronivši na najnižu razinu u četiri mjeseca. U cijelom ovom tjednu izgubio je oko 5 posto, što je njegov najveći tjedni pad u posljednjih osam mjeseci. „Još nema rješenja europske dužničke krize, a suočeni smo i s razočaravajućim podacima iz SAD-a. Sve to negativno utječe na raspoloženje ulagača“, kaže Frances Cheung, strateg u banci Credit Agricole CIB.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale peti dan zaredom, zaronivši na najnižu razinu u četiri mjeseca, jer se ulagači plaše eskalacije europske dužničke krize, dok je niz slabih makroekonomskih podataka potkopao nadu u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva. Dow Jones indeks skliznuo je 156 bodova, ili 1,24 posto, na 12.442 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,51 posto, na 1.304 boda, najnižu razinu od polovice siječnja. Nasdaq indeks pao je, pak, 2,10 posto, na 2.813 bodova. U fokusu ulagača i dalje je dužnička kriza. Podršku tržištu više ne pružaju ni makroekonomski podaci. Zbog toga je jučer VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio više od 9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u ovoj godini. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 8,35 milijardi dionica. Dow Jones pao je, pa je od 1. svibnja, kada je dosegnuo najvišu razinu u četiri godine, potonuo oko 6 posto.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙