FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje danas nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, koje će, očekuju u Vladi RH, pridonijeti kvalitetnijoj provedbi politike energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. Zakonskim izmjenama koje su usklađene s propisima EU, jasnije se definiraju obveze Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje uključuju i financiranje mjera definiranih u Nacionalnom akcijskom planu i praćenje ostvarenih ušteda energije u projektima korisnika sredstava Fonda.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić čestitala je novinarima i novinarkama Svjetski dan slobode medija, ističući da medijski prostor ne smije više biti instrumentaliziran ili iskorišten na štetu novinarske struke, kao što ni novinari i novinarke ne smiju pristati na umanjene profesionalne standarde. "Svim novinarima i novinarkama koji predano i u najtežima uvjetima rade po najvišim standardima svoje struke upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija", navela je ministrica u čestitki. Napomenula je kako smo svakodnevno svjedoci iznimno teških uvjeta diljem svijeta u kojima novinari i novinarke ustraju u obavljanju svog posla izlažući riziku i vlastiti život, a sve s namjernom profesionalnog izvještavanja javnosti. Čestitka upućena povodom Dana slobode medija tako nikako nije tek prigodna kurtoazija, nego istinski apel svima da poštuju temeljne principe profesije koja nam svima osigurava pravo na slobodu javnog mišljenja i pravo na informaciju, stoji u čestitki. Napominjući da se obilježavanje Dana slobode medija u Hrvatskoj odvija u sjeni prestanka izlaženja tiskanog izdanja dnevnog lista Vjesnik, ministrica je navela kako upravo ta situacija osvjetljava istinu da pristajanje na udovoljavanje interesima bilo politike, bilo kapitala, a na štetu novinarskih etičkih načela o pravodobnom i istinitom izvještavanju, ne može potrajati. Dodala je kako su posljedicama zahvaćeni i oni koji to nisu zaslužili te da se taj krizni trenutak potvrđuje kao krucijalan u iznalaženju rješenja. Medijski prostor tako više ne smije biti instrumentaliziran ili iskorišten na štetu novinarske struke, kao što ni novinari i novinarke ne smiju pristati na umanjene profesionalne standarde, poručila je ministrica. Najavila je da će se u medijskoj strategiji zalagati za poštivanje najviših profesionalnih standarda koji su, za razvitak i poštivanje temeljnih ljudskih prava, podjednako potrebni u digitalno doba, kao što su bili začeti u Gutenbergovoj eri.

ZAGREB - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorava Vladu da odluka o smanjenju proračuna za već odobrene projekte udruga za osobe s invaliditetom dovodi u pitanje cjelokupnu socijalnu politiku prema osobama s invaliditetom te preporučuje Vladi da odustane od te namjere. U sinoćnjem priopćenju pravobraniteljica Slonjšak izvijestila je da je primila pritužbe većega broja udruga osoba s invaliditetom, koje provode trogodišnje projekte pružanja socijalnih usluga neophodne osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, da su im, bez prethodne najave i konzultacija, za 60 do 70 posto smanjeni proračuni za projekte ugovorene s tadašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi 2010. što je, navodi, dovelo u pitanje daljnje pružanje usluga. Ističe da takva odluka predstavlja neželjeni zaokret u odnosu na sve dosad poduzete mjere kojima je država prepoznavala udruge osobe s invaliditetom kao partnere u skrbi o osobama s invaliditetom. Za nju je takva odluka "veliki korak unatrag u procesima deinstitucionalizacije i osiguravanja neovisnog života u zajednici na što se Republika Hrvatska obvezala dokumentima koje je potpisala s Europskom Unijom te Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom". "Budući da je proklamirani cilj Vlade sprječavanje institucionalizacije, teško je razumjeti odluku koja dovodi u pitanje pružanje usluga koje omogućavaju osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ostanak u njihovim domovima", navodi, uz ostalo, Slonjšak.

ZAGREB - Svečanom projekcijom talijanske humorne drame "Kopno" (Terraferma) o ribarskoj obitelji koja spašava i skriva skupinu ilegalnih imigranata, sinoć su u kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) započeli Dani europskog filma, a otvorila ih je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Dani europskoga filma održavaju se tijekom Europskoga tjedna od 2. do 9. svibnja. Istaknuvši da Dani koji počinju kulturom označavaju europski projekt, ministrica Zlatar je kazala da danas kultura nije mjesto jednoga zasebnog identiteta, nego se pokušava graditi zajednički kulturni prostor. Zahvalila se veleposlanstvima te kulturnim i drugim centrima Austrije, Italije, Francuske, Nizozemske, Danske i Slovenija - zemljama iz kojih će filmovi biti prikazani, jer su omogućili da projekcije filmova budu besplatne. "Tri su stupa u europskom tjednu koje organiziramo s našim hrvatskim partnerima: informiranje, educiranje i kultura, a večeras je to kultura. Takvo kulturno događanje je u duhu vrijednosti EU - raznolikosti kultura i međukulturalnim razmjenama", rekao je šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren. Podsjetio je da je ovo trinaesti put da se Europski tjedan organizira u Hrvatskoj. Također je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska bila uspješna u povlačenju sredstava iz nekih programa koji daju potporu kulturnim događanjima, posebice kroz program medija. U sedam dana u Zagrebu, Rijeci i Puli bit će prikazano sedam filmova iz različitih zemalja EU.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙