FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Razgovori o Europskoj uniji (EU) uvijek su razgovori o Hrvatskoj i njezinu interesu te kako hrvatski interes transponirati u taj širi europski, rekao je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović na forumu Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) pod nazivom "Razgovori o Europi" koji je danas počeo i na kojemu je premijer Milanović bio prvi gost. Tema o kojoj je govorio premijer bio je "Europska razvojna kriza i hrvatsko članstvo u EU: izazovi, šanse i rizici" a izazvala je veliku pozornost nastavnika i studenata te visoke privatne škole koji su Milanoviću postavili i više pitanja. Rekavši da će svoje izlaganje usredotočiti na iznošenje teza, premijer Milanović je kao prvu tezu spomenuo da Hrvatska treba "izbjeći zamku srednjega dohotka u koju je desetljećima zapletena kako bi možda mogla postati zemlja visokoga dohotka". Smatra da bi tu zamka Hrvatska mogla izbjeći jedino ako se počne raditi puno pametnije i ozbiljnije kako bismo zadržali postojeći standard i dohodak. Pri tomu, rekao je, treba razmišljati dugoročnije i raditi na temelju toga dugoročnijega promišljanja. Milanović je ocijenio da se bogato društvo kojemu težimo neće moći ostvariti bez otvorenih i demokratskih političkih i gospodarskih institucija te inovativnoga pristupa privatnog sektora. Premijer smatra da treba unijeti više životnosti u privatni obrazovani sustav u Hrvatskoj kako bi on bio potrebna konkurencija javnome obrazovanom sustavu kao što je to, rekao je, privatna visoka škola - Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM). Obrazovanje bi u Hrvatskoj treba biti besplatno, ali moramo biti svjesni i toga da nigdje u svijetu vrhunski fakulteti i škole nisu besplatni, rekao je Milanović.

RIJEKA - Dva najmodernija dijagnostička uređaja - magnetska rezonanca i višeslojni CT danas su svečano pušteni u rad u opatijskoj Thalassotherapiji u nazočnosti ministra zdravlja Rajka Ostojića, ministra turizma Veljka Ostojića i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Ravnatelj Thalassotherapije Emil Bratović rekao je da su ti uređaji kruna projekta razvoja te ustanove. Vrijedni su 20 milijuna kuna, a financiraju ih Ministarstvo zdravlja, Primorsko-goranska županija kao osnivač i vlasnik Thalassotherapije, Istarska županija i jedinice lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije. Ministar zdravlja rekao je kako zahvaljujući novim uređajima velika većina pacijenata kojima su bile potrebne pretrage tog tipa zbog toga više neće morati u inozemstvo. Izrazio je zadovoljstvo razvojem opatijske Thalassotherapije te dodao da će se u HZZO-u zauzeti za to da pretrage na tim uređajima budu dostupne svim osiguranicima uz specijalističku uputnicu.

ZAGREB - U povodu 90. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, danas je na njegov grob na Mirogoju uz obitelj vijence položilo izaslanstvo stranke na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor, a počast dr. Tuđmanu odali su i kandidati za predsjednika HDZ-a Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević. U izaslanstvu HDZ-a su uz predsjednicu stranke Jadranku Kosor bili njezin zamjenik Darko Milinović, potpredsjednik stranke Vladimir Šeks, saborski zastupnik Miroslav Tuđman te predsjednica Mladeži HDZ-a i saborska zastupnica Martina Banić. U izjavi novinarima nakon polaganja vijenca Kosor je rekla kako je najvažnije čuvati HDZ, stranku koju je utemeljio dr. Tuđman, koja je vodila hrvatski narod u stvaranju i oslobođenju Hrvatske te stožernu i najveću stranku u Hrvatskoj, bez koje, istaknula je, nema stabilne države. Upitana bi li dr. Tuđman bio zadovoljan ovakvim HDZ-om, predsjednica stranke je odgovorila da bi on bio iznimno zadovoljan što je vlada koju je vodio HDZ završila pregovore te što se ostvario i njegov san da Hrvatska postane članicom EU. "Ne bi sigurno bio zadovoljan nekim međusobnim prepucavanjima, no, to je proces koji će za nekoliko dana završiti i vjerujemo da ćemo onda svi zajedno čvrsto jedni uz druge braniti interese HDZ-a i Hrvatske", kazala je. Predsjednički kandidat HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Velikom Trgovišću na 90. obljetnicu rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položio vijenac ispred njegova poprsja u dvorištu njegove rodne kuće. Na novinarsko pitanje kako tumači da je Kumrovec, rodno mjesto Josipa Broza, posjećeniji od Velikog Trgovišća, Karamarko je odgovorio kako, nažalost, više ljudi posjećuje Kumrovec nego Veliko Trgovišće "iako bi Josip Broz Tito po zapovjednoj odgovornosti trebao odgovarati za zločine počinjene nad hrvatskim narodom nakon Drugoga svjetskog rata.

ZAGREB - Ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora počelo je danas i provodit će se do 30. rujna svakih 15 dana na oko 906 plaža hrvatskog Jadrana u sedam priobalnih županija, a podatci će se moći pratiti na dvojezičnom web pregledniku koji je od ove godine prilagođen i malim zaslonima. Kako je priopćilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, ispitivanje će se provesti 10 puta tijekom sezone, svakih 15 dana. Uredba o kakvoći mora za kupanje, prema kojoj se provodi ispitivanje, u potpunosti je usuglašena s europskom Direktivom o upravljanju kakvoćom vode za kupanje, tj. iz nje su preuzeti standardi i obveze za postupanje u Hrvatskoj. Na taj su način rezultati kakvoće mora u Hrvatskoj usporedivi s onima na području Europe i Sredozemlja i dostupni su na službenim portalima Europske agencije za zaštitu okoliša, primjerice na pregledniku Eye on Earth. Podatci kakvoće mora za kupanje na području Hrvatske moći će se i ove godine pratiti na dvojezičnom web pregledniku Ministarstva zaštite okoliša i prirode www.mzoip.hr, odnosno www.izor.hr/kakvoca. Od ove godine preglednik je dobio dvojezičnu verziju prilagođenu malim zaslonima, odnosno mobilnu verziju za pregled na pametnim telefonima i tabletima www.izor.hr/kakvoca/birajver.html. Osim ocjena kakvoće mora za kupanje i osnovnih hidrometeoroloških podataka, na pregledniku se mogu naći informacije o sadržaju, osobinama plaža i fotografije. Preglednik omogućava javnosti, turistima te u prvom redu kupačima, davanje komentara i predlaganje novih točaka ispitivanja.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović danas su potpisali Sporazum o savjetovalištu za roditelje – "Telefončić" u sklopu kojeg će biti osigurano cjelodnevno dežurstvo stručnjaka koji će putem telefona, informacijama i savjetima pomagati roditeljima u vezi s problemima djece dojenačke dobi te osobito one s teškoćama u razvoju. Lora Vidović je prilikom potpisivanja Sporazuma istaknula da će se putem telefona roditeljima, skrbnicima, udomiteljima i posvojiteljima pružati stručne informacije na sve nedoumice o skrbi djece, te vezano uz trudnoću, zdravlje, prehranu i drugo. Na "Telefončiću" će svaki dan od 7 do 22 sata raditi dvoje stručnjaka, od patronažnih sestara do psihologa, koji su educirani za davanje savjeta. Svečano otvorenje savjetovališta bit će u srijedu, 16. svibnja, a informacije će se moći dobiti na broj telefona 4850-555. Također, bit će organizirano i internet savjetovanje na internetskoj stranici www. telefoncic.hr. Gradonačelnik Bandić ocijenio je da je ovaj projekt jedinstven. Grad Zagreb osigurao je prostor u Ilici 29, a stručnu će pomoć pružati dnevni centar "Mali dom Zagreb".

ZAGREB - Čitanjem dokumentacije nastavljeno je suđenje u slučaju "Fimi media" u kojemu se za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtaka te punjenje HDZ-ova "crnog fonda" tereti sama stranka, njezin bivši čelnik i premijer Ivo Sanader te još četiri osobe. USKOK-ova državna odvjetnica na današnjem je ročištu na zagrebačkome Županijskom sudu počela čitati dokumentaciju iz sudskog spisa, jednog od najvećih u povijesti hrvatskog pravosuđa. Sama optužnica u slučaju "Fimi media" ima oko 500 stranica, a cijeli sudski spis više od 60.000 stranica. U njemu je gotovo 14.000 raznoraznih dokumenata, od računa, bankovnih izvadaka i otpremnica do naloga za plaćanje kojima USKOK dokazuje krivnju HDZ-a, Sanadera, bivših HDZ-ovih stranačkih dužnosnika - rizničara Mladena Barišića, blagajnice Branke Pavošević i glasnogovornika Ratka Mačeka te vlasnice tvrtke po kojoj je slučaj i dobio ime Nevenke Jurak. Do kraja današnjeg ročišta "prešlo" se oko 21.500 stranica, a s čitanjem dokumentacije nastavlja se i sutra. Do kraja svibnja trebala bi se pročitati sva dokumentacija, a sredinom lipnja bi trebali doći na red svjedoci.

ZAGREB - Svjedokinja Đurđica Ilić izjavila je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da je tragajući za nestalim nevjenčanim suprugom, srpskim civilom Milanom Radonjićem od dvojice zagrebačkih policijskih inspektora 1991. čula da je u "slučaj Pakračke poljane umiješan cijeli tadašnji politički vrh". Svjedokinja Danica Bogojnović (70) iz Pakraca izjavila je da nema nikakvih osobnih saznanja o nestanku i ubojstvu brata Ljubana Harambašića, čije je tijelo ekshumirano u Kukunjevcu. Od susjeda je čula da su po njega došla dvojica dok je bio u štali te da su mu rekli da će se brzo vratiti. Suđenje se nastavlja 11. lipnja kada bi trebalo početi saslušavanje novih svjedoka. Sud je prihvatio prijedlog tužiteljstva da se saslušaju bivši zatočenik Pakračke poljane Milutin Cicvara, bivši predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka Josip Manolić i njegov zamjenik Zdravko Mustač, ministri u Vladi Živko Juzbašić i Slavko Degoricija, bivši pomoćnici ministra unutarnjih poslova Joško Morić i Željko Tomljenović, bivši zamjenik zapovjednika operativne zone Bjelovar Dragutin Andrić, pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić i Ivan Tomšić, bivši pomoćnik generalnog direktora Zagrebačkog velesajma na kojemu je, po optužnici, jedno vrijeme bila smještena pričuvna policijska postrojba kojom je zapovjedao Merčep.

ZAGREB - U potrazi za nepoznatim razbojnikom koji je prošlog tjedna opljačkao poslovnicu Splitske banke u Vlaškoj ulici zagrebačka policija objavila je danas na svojoj internetskoj stranici fotografije razbojnika kojeg je "uhvatila" nadzorna kamera. Riječ je o muškarcu u dobi od oko 40 godina, jače tjelesne građe, visokom od 185 do 190 centimetara. Razbojnik je bio odjeven u tamne hlače, majicu s kapuljačom crne ili tamno plave boje ispod koje je nosio dolčevitu navučenu preko polovice lica, a na nogama je imao tamne cipele. Policija traži pomoć građana u hvatanju razbojnika, a sve koji imaju neku informaciju o počinitelju poziva da to dojave na telefon 192 ili mailom na adresu zagrebacka@policija.hr. Nepoznati razbojnik je 8. svibnja oko 8,40 sati upao u banku i uz prijetnju pištoljem opljačkao više tisuća kuna.

SLAVONSKI BROD - Za krađu čak tonu i pol vijaka i metalnih pločica koje se koriste za učvršćivanje željezničkih tračnica, policija će podnijeti kaznene prijave protiv četvorice osumnjičenih, priopćeno je danas iz slavonsko-brodske policije. Vijke i pločice su policajci postaje Vrpolje našli u kombiju tijekom nadzora prometa u Starom Turopolju u petak oko 00,45 sati, te su uhitili četvoricu muškaraca, u dobi od 16 do 37 godina. Utvrđeno je da su njih četvorica 10. svibnja oko 23 sata iz skladišta na području općine Donji Andrijevci ukrali vijke za učvršćivanje tračnica, metalne pločice i matice, težine oko 1500 kilograma.

VARAŽDIN - Varaždinska policija će podnijeti kaznene prijave protiv trojice muškaraca koji su krali bakrene kablove, oštetili vrata i glavni vod transformatora i tako ostavili bez struje kilometar udaljenu meteorološku stanicu, priopćeno je danas iz varaždinske PU. U priopćenju se kaže da je završena kriminalistička obrada nad 21-godišnjakom, 25-godišnjakom i 39-godišnjakom, koje je policija usred dana, u 14,30 sati u četvrtak, 10. svibnja zatekla na zapuštenoj farmi u Gospodarskoj ulici u pokušaju krađe bakrenih kablova koje su iskopali. Utvrđeno je također da su silom otvarali i oštetili vrata transformatora, koji se nalazi na toj farmi, te oštetili glavni vod transformatora, zbog čega je prekinuto napajanja električnom energijom meteorološke stanice udaljene oko kilometar od mjesta događaja. Trafostanica i kablovi vlasništvo su poduzeća za distribuciju električne energije.

ZAGREB - Međunarodna utrka akrobatskih pilota i akrobatskih zrakoplova Adria Air Race održat će se u Zagrebu 9. lipnja iznad Jarunskog jezera, a kako je istaknuto danas na konferenciji za novinare, osim same utrke predviđen je bogat letački i zabavni program. Organizator je Aeroclub Airsports Croatia, a predsjednik kluba Marko Emer očekuje da će ovogodišnja utrka biti uspješna kao i prošlogodišnja održana u Zadru koja je imala velik uspjeh i u zemlji i inozemstvu. Oko 15 tisuća ljudi bilo je na zadarskoj rivi, direktan prijenos bio je na Hrvatskoj televiziji, a snimka utrke nekoliko puta emitirana je i na "Eurosportu", istaknuo je Emer koji sličan uspjeh kod gledatelja očekuje i ove godine. Ruta je iznad Jarunskog jezera gdje će biti postavljena "vrata" kroz koje će piloti prolaziti velikom brzinom uz jake G sile što će biti iznimno atraktivno za gledatelje, dodao je. "Adria Air Race Zagreb 2012." počinje u 10 sati, a letački program u 13 sati. Osim utrke akrobatskih pilota predviđen je i bogat letački program raznih zrakoplova i helikoptera te zabavni program.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙