FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEČ - Zemlje kojima je Europska unija financijski pomaže trebale bi se odreći dijela suvereniteta pri odlučivanju o proračunu i ustupiti te ovlasti Uniji, ustvrdio je u četvrtak član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny. "Politička unija traži više od strogog paketa propisa i ograničenja, traži centralno odlučivanje u fiskalnoj politici, ili barem snažan utjecaj europskih institucija na odluke o proračunima zemalja-primateljica pomoći", kazao je Nowotny, inače guverner austrijske središnje banke, u govoru na konferenciji u organizaciji ECB-a. Sugerirao je također da zemlje koje primaju pomoć, dakle Grčka, Irska i Portugal, ne smiju skretati s puta štednje. "Ne vidim nikakvu vjerodostojnu alternativu mjerama koje su definirane u kontekstu posebnih programa pomoći", dodao je visoki dužnosnik ECB-a. Upozorio je ipak da ciljevi u sklopu programa štednje ne smiju biti pretjerano ambiciozni jer bi njihove eventualne naknadne izmjene mogle narušiti povjerenje ulagača. "Programi konsolidacije moraju se promatrati u kontekstu izgleda za rast. Moguće je i potrebno kombinirati strategije konsolidacije sa strategijama rasta", zaključuje.

SARAJEVO - Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK) predlaže vlastima te zemlje žurno sklapanje sporazuma s Hrvatskom koji će regulirati trgovinske aranžmane između dviju zemalja do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, izjavio je danas u Sarajevu analitičar VTK BiH Duljko Hasić prenoseći novinarima ocjenu kako i Hrvatska i Srbija otvoreno diskriminiraju izvoznike iz BiH namećući im mnoge necarinske barijere. Hasić je na konferenciji za novinstvo rekao kako Hrvatska "sjedi na dvije stolice" koristeći se istodobno prema BiH standardima trgovine koje propisuje CEFTA-a i onima koji proistječu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. "Žurno je potreban sporazum koji će regulirati trgovinske aranžmane do 1. srpnja 2013.", rekao je Hasić i podsjetio da je BiH slične probleme imala i sa Srbijom, no 6. travnja potpisan je posebni protokol o međusobnom priznavanju dokumenata izdanih od laboratorija akreditiranih za kontrolu proizvoda životinjskoga i biljnog podrijetla. Hasić je podsjetio kako BiH u ovom trenutku bez zapreka u EU može izvoziti samo ribu i sirovu kožu, a za to su joj bile potrebne tri godine pregovora s Bruxellesom i dosezanja propisanih standarda.

BRUXELLESS - Europska politika za zračni promet mora obratiti posebnu pozornost na potrebe regionalnih zračnih luka, kaže se u rezoluciji usvojenoj u četvrtak u Europskom parlamentu. Potencijal regionalnih zračnih luka za poticanje regionalnog razvoja i smanjenje preopterećnosti velikih zračnih luka mogao bi biti oslobođen njihovom integracijom u transeuropske prometne mreže (TEN-T), smatraju eurozastupnici. Regionalne zračne luke ključne su za teritorijalnu koheziju i socijalni i gospodarski razvoj, osobito u regijama koje nemaju druge oblike prometnih veza, kaže se u rezoluciji. One privlače nove poslove i nude prilike za regionalni turizam kao i za specijalizirani teretni promet. Ipak, kriza se odrazila i na njih. "Trenutačno su cjenovno istisnute s tržišta, što dovodi do veće konsolidacije između velikih zračnih luka i zrakoplovnih kompanija, a rezultat je manji izbor i veće cijene za potrošače", kazao je izvjestitelj Philip Bradbourn, dodajući da se to mora ispraviti uklanjanjem ekonomskih barijera i boljom definicijom njihove uloge u prometnoj mreži.

BRUXELLESS - Europski parlament u četvrtak je u Bruxellesu izglasao novo sniženje naknada koje se plaćaju za korištenje mobilnih telefona u inozemstvu, a koje će stupiti na snagu prije sezone ljetnih godišnjih odmora. Zastupnici su podržali dogovor postignut s Vijećem o novoj uredbi kojom se dodatno smanjuje cijena roaminga i prvi put uvode ograničenja cijena za roaming kod prijenosa podataka. Uredba stupa na snagu 1. srpnja ove godine, a zamijenit će onu iz 2007. koja istječe 30. lipnja. Po izračunima Europske komisije, novo sniženja cijena roaminga trebalo bi donijeti poslovnim ljudima koji putuju unutar EU-a godišnju uštedu od preko tisuću eura. Prosječna obitelj koja ljetuje u drugoj zemlji članici mogla bi uštedjeti 200 eura godišnje. Na pritisak europskih zastupnika uvedena je prvi put gornja granica za cijene roaminga kod prijenosa podataka, to jest korištenje interneta na mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima. Također se uvode nove gornje granice za glasovne pozive i SMS poruke. Komisija je postavila cilj da se do 2015. izjednači cijena korištenja mobilnih telefona u inozemstvu i kod kuće. Od 2014. uvodi se konkurencija na tržištu roaminga.

MILANO - Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak da joj je prilagođena neto dobit u prvom tromjesečju pala na godišnjoj razini zbog snažnih kolebanja na tržištima i nastavljenog pogoršanja europskog makrogospodarskog okruženja ali je poboljšala likvidnost. Prilagođena neto dobit iznosila je 444 milijuna eura i smanjena je na godišnjoj razini 45,2 posto, pri čemu u UniCreditu podsjećaju da je prošlogodišnji rezultat od 810 milijuna eura poduprla snažna dobit od trgovanja. Ako se uračuna prihod od otkupa vrijednosnih papira, neto dobit iznosila je 914 milijuna eura i uvećana je na godišnjoj razini 12,8 posto. Likvidnost je poboljšana uspješno zaključenim izdanjem prava u prvom tromjesečju od 7,5 milijardi eura i otkupom vrijednosnih papira. Prihodi su na godišnjoj razini uvećani za 2,5 posto i iznosili su 7,1 milijardu eura. Rezervacije za nenaplativa potraživanja smanjene su na godišnjoj razini sedam posto i iznosile su 1,4 milijarde eura.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi oscilirali su četvrtak u nervoznoj trgovini budući da su se ulagači kolebali između zabrinutosti za krizom pritisnutu eurozonu i opreznog optimizma koji su potaknule španjolske mjere sanacije bankovnog sektora. Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,3 posto na 5.544 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,7 posto na 6.518 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,6 posto i iznosio 3.139 bodova. Ključni španjolski burzovni indeks IBEX poskočio je 3,7 posto, oporavivši se s jučeranje najniže razine od 2003., nakon što je španjolska vlada najavila da će djelomično nacionalizirati Bankiju, četvrtu po veličini banku čije su dionice izlistane na burzi. Tako su dionice španjolskih banaka Bank Inter, Banco Santander i BBVA ojačale u rasponu od 5,4 do 6,5 posto. Povukle su sa sobom cijeli europski bankovni sektor, pa su talijanske banke UniCredit i Intesa SanPaolo ojačale 7,8 odnosno 7,3 posto, Societe Generale 5,1 posto, Credit Agricole 4,7 posto a Deutsche Bank, za 3,3 posto.

LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt stišavanjem napetosti oko španjolskih banaka i isplatom tranše kredita Grčkoj. Jedinstvena europska valuta ojačala je prema dolaru 0,3 posto, na 1,2964 dolara. Dolar je pak bio na istom postotnom dobitku prema jenu, te se njime trgovalo po 79,86 jena. Euru je u četvrtak dodatnu potporu pružila odluka španjolske vlade da djelomično nacionalizira posrnulu Bankiju, jednu od najvećih banaka u Španjolskoj, kako bi ojačala povjerenje u sektor pritisnut nenaplativim potraživanjima.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙